PROTOIERIA ONEŞTI

Ziua Universală a Iei în Protopopiatul Oneşti

spacer Mai multe parohii din Protopopiatul Oneşti au serbat într-un mod cu totul special Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

spacer Mai multe parohii din Protopopiatul Oneşti au serbat într-un mod cu totul special Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, preoţi şi credincioşi din parohiile “Pogorârea Duhului Sfânt” Oneşti, Caşin I şi Caşin II, precum şi Heltiu, s-au reunit în comuniunea liturgică alături de enoriaşii care au participat la Dumnezeiasca Liturghie costumaţi în vestimentaţia populară românească specifică zonelor din care fac parte. Prin aceasta, clerul şi suflarea creştinească a acestor parohii au dorit să readucă în atenţie frumuseţea şi semnificaţiile profund creştine ale tradiţiilor şi obieceiurilor populare româneşti.

Ziua Universală a Iei celebrată pe Valea Oituzului - ”Valea reconcilierii”

spacer La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în contextual anului omagial dedicat de către Patriarhia Română misiunii în parohie azi și a Zilei Universale a Iei sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, anul acesta Valea Oituzului a fost îmbodobită de numeroși tineri și vârstnici îmbrăcați în straie populare.

spacer Parohiile Poiana Sărată, Hârja și Grozești – Oituz, au realizat împreună de Ziua Universală a Iei un program cultural – etnografic la Muzeul de istorie de la Poiana Sărată. După cuvântul de binecuvântare și de apreciere pentru această zi, a Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, căruia i-a dat citire pr. Ilarion Mâță, delegat din partea Centrului eparhial, au urmat câteva moment de rememorare a istoriei acestei zile și a semnificației ei prin expunerea Pr. Sinel Lăzărel, gazda acestui eveniment, după care participanții au avut prilejul să viziteze expoziţia de costume populare specifice celor trei parohii: Poiana Sărată, Hârja și Grozești – Oituz.
spacer Explicarea sensului şi relevanţei unui costum popular, care era importanţa lui în vechime și de ce purtăm un costum popular, au fost evidențiate de Prof. Tuțuianu Gheorghe care a și ghidat auditoriu prin muzeul localității.
spacer Prof. etnolog Dorinel Ichim a susținut prelegerea ”Costumul popular şi ethosul românesc” , după care a fost difuzat un documentar despre istoria satului Poiana Sărata. Pr. Bitir Ioan a expus specificităţile costumului popular din cele trei localități, precum unele asemănări şi deosebiri între cele trei tradiţii locale.
spacer A urmat un dialog între generaţii în care s-au abordat următoarele teme de discuții: românismul şi portul popular în diaspora, rolul costumului popular în păstrarea identităţii naţionale și nevoia creării de costume populare și de a le purta cu demnitate la momentele importante din viața noastră, a românilor.
spacer Programul a fost încheiat printr-un program de dansuri populare specifice zonei, oferit de copiii ansamblului ”Mocănașul”, coordonat de educ. Mariana Petrescu.
spacer ”La acest eveniment toți ne-am simțit români, chiar dacă, de fapt chiar eram. Un sentiment aparte ne-a cumprins pe noi toți participanții când ne-am înconjurat de o mulțime de oameni înveșmântați tradițional.
spacer Pe lângă faptul că erau zeci de oameni, tineri și vârstnici în costume populare, specifice zonei în care locuiesc, vechi și mai bine de 100 de ani, atmosfera a fost una de sărbătoare, niciun om nu era crispat sau împovărat cu grijile vieții cotidiene.
spacer Am rememorat istoria și tradiția neamului acolo unde, ia și costumul popular aveau locuri de cinste, iar românismul era identificat cu Ortodoxia și cu portul popular de cele mai multe ori”
, a menționat coorganizatorul evenimentului, pr. Ilarion Mâță, președinte al Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare" – Hârja.

sus