PROTOIERIA ONEŞTI

Patiserie și Brutărie socială pentru serviciile de asistență socială de la Hârja

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sâmbătă 21 noiembrie, prin mijlocirea și ocrotirea Maicii Domnului, a avut loc inaugurarea Patiseriei și a Brutăriei Sociale ”Ștefaniana Hârja”.

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” dorește să intensifice activitățile de sustenabilitate și autofinanțare atât pentru toți beneficiarii ce sunt hrăniți zilnic, cât și pentru sprijinul ocazional oferit mai multor persoane vulnerabile din comunitate.
Acest lucru a determinat inaugurarea unei noi componente a propriei economii sociale, patiseria și brutăria socială, activități complementare celor existente deja: Ferma de animale, Atelierele de broderie, lumânări decorative și produse hand - made.
În prezența unor binefăcători, angajați, vârstnici și copii din cadrul asociației, din încredințarea Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, a fost săvârșită slujba de sfințire și binecuvântare a noii patiserii și brutării sociale, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Așezământului de la Hârja, rugând pe Maica Domnului să devină ocrotitoare a acestei activități sociale, în ziua praznicului închinat ei.
Acest tip de economie socială presupune desfășurarea unei activități economice ce implică angajarea unor persoane vulnerabile (șomeri, persoane cu handicap și cu risc de marginalizare socială) iar ceea ce rezultă din această activitate va susține pe de o parte activitatea deja existentă, iar în cazul în care vor exista beneficii, acestea vor fi reinvestite în domeniul social al asociației.
”După șase luni de la debutul acestei investiții, vedem rezultatele unui proiect de sustenabilitate absolut necesar, într-un context în care regăsim din ce în ce mai multe persoane cu nevoi speciale. Hrana biologică este esențială fiecărui om dar, produsă de o instituție a Bisericii capătă și conotații spirituale.
Pâinea pe care o vom oferi zilnic celor 180 de persoane, beneficiari direcți ai serviciilor noastre social – medicale din cadrul asociației, va fi dăruită având și sentimentul necesității hranei duhovnicești, prin intermediul căreia oamenii să îl poată întâlni pe Dumnezeu în modul cel mai autentic.
Pentru a ajunge acolo este necesar ca noi, urmașii apostolilor lui Hristos care au primit poruncă dumnezeiască:… dați-le voi să mănânce (Matei 14,16), să urmăm exemplul, oferind hrana trupească celor aflați în suferință. Nici bătrânii, nici copiii centrelor noastre nu pot supraviețui fără această pâine însă, mai mult ca oricând, încercăm să-i conștientizăm de nevoia apropierii cât mai dese de Pâinea Euharistică, de Domnul Hristos”, a menționat pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

sus