PROTOIERIA ONEŞTI

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” și-a cinstit ocrotitorul

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a organizat în perioada 1-2 iulie 2016 evenimentul ”Ștefan cel Sfânt Domn al Moldovei, luptător pentru dreapta credință și dreapta făptuire”.

Cu ocazia omagierii Sf. Voievod Ștefan cel Mare, Asociația de la Hârja, în colaborare cu Școala Gimnazială „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Onești, au organizat un program omagial intitulat „Model de credinţă şi filantropie, alături de urmaşii răzeşilor lui Ştefan cel Mare de la Hârja.”
Programul omagial s-a desfășurat pe mai multe secțiuni, debutând cu manifestările religioase închinate Sf. Voievod în după-amiaza zilei de 1 iulie și dimineața zilei de 2 iulie.
Programele religioase au fost urmate de cuvântul de deschidere al reprezentanților instituției de la Hârja și de momentul evocării vieții și faptelor de credință ale Sf. Voievod, susținut de domnul profesor Ionel Abaza, director al Școlii Gimnaziale ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” Onești.
Momentul cultural a fost urmat de activitățile din cadrul secțiunii folclor, moment coordonat de prof. Marta Pânzaru.
În cadrul acestei secțiuni, copiii din grupul folcloric ”Fluierașul” au interpretat cântece din folclorul românesc, au pus în scenă activitatea documentară „Pe urmele lui Ștefan cel Mare” și au jucat cele mai populare dansuri românești.
Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a fost reprezentată în cadrul secțiunii Poezii, de copiii Centrului de Zi „Sf. Dionisie Exiguul” și de câțiva vârstnici din cadrul Centrului rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice, întreaga activitate fiind coordonată de ergoterapeutul instituției, Alina Puiu.
În cadrul acestei secțiuni, copiii și vârstnicii au recitat cele mai cunoscute poezii închinate memoriei și luptelor duse de Sf. Voievod Ștefan cel Mare, momentul fiind deschis de poemul intitulat „Imn pentru Ștefan cel Mare și Sfânt” scris de Înalpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Evenimentul a adunat oameni importanți și actori sociali ai comunităților Oituz și Onești, care alături de copiii prezenți s-au bucurat de manifestările dedicate Sf. Voievod Ștefan cel Mare, ocrotitorul Așezământului social-filantropic.
Copiii implicați în desfășurarea activităților au fost premiați de către asociație cu pachete cu dulciuri și diplome de participare, iar profesorii și vârstnicii au fost premiați cu diplome, de vrednicie.
Evenimentul a fost organizat într-un cadru tradițional românesc, pentru aceasta amenajându-se un mic muzeu cu obiecte vechi românești, printre care: covată veche, scoarțe și cergi, război de țesut, ciubăr, vase de lut pictate manual, dar și obiecte hand-made realizate de copiii și vârstnicii instituțiilor sociale de la Hârja: lumânări decorative și icoane pictate pe sticlă cu chipul Sf. Voievod, tabloul fiind completat de straiele populare purtate de copiii prezenți la eveniment.
(Pr. Ilarion Mâță– președinte al Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”)

harja

harja

harja

harja

harja

harja

harja

harja

harja

sus