PROTOIERIA ONEŞTI

Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului

Cu ocazia „Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului”, în data de 06 septembrie 2016, în contextul „Anului omagial al educației tineretului creștin ortodox”, la sediul Centrului Educativ Tîrgu Ocna, s-a desfășurat proiectul de activitate privind „Lupta pentru prevenirea suicidului”.
Proiectul s-a derulat pentru tinerii internați în această instituție, tratând fenomenul suicidului din perspectivă sociologică, medicală și religioasă.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, problematica prevenirii suicidului din punct de vedere religios a fost prezentată de domnul Văsâi Benone Paul, profesor de Religie Ortodoxă, la Colegiul Național „Costache Negri”, Tg.Ocna, care a fost invitat în calitate de colaborator al Centrului Educativ Tg.Ocna.
După dezbatere și vizionarea unor materiale documentare pe această temă s-au identificat principalele cauze care stau la baza acestui fenomen.
Împreună cu doamna psiholog Ioniță Loredana , domnul asistent social Pușcașu George, angajați ai unității și cu voluntarii de la Asociația Onestin din Onești: Ionescu Bianca și Ciobanu Diana, s-a încercat găsirea unor metode concrete de intervenție pentru reducerea riscului suicidar în rândul tinerilor.
Proiectul derulat face parte dintr-un program implementat la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor și se desfășoară în fiecare unitate penitenciară din țară urmărind creșterea gradului de conștientizare a faptului că unii dintre semenii noștri aleg să recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situații de viață problematice și că soldaritatea și sprijinul oferit de cei din jur contribuie la depășirea acestora.
S-a concluzionat că un rol important în prevenirea acestui fenomen, care s-a accentuat în ultimii ani, alături de alte instituții, îl are Biserica și educația religioasă a tinerilor ce poate schimba percepția oamenilor despre necazurile vieți, făcându-ne să urmăm îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos:
,,Prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre...,,(Luca XXI,19).
Prof.Religie Ortodoxă, Văsâi Benone Paul

eeeee

eeeee

sus