PROTOIERIA ONEŞTI

Concursul „Toacă și ie moldovenasca“ la biserica „Sfinții Împărați“ din Târgu Ocna

Hramul bisericii „Sfinții Împărați“ din Tg. Ocna s-a încheiat cu un concurs desfășurat pentru prima oară în Protoieria Onești.
Având în vedere că este anul închinat educației religioase a tineretului, în Patriarhia Română, copiii au fost cointeresați să participe la felurite activități ale parohiei, în timpul anului.
Așa se face că, treptat-treptat, nu doar activitățile de igienizare și înfrumusețare a bisericii și cântatul la strană le-au devenit familiare, ci și tehnica de a bate toaca.
Acest concurs intitulat „Toacă și ie“, organizat de către preotul paroh Cristian Mazilu, a adus în prim plan frumusețea portului popular românesc și o tradiție care din vechime, cea de chemare a credincioșilor la slujbele bisericii, folosind nu doar clopotul, ci și toaca.
A fost un concurs adaptat la specificul locului, biserica fiind amplasată pe dealul cunoscut cu numele „Țărăncuța“ și el arată atașamentul acestor copii față de tradițiile ortodoxe.
Părintele Protoiereu Ioan Bârgăoanu și-a amintit de perioada copilăriei sale și a dat un bun și emoționant exemplu tuturor, evoluând cu măiestrie în concurs, alături de copii.
La sfârșitul concursului, toți copiii au primit premii și diplome pentru îndemânarea și strădania de care au dat dovadă.
Preot Cristian Mazilu

sus