PROTOIERIA ONEŞTI

Zilele Betleemului Ștefanian ediția a III-a, 1-2 iulie 2015

Biserica voievodală din Borzești a organizat, în perioada 1-2 iulie 2015 „Zilele Betleemului Ștefanian”, Ediţia a III-a, eveniment închinat Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt care s-a născut și a copilărit la Borzești.

Proiectul este un rezultat al parteneriatului dintre Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, sub binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Ioachim, Biserica Voievodală din Borzești, Asociația Betleemul Ștefanian, Asociația Culturală Filomelos, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești și Școala Generală „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Onești.

Readucerea în memoria tinerilor a idealului religios, istoric și cultural pe care îl reprezintă Sfântul Voievod Ștefan cel Mare reprezintă o prioritate într-o lume secularizată, unde valorile și idealurile suferă un proces continuu de relativizare.

Coagularea persoanelor interesate de scopurile propuse de acest proiect reprezintă o confirmare a actualității și a importanței Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în conștiința națională.

Sf. Voievod Ştefan cel Mare pomenit la Borzeşti la 511 ani de la naşterea sa în Cer

Astăzi, 2 iulie 2015, în Biserica de la Borzeşti, preoți din Oneşti şi credincioşi îl servează pe ctitorul şi ocrotitorul lăcaşului de închinare (ridicat la 1494), Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Începând cu orele 8.00, a fost săvârşită Slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie de către delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, PC Arhim. Serafim Huzdup, consilier eparhial, alături de un sobor de preoți din Protopopiatul Oneşti.
La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a făcut o slujbă de pomenire a celor răposați. În cuvântul de învățătură, PC Arhim. Serafim a făcut referire la importanța zilei de astăzi:
"Darul pe care Dumnezeu l-a revărsat la Rusalii este sfințenia. Iar sfințenia se regăseşte în oamenii care, conştienți de prezența harului, a sfințeniei în ei, au lăsat să lucreze Duhul Sfânt în ei devenind sfinți, casnici, prieteni şi moştenitori ai Împărăției lui Dumnezeu...
Relația dintre om şi Dumnezeu este una personală, aşa cum o mărturiseşte şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, pe care Biserica ortodoxă îl prăznuieşte astăzi. Ştefan cel Mare n-a fost un cuceritor de popoare, ci un cuceritor al inimii poporului său, a neamului său din care a descins şi pentru care şi-a arătat dragostea.
A fost un domnitor smerit care nu şi-a arogat victoriile împotriva duşmanilor ca fiind ale sale, ci ca fiind revărsare a milostivirii lui Dumnezeu. Mărturie stau bisericile şi mănăstirile construite.
Smerenia sa se vede şi din faptul că după bătălie câştigată se retrăgea în rugăciune şi oost, iar când era învins în vreo bătălie, mărturisea că aceasta se datora păcatelor sale"
, a mai spus Părintele Serafim.

sus