PROTOIERIA ONEŞTI

„Păstrarea unui sens al vieţii în cazul tinerilor bolnavi de cancer”

„Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit eu pe voi!” (Ioan XV, 12)
Proiectului eparhial misionar pentru tineri, cu implicații terapeutice medico – sociale și spirituale: „Păstrarea unui sens al vieţii în cazul tinerilor bolnavi de cancer” lansat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin părinteasca purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Oneşti, în saptămâna a doua a Postului Mare, în cele două locaţii în care a fost implementat.
În ziua de joi, 24 martie , la biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” Mal Onești, s-a citit acatistul închinat Maicii Domnului în fața icoanei „Pantanassa” de către Preacucernicul Părinte Protoiereu Ioan Bârgăoanu împreună cu Părintele Inspector din cadrul sectorului Social – Filantropic Ilarion Mâță, înconjurați de preoți și credincioși.
La final, Părintele Simion Purice de la Parohia Oituz a prezentat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi despre asumarea bolii, a necazurilor şi a ispitelor ca „semne de la Dumnezeu, care ne transmite prin acestea că nu ne-a uitat. Atunci când nu vom avea necazuri, atunci când vom fi lăudaţi de toţi, atunci când totul ne va merge foarte bine, atunci să ne punem un semn de întrebare…”, a îndemnat părintele pe cei prezenţi.
Ajutorul financiar s-a îndreptat spre Bogatu Sorin, în vârstă de 35 de ani, din Mănăstirea Caşin, enoriaş al Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, diagnosticat cu carcinom de rect.

În ziua de vineri 25 martie, ziua Praznicului Bunei Vestiri, la capela „Sfântul Pantelimon” a Spitalului Municipal „Sfântui Ierarh Doctor Luca” din Oneşti, s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu de către Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu împreună cu Părintele Petrică Cuibar, parohul capelei, însoţiţi în rugăciunea pentru bolnavi de părinţi fraţi, slujitori ai parohiilor vecine sau apropiate Oneştiului.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, Părintele Protopop a mulţumit credincioşilor şi preoţilor prezenţi pentru râvna şi dragostea lor, precizând că prin săvârşirea acestei Sfinte Taine „nu facem altceva decât să fim următori ai cuvântului lui Dumnezeu”.
Banii strânşi au fost donaţi către doi bolnavi internaţi în spital. Următoarea întâlnire în rugăciune din cadrul acestui proiect a fost programată pentru a treia săptămână a postului, în ziua de joi, orele 19:00, în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” Mal Onești.
Pentru ziua de vineri, 1 aprilie, când se va săvârşi din nou Taina Sfântului Maslu la capela spitalului, Părintele Protopop a anunţat că se vor face demersuri pentru aducerea unei părticele din moaştele Sfântului Ierarh Doctor Luca al Crimeei, de la parohia Lazaret Bacău ce vor fi oferite spre închinare bolnavilor din spital, bătrânilor din Centrul rezidential de îngrijire a persoanelor vârstnice „Sfântul Ştefan cel Mare” Hârja şi bisericilor parohiale din Oneşti. Pr. Alexandru PÂNZARU

sus