PROTOIERIA ONEŞTI

Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Dr. Luca al Crimeei

Sfintele moaște Sf. Luca al Crimeii de la Parohia Lazaret Bacău au fost aduse în Protopopiatul Oneşti pentru închinare.
Odorul bisericesc a fost purtat, în procesiune, pe străzile Oneştiului şi în următoarele obiective: Spitalul Municipal ”Sf. Dr. Luca al Crimeii”, Catedrala ”Pogorârea Sf. Duh” Onești, Centrul social – medical pentru persoane vârstnice de la Hârja, Biserica Parohiei ”Sf. Împărați Constantin și Elena ” Onești, Biserica Parohiei ”Bunavestire și Sf. Simeon Noul Teolog” din Mănăstirea Cașin, Biserica Parohiei ”Sf. Nicolae” Onești, Parohia ”Bunavestire” orașul Tg. Ocna, Parohia ”Sf. Ilie” orașul Slănic Moldova, Spitalul Penitenciar Târgu Ocna, Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare din Târgu Ocna, etc...


Spitalul "Sfântul Ierarh Dr. Luca din Oneşti" - Trinitas TV.


Spitalul "Sfântul Ierarh Dr. Luca din Oneşti" - Pe larg...


Căminul de Bătrâni de la Hârja


Procesiunea din Ziua Sfintei Cruci - Oneşti - Trinitas TV


Procesiunea din Ziua Sfintei Cruci - Oneşti - pe larg


Târgu Ocna - Biserica Răducanu - Buna Vestire


Slănic Moldova

Moaştele Sfântului Ierarh Luca al Crimeii la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna

Luni, 4 aprilie 2016, începând cu ora 07.30, la sediul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna au poposit, spre închinare, Moaştele Sfântului Ierarh, ”Doctor fără de arginţi”, Luca al Crimeii.
La ele s-au închinat salariaţii și elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, angajații Centrului Educativ Tîrgu Ocna, precum și minorii, tinerii si persoanele private de libertate aflate în custodia celor două unităţi.
În spiritul educării tinerilor şi a respectului ce trebuie acordat faţă de adevăraţii mărturisitori şi mucenici ai credinţei, elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, minorii şi tinerii internaţi, profesorii şi ceilalţi salariaţi, alături de colegi din Centrul Educativ Tîrgu Ocna şi membri ai conducerii celor două unităţi, au participat la slujba Acatistului Sfântului Ierarh Doctor Luca al Crimeii.
Slujba a fost oficiată de părintele Protopop Ioan Bârgăoanu, de preotul Florin Smarandi, coordonator al preoţilor capelani de penitenciare din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din România, şi de părintele Vartolomei Lucian, de la Parohia Larga.
În cuvântul său, Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a mulţumit pentru modul în care au răspuns cele peste 600 de suflete ce lucrează, învaţă sau sunt în detenţie în acest loc şi a vorbit celor prezenţi despre jertfa Sfântului Luca al Crimeei – ”doctor fără-de-arginţi” şi ”mărturisitor” al ortodoxiei în prigoana comunistă.
Sărbătorit pe 11 iunie, Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei şi Simferopolului a fost om de ştiinţă valoros şi vestit, profesor de chirurgie, apreciat în lumea medicală pentru descoperirile sale, dar şi un mare propovăduitor şi pătimitor pentru dreapta credinţă în vremea stăpânirii bolşevice din Rusia. Momentul face parte din acţiunea mai amplă cu privire la memoria spaţiului concentraţionar în perioada comunistă, la mărturisirea şi jertfa martirilor, şi se înscrie în Proiectul activităţilor de Paşte derulat în această perioadă la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Având convingerea că dezvăluirea adevărului istoric ne poate face să privim viitorul cu mai multă credinţă şi, mai ales, cu dorinţa de a învăţa din greşelile trecutului şi de a nu le mai repeta, conducerea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna își manifestă, astfel, toată deschiderea și disponibilitatea organizării unor astfel de activități în vederea recuperării memoriei noastre pierdute, ca datorie morală faţă de martiri.
Comunicatul este semnat de Comisar de penitenciare Valeriu ȘTEFĂNESCU Pentru purtător de cuvânt Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna

sus