PROTOIERIA ONEŞTI

Sfinţire la Brătila

13 septembrie 2007

Duminica, 9 septembrie 2007, la Bratila, in prezenta unui mare numar de credinciosi, dar si de preoti din Onesti si din imprejurimi, s-a desfasurat o slujba religioasa de resfintire a lacasului de cult. Din pacate, odata cu trecerea anilor, dar si din cauza intemperiilor, aceasta biserica se afla intr-o stare avansata de degradare. Datorita enoriasilor din zona, a implicarii Consiliului Local Helegiu si nu in ultimul rând a preotului paroh, Nicolae Zaharia, acest lacas este acum de nerecunoscut.

Invitati de marca, prezenti la eveniment

La slujba religioasa prilejuita de resfintirea bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, din satul Bratila, au participat un mare numar de preoti, peste 20, din Onesti, dar si din imediata vecinatate. Trebuie precizat faptul ca la acest eveniment a fost prezent, PS Ioachim Bacauanul, dar si protopopul de Trotus, preotul Constantin Alupei. Inca de la primele ore ale diminetii curtea lacasului de cult a fost pur si simplu luata cu asalt de catre numarul mare de curiosi, tineri si batrâni, care nu au vrut sa rateze acest moment. Astfel, la slujba religioasa au participat in jur de 600 de credinciosi.
Totodata, cu aceasta ocazie, a fost sfintit si monumentul din marmura, inaltat, chiar in curtea bisericii, in memoria eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale, fii ai aceste locuri. De remarcat este faptul ca, acesta este primul monument de acest fel, ridicat pe aceste meleaguri.

Reabilitarea lacasului de cult, o mai veche preocupare

Desi biserica din satul Bratila nu are o vechime considerabila, lipsa de preocupare a fost principala cauza care a accelerat starea ei de degradare. Reparatiile, incepute in urma cu sase luni, au schimbat, radical, imaginea acestui lacas de cult. « Desi biserica nu are o vechime considerabila, ea fiind ridicata chiar la inceputul anilor ‘70, din cauza unui acoperis nepotrivit, care a permis apei sa se infiltreze in interior s-a grabit deteriorarea acestui lacas de cult. De altfel, de când a fost ridicat edificiul nu s-au mai facut niciun fel de lucrari de reparatii ori de renovare, fapt mai mult decât evident », ne-a precizat preotul paroh, Nicolae Zaharia.
Potrivit primelor date, pentru renovarea acestei biserici s-au cheltuit aproximativ 60.000 lei, bani strânsi prin efortul sustinut al credinciosilor, dar si al Consiliului Local Helegiu. Prin intermediul unei echipe de pictori, veniti de la Iasi, s-a reusit refacerea frescelor din interiorul, dar si din exteriorul bisericii, a fost renovata, complet, catapeteasma, reparat, integral, acoperisul care reusea sa dea reale dureri de cap credinciosilor de aici.

Casa parohiala, la un pas de inaugurare

Cu aceasta ocazie gazdele au tinut sa arate invitatilor, prezenti la acest eveniment faptul ca, lucrarile incepute in urma cu putin timp la casa parohiala se apropie de final. Se poate spune ca, acest edificiu este la un pas de inaugurare. De altminteri, PS Ioachim Bacauanul nu si-a ascuns uimirea vazând ca in doar sase luni de zile, aceasta casa parohiala este realizata in proportie de 85 %. Ca semn de recunoastere a efortului depus, preotul paroh Nicolae Zaharia a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, cea mai inalta distinctie acordata vreodata unui preot de mir.

Articol de Dana LUNGU - preluat din Onesti Expres 13 septembrie 2007

sus