PROTOIERIA ONEŞTI

Sinaxa Protoieriei Onesti

19 ianuarie 2015

Înaltpreasfintitul Ioachim a venit la Onesti, pentru prima data, în calitate de Arhiepiscop. Pâna la jumatatea lunii decembrie 2014, I.P.S. Ioachim, avea rangul de Arhiepiscop Vicar, functia de Arhiepiscop "plin" fiind îndeplinita de I.P.S. Eftimie, care, cu doua zile înainte sa împlineasca 100 de ani, a trecut la cele vesnice.
Peste 100 de preoti ai Protopopiatului Onesti au slujit Sfânta Liturghie în frunte cu Înalt Preasfintitul Ioachim.
Slujba religioasa a fost oficiata cu prilejul Sinaxei preotilor Protopopiatului Onesti, organizata pentru al 16-lea an consecutiv. Din anul 2000, sujitorii sfintelor altare vin la aceasta slujba pentru a se împartasi din acelasi sfânt potir.
Raspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Ierotheos“, a preotilor Protopopiatului Onesti, dirijata de pr. Adrian
Topa.
Un moment inedit l-a constituit predarea, de catre reprezentantii bisericilor din protopopiat a vechiului Antimis, ce fusese oferit de regretatul Episcop Eftimie si primirea noului Antimis si a Sfântului Mare Mir. Acest eveniment are loc dupa întronizarea unui nou Episcop sau Arhiepiscop si simbolizeaza reinvestirea preotilor în rânduielile bisericesti si acordarea încrederii din partea ierarhului.
Pentru biserici, Sfântul Antimis este un obiect deosebit de important. I.P.S. Ioachim, în predica de la final, a asemanat acest obiect cu drapelul de lupta al unitatilor militare.

sus