PROTOIERIA ONEŞTI

De Ziua Limbii Române, eveniment de suflet „Sfântul Grai Românesc” la Slănic Moldova

eeeee Miercuri, 31 august 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc la Slănic Moldova festivitatea spiritual-culturală dedicată Zilei Limbii Române, eveniment intitulat „Sfântul Grai Românesc”.
Programul desfășurat în Biserica „Sfântul Proroc Ilie” aflată în centrul Perlei Moldovei, cum este supranumită stațiunea de sub Nemira, a debutat cu slujba Utreniei, intonarea Imnului Acatist al Sfintei Cuvioase Parascheva compus de ierarhul nostru romașcan și Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de 9 preoți sub protia părintelui protopop de Onești Ioan Bârgăoanu, răspunsurile la strană fiind date de Corul Filomenos.
Programul cultural ce a urmat celui liturgic a fost marcat de un cuvânt de laudă a sfântului grai românesc rostit de părintele protopop Ioan și de intonarea Imnului Național, quintesență a iubirii de limba noastră maternă, de către Corul Filomenos.
Apoi au alternat apoteotic cântări despre limba română, recitări de psalmi din Psaltirea lui Dosoftei, mitropolitul moldav, și de poezie românească și recital de chitară al grupului Vamadi’s din Slănic Moldova.
Eseurile rostite solemn drept mărturii de credință pentru continuitatea graiului românesc pe plaiurile mioritice ale Patriei și luările de cuvânt ale preoților participanți au desăvârșit coloritul astral și ancestral al evenimentului care se dorește a fi și el o piatră de temelie a viitoarelor evenimente spiritual-culturale inițiate de Protoieria Onești, sub binecuvântarea părintească a Înaltpreasfințitului Părintele nostru Ioachim.
A consemnat preot Petru Roncea

eeeee

eeeee

eeeeeeeeee

eeeeeeeeee

eeeee

eeeee

eeeee

sus