PROTOIERIA ONEŞTI

Urcuș duhovnicesc pe ”scara către cer” din parohia Răcăuți

Credincioșii din zona Oneștiului au participat astăzi, 26 iulie, la slujba de resfințire a bisericii cu hramul ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Răcăuți (protopopiatul Onești) oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

racauti

În Duminica a VIII-a după Rusalii, după aproape cinci ani de jertfă, osteneală și muncă asiduă, biserica ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Răcăuți a îmbrăcat veșminte de sărbătoare.
În prezența moaștelor Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic, aduse în pelerinaj de la mănăstirea Varatic, și a moaștelor Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, de la Catedrala arhiepiscopală din Roman, sfântul locaș a fost resfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul unei slujbe solemne la care au participat credincioși de pe Valea Trotușului, alături de un sobor de preoți din Protopopiatul Onești.
Conform tradiției creștine, după târnosirea sfântului locaș, cu binecuvântarea ierarhului, bărbații și femeile deopotrivă vor putea intra să se închine și să se roage în sfântul altar.
Acest lucru a fost subliniat și de Înaltpreasfințitul Ioachim care i-a îndemnat pe cei prezenți să trăiască plenar aceste momente de bucurie duhovnicească, dat fiind faptul că sfințirea ori resfințirea unei biserici este un eveniment rar, poate unic în viața unei parohii.
”Am dat binecuvântare ca fiecare creștin să treacă prin sfântul altar. Aveți, unii poate pentru prima oară, acest prilej binecuvântat și fericit, pentru că o biserică nu se face din an în an, sau la zece ani. Aici este izvorul harului Duhului Sfânt, care îi va înțelepți pe cei care intră să se roage aici, să găsească drumul către Dumnezeu”
, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
Bogăția zilei în care a fost serbat Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae a fost încununată și de alte clipe care vor rămâne în memoria preotului paroh Iliuță Ionuț Comisu.
”A fost o zi bogată din punctul de vedere al lucrării dumnezeiești, atât prin sfințirea bisericii prin exterior și în interior, a sfintei mese și a picturii, cât și a faptului că Înaltpreasfințitul Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de zidire sufletească. Am trăit bucuria de a avea alături de noi și pe maica stareță Iosefina Giosanu de la mănăstirea Varatic. Totodată, încununarea activității pastoral misionare a preotului Comisu Ilie Ionuț a fost răsplătită prin cinstea de iconom stavrofor”, a precizat preotul Constantin Alupei, protopop de Onești.
La rândul său, în contextul serbării Anului omagial al Sfântului Ioan Gură de Aur, în semn de recunoștință și prețuire, parohul de la Răcăuți a oferit Înaltpreasfințitului Ioachim o icoană pictată cu Sfântul Ioan Hrisostom. Toți creștinii prezenți la sărbătoarea de la Răcăuți au primit din partea preotului paroh pachete cu alimente și apă.

racauti

racauti

racauti

racauti

racauti

racauti

racauti

racauti

racauti

racauti

racauti

sus