PROTOIERIA ONEŞTI

Tabăra de vară ”Unde ești copilărie?”, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja, în contexul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, a găzduit în perioada 15-20 iulie tabăra pentru copii „Unde ești copilărie?” organizată în parteneriat cu Asociația ”Oastea Domnului”.

harha

spacer Tabăra de vară de la Hârja s-a adresat celor 42 de copii români ortodocși, cu vârsta între 9-14 ani, din eparhia Romanului și Bacăului, dar și din alte regiuni ale țării, chiar și din diaspora: Anglia, Italia și Spania.
spacer Coordonatorii taberei au venit pregătiți cu un program plin de învățăminte, jocuri, momente de relaxare și dezbateri pe diverse teme, menite să pună bazele unei educații moral-creștine, unei educații formatoare de viitori creștini ortodocși, responsabili față de viața care le-a fost dată în dar.
spacer Programul copiilor s-a desfășurat în cadrul Centrelor sociale ale Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja: Centrul rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice, Centrul social-medical de îngrijire a persoanelor vârstnice și Centrul de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul”, locația desfășurării activităților fiind completată de vizite și drumeții în satul Hârja, satul Poiana Sărată și Târgu-Ocna.
spacer Prima zi de activități a avut în vedere cazarea copiilor și prezentarea tuturor celor implicați în activitățile taberei prin jocuri de cunoaștere, formarea grupurilor de categorii de vârste, împărțirea ecusoanelor și participare la programe duhovnicești.
spacer A doua zi de activități, după înviorarea specifică fiecărei dimineți, în biserica de la Hârja a fost oficiată Rugăciunea de dimineață și Explicarea Sf. Proscomidii pe înțelesul lor, în mijlocul bisericii.
spacer Apoi activitatea a continuat cu jocurile de cunoaștere, dar și cu discuții pe grupe despre: „Ce spune Dumnezeu despre copii și copilărie?”, drumeție cu obstacole la Piatra Șoimului din Hârja, ateliere de pictură, poezii, teatru și cor, ziua încheindu-se cu vizionarea unui film creștin.
spacer Ziua de duminică a început cu participarea la Sfânta Liturghie, masa de prânz, urmate fiind de vizita de la Biserica din Poiana Sărată, acolo unde au cântat Slujba Paraclisului Maicii Domnului, localitate în care s-a serbat și ”Sântilia”, manifestare câmpenească și tradițională a satului de munte.
spacer Ziua a continuat cu ateliere de lucru manual, quilling și pictură, acestea fiind încheiate de punerea în practică a piesei de teatru ”Fiul risipitor” și de dezbaterea cu tema impactului internetului și a jocurilor pe calculator, dezbaterea susținută de Pr. Pimen Lupu, de la Certege, județul Sibiu.
spacer Toți copiii din tabără s-au spovedit și împărtășit în fiecare zi, dând mărturie vie a dragostei față de Mântuitorul Hristos. Ziua de luni s-a remarcat prin săvârșirea Sf. Liturghii și explicarea primei părți a Sfintei Liturghii pe înțelesul copiilor.
spacer A urmat vizita realizată la Salina din Târgu-Ocna și jocurile menite să lege și să consolideze prietenii.
spacer Ziua a fost încheiată prin programul duhovnicesc susținut de Pr. Petru Roncea care a vorbit copiilor despre strânsele legături existente între copilărie și bătrânețe, între copii și vârstnici.
spacer A cincea zi a activităților din cadrul taberei pentru copii a continuat cu partea a doua a explicării Sfintei Liturghii copiilor (Liturghia Euharistică), cu jocuri și timp dedicat sporturilor, cu ateliere de poezie, lucru manual, pictură și cântări, seara fiind încheiată de un program dedicat marcării perioadei petrecute de copii în cadrul Așezământului de la Hârja.
spacer Programul educațional a fost susținut de Pr. Ilarion Mâță, care a dezbătut împreună cu tinerii, rolul anturajului în viața copiilor.
spacer Programul a fost urmat de premierea copiilor și a coordonatorilor, ziua încheindu-se cu realizarea unui foc de tabără.
spacer În ultima zi a taberei organizate de Asociația „Oastea Domnului”, copiii au participat la Sf. Liturghie prilejuită de cinstitirea Sf. Prooroc Ilie, după care au servit masa, au mulțumit lui Dumnezeu pentru perioada minunată petrecută alături de ceilalți, au salutat personalul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja și s-au pregătiti pentru întoarcerea la casele lor.
spacer Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja se bucură să poată găzdui acest tip de activități dedicate copiilor și tinerilor și așteaptă a doua taberă care va fi dedicată, de data aceasta, tinerilor adolescenți.
spacer pr. Ilarion Mâță

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

harha

sus