PROTOIERIA ONEŞTI

Activitate filantropică a bisericii în Protopopiatul Oneşti.

„Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit eu pe voi!” (Ioan XV, 12)

Activitatea filantropică a Bisericii are ca temelie îndemnul Mântuitorului Hristos: „Întru aceasta vor cunoaşte oamenii că sunteţi ucenicii mei, dacă veţi avea dragoste întru voi.” (Ioan XIII, 35).
Această poruncă divină întăreşte relațiile dintre creştini, având ca suport haric lucrarea Sfântului Duh, „care pretutindeni este şi toate le plineşte”.
Astfel, principala caracteristică a iubirii creștine este aceea de a fi împărtășită tuturor oamenilor, în mod necondiționat şi în orice timp, cu precădere celor ce trec prin momente delicate, în popasul acesta pământesc al existenței lor.
Având acest impuls biblic și sub influiența generică a „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, Patriarhia Română intensifică Rolul Bisericii Ortodoxe în societate prin grija față de tineri și educația lor.
Printre acești tineri se regăsesc și cei diagnosticați cu cancer sau boli terminale. În acest context s-a lansat proiectului eparhial misionar pentru tineri cu implicații terapeutice medico – sociale și spirituale: „Păstrarea unui sens al vieţii în cazul tinerilor bolnavi de cancer”.
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin părinteasca purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, se află alături de acești tineri ce suferă de o boală atât de grea.
Drept urmare, la inițiativa și cu implicarea directă a Înaltpreasfinției Sale, prin sectorul Social – Filantropic, preoții și credincioșii sunt îndemnați la solidaritate față de acești tineri prin proiectul de față și alte programe ce încurajează actul milostiv și caritabil prin iubirea jertfelnică arătată persoanelor aflate în suferință.
În cadrul acestui proiect început joi, 18 februarie, în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” Mal Onești, după citirea Acatistului închinat Maicii Domnului, pentru ajutorarea tinerei Ramona Ghineț din localitatea Onești, care este suferindă de LEUCEMIE ACUTĂ LIMFOBLASTICĂ de tip B și se află internată la Institutul Regional de Oncologie Iași, secția Hematologie, s-a strâns o sumă de bani care a fost predată domnului Ghineț Ciprian, soțul Ramonei, spre a procura cele necesare tratamentului medical.
Aducem la cunoștință faptul că tânăra în vârstă de 28 de ani este mamă a doi copii, de 4 și respectiv 6 ani.
Este originară din satul Caraclău, comuna Bârsănești, unde a crescut, a urmat cursurile școlare și s-a format spiritual armonios, îndrăgită de comunitate și apropiată de biserica satului, activând ca membru activ la corul de tineri al parohiei.
În urmă cu mai bine de două luni, după simptome specifice și investigații amănunțite a primit un diagnostic crunt, LEUCEMIE ACUTĂ LIMFOBLASTICĂ de tip B, o formă severă a acestei boli, ce a impus începerea imediată a curei de tratament cu citostatice.
Alături de soțul ei, Ciprian, luptă să trăiască, iar o șansă la viață ar putea să o primească printr-un transplant de celule stem la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim care este unul din centrele medicale unanim recunoscute pe plan international.
El reuneşte cel mai mare spital al Ierusalimului cu Centrul de Cercetare Ştiinţifico-medicală de renume mondial.
În urma cercetării diagnosticului și celorlalte acte eliberate de spitalul ieșean, reprezentanții centrului medical din Israel au adus la cunoștință pacientei costul acestei intervenții ce se ridică la 90.000 – 100.000€ (transport, plată donator, tratament pe timpul spitalizării ce se ridică la 1000€/zi).
Comunitatea locală din Onești, orașul de domiciliu în prezent, deasemenea o îndrăgește foarte tare pe tânăra mamă și s-a mobilizat exemplar, iar prin mediatizarea cazului s-a reușit ca pâna acum să se strângă în jur de 40.000€, iar strângerea de fonduri continuă, până la atingerea sumei necesare pentru demersul ce îi poate salva viața. Miercuri, 17 februaruie anul curent, Ramona a fost internată din nou la Institutul Oncologic din Iași și a urmat ce-a dea treia ședință de citostatice, penultima din seria celor patru care o pregătesc pentru operație.
Joi 25 ferbuarie, în același cadru, părintele Inspector Eparhial Ilarion Mâță și părintele Protopop Constantin Alupei, împreună cu un numeros sobor de preoți și credincioși, au continuat această acțiune de ajutorare a tinerilor aflați în suferință prin rugăciune, suport moral și financiar.
În cuvântul adresat credincioșilor, părintele protopop a insistat pe promovarea acestui proiect în școli și licee și implicarea tinerilor în această acțiune.
Părintele Inspector a menționat că în școli și licee se vor căuta și ajuta tineri elevi bolnavi, nu doar de cancer, ci și de alte boli terminale.
Deasemenea a mulțumit tuturor celor prezenți pentru dragostea de a se întâlni în rugăciune.
Mulțumim tuturor acelora care au contribuit și celor care vor contribui la ajutorarea financiară a acestei tinere și deasemenea celor care susțin Biserica în acest demers transformând-o în locul unde creștinii pot să înfăptuiască binele, ca expresie a iubirii evanghelice.
Pr. Alexandru Pânzaru

sus