PROTOIERIA ONEŞTI

Respect şi aducere aminte pentru mărturisitori!

În baza Legii nr. 247/2011, ziua de 9 martie este zi de rememorare a destinelor întrerupte înainte de vreme sau schimbate în mod nedrept ale miilor de deţinuţi politici anticomunişti din România postbelică.

În această zi trebuie să ne aducem aminte de martirii Gulagului românesc, iar Biserica Ortodoxă ne aminteşte de supliciul celor 40 de mucenici din Sevastia, pentru că, în esenţă, aceasta a fost şi drama deţinuţilor anticomunişti din perioada 1944 – 1989: un martiraj îndurat pentru că au mărturisit şi nu s-au lepădat de credinţa lor de a vedea o Românie liberă.
Cu ocazia Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti, din perioada 1944 – 1989, şi a Zilei sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia, elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, profesori şi salariaţi, alături de colegi din Centrul Educativ Tîrgu Ocna şi membri ai conducerii celor două unităţi au participat la slujba Acatistului Sfinţilor Mucenici şi la pomenirea tuturor mărturisitorilor din închisorile şi lagărele comuniste, oficiată de preotul coordonator al preoţilor capelani de penitenciare din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din România, preot capelan de penitenciare Florin Smarandi.
Momentul de comemorare face parte din acţiunea mai amplă, declanşată în finalul anului 2014, cu privire la memoria spaţiului concentraţionar românesc în perioada comunistă, la mărturisirea şi jertfa acestor români pentru apărarea identităţii noastre naţionale şi spirituale, derulată sub titlul ,,Mărturisire şi memorie în penitenciarele româneşti”, ce cuprinde acţiuni menite a valorifica toate informaţiile, documentele şi memorialistica cu privire la memoria spaţiului penitenciar românesc.
Prin acest demers dorim să promovăm în mod deosebit recuperarea memoriei noastre pierdute, ca datorie morală faţă de martirii neamului românesc, având convingerea că dezvăluirea adevărului istoric, ascuns de mai bine de jumătate de secol, este cea care ne poate ajuta să construim cu respect şi credinţă.
Ne înclinăm fruntea cu respect în faţa dârzeniei cu care aceştia au înfruntat cea mai mare prigoană petrecută vreodată în ţara noastră.

sus