PROTOIERIA ONEŞTI

Manifestări comemorative la Poiana Sărată, dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a participat zilele acestea la manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
Alături de ierarhul Romanului și Bacăului a mai fost prezent și Preasfințitul Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, precum și reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, alături de preoți și credincioși din Poiana Sărată și din împrejurimi.


Vă invităm să vedeţi, pe aceiaşi temă, două articole emoţionante pe blogul poianasarata.wordpress.com
Poiana Sarata: cand Dumnezeu ne plange eroii…
Poiana Sarata: pe aici, acum, se trece!...Reportaj Trinitas TV - Jurnalul din 8 octombrie 2016


Evenimentele pe larg


Documentar Trinitas TV difuzat în 20 octombrie 2016

Reprezentanți ai Guvernului României, ai Ministerului Apărării Naționale, ai Prefecturii şi Consiliului Județean Bacău, ai Asociației ”Cultul Eroilor” şi ai Asociației Veteranilor de Război, unități militare şi de jandarmi, precum şi oameni din zona Oneştiului şi comunele limitrofe au participat zilele acestea la Poiana Sărată la manifestările prilejuite de comemorarea a 100 de ani de la intrarea României în Pimul Război Mondial.
Debutul a fost făcut, sub genericul "Jertfă şi răscumpărare", sâmbătă, 07 octombrie, când, în localitatea Poiana Sărată, a fost oficiată slujba arhierească de sfințire a Aşezământului social-cultural "Sfinții Martiri Brâncoveni" de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți oneșteni.
Cu acest prilej, ierarhul a felicitat pe toți cei care s-au implicat în organizarea acestor manifestări, precum şi pe credincioşii parohiei Poiana Sărată, care au contribuit la restaurarea şi amenajarea clădirilor ce formează aşezământul din comuna Oituz.
În acest context, pentru buna coordonare a lucrărilor şi efortul depus de către părintele paroh Sînel Lăzărel, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat acestuia rangul de iconom-stavrofor.
În continuare, cei prezenți au participat la vernisarea expoziției de documente şi artefacte din Primul Război Mondial, la lansarea monografiei satului Poiana Sărată intitulată ”Poiana Sarata – un sat românesc din Carpați în vâltoarea istoriei” scrisă de ing. Ciprian Hugianu, şi la Simpozionul "Jertfă şi răscumpărare", la care au fost prezentate referate legate de comemorarea centenarului primei conflagrații mondiale susținute de către reprezentanți ai Asociației Cultul eroilor şi ai Asociației Veteranilor de război, precum şi de pr. dr. Nicolae Hurjui, de la Catedrala „Înălțarea Domnului” - Bacău.
Manifestările dedicate intrării României în Primul Război Mondial au continuat sâmbătă, 8 octombrie, cu slujba Dumnezeieștii Liturghii oficiate de Preasfințitul Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, la biserica ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Poiana Sărată, în cadrul căreia au fost pomeniți eroii neamului românesc, a căror tinerețe şi viață au fost jertfite pentru credință, neam şi țară, pe fronturile de la Oituz, Mărăşti, Mărăşeşti şi pe toate câmpurile de luptă.
Răspunsurile liturgice au fost date de către corala ”Ierotheos” a preoților din Protopopiatul Oneşti.
După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, au oficiat slujba de sfințire a crucii de la mormântul eroului locotenet Nicolae Macarie, amplasat în curtea bisericii parohiale.
În acordurile muzicii fanfarei Garnizoanei militare Bacău au fost depuse apoi coroane şi flori din partea instituțiilor de stat şi militare.
A urmat procesiunea spre Cimitirul internațional al eroilor din satul Poiana Sărată, slujba de sfințirea a monumentului eroilor şi a cimitirului de către cei doi ierarhi și locuțiunile rostite de oficialitățile prezente la eveniment.
Precizăm faptul că lucrările de refacere a acestor monumente şi a cimitirului în care-şi dorm odihna, deopotrivă, ostaşi români, austrieci, turci, ruşi, unguri şi germani au fost demarate la inițiativa şi cu sprijinul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la care s-au adăugat: Oficiul Național pentru Cultul eroilor, Ministerul Apărării Naționale şi Primăria Oituz.

Odă eroilor de pe Valea Oituzului

La umbra fagilor bătrâni ce stau de strajă pe coline
Oituzu-și poartă unduios a sale ape cristaline.
El curge astăzi liniștit, dând sunet blând ca de cimpoi;
O, de-ar vorbi, câte ne-ar spune, din anii aceea de război!?

Ne-ar spune că acum un veac, această vale moldovană
Purta doar sânge de soldați, căzuți în lupta trans-montană.
În orice susur de izvor disting, ca-ntr-un prelung ecou,
Profundul geamăt de mister scăpat din pieptul de erou.

Pe creste mai găsesc și azi câte-un stejar uitat de ani,
În trunchiul lui tainic s-ascund schije și gloanțe de dușmani.
Și arborii ce cresc pe munți, aduc prinos de mulțumiri
Că-și trag toți seva din pământ udat cu sânge de martiri.

Chiar bolovanii de pe stânci, purtați în vale de șuvoi,
Au devenit altar sfințit, zidit pe oase de eroi.
În nopți senine parcă vad pe cer luceferi strălucind
Sunt sufletele de eroi ce au căzut pe front luptând.

Aici, livezile sunt cimitir, iar pomii toți care rodesc
Sunt cruci ce moșii le-au sădit și de eroi ne amintesc,
Când clopotele-n sărbători ne cheamă iar la liturghie,
Ecou lor mai pomenește pe cei căzuți la datorie.

Poienile din munți sunt pline de iarbă bună pentru oi,
Dar glia lor este-nțesată de oseminte de eroi.
Tot pelerinul care astăzi străpunge munții prin Oituz,
El mai aude la tot pasul, sinistrul zgomot de obuz.

Această Vale-i catedrală ce-a devenit demult simbol,
Iar bogăția ei perenă sunt oasele de la subsol.
Veniți să facem anamneză de bravii noștri sfinți eroi,
Să trecem liberi azi pe vale, că este pace nu război.

*poem alcătuit de Inaltpreasfinţitul Ioachim cu prilejul comemorării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial (Poiana Sărată, 7 octombrie 2016)

Foto 7 Octombrie

Foto 8 Octombrie

sus