PROTOIERIA ONEŞTI

La Viișoara, au fost binecuvântate surorile de cruce ale văduvei din Nain

În Duminica Învierii fiului văduvei din Nain, a 20-a după Rusalii din anul mântuirii 2016, ne-am adus aminte de purtătoarele crucii văduviei din parohia Viișoara, invitându-le în după amiaza zilei la o întâlnire cu Hristos, Mirele Bisericii, Ocrotitorul și Însoțitorul lor pe Calea mântuirii.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și în prezența părintelui Ioan Bârgăoanu, protoiereu al Oneștiului, și a părintelui Ilie Cătălin, de la parohia Slănic Moldova, întâlnirea văduvelor Viișoarei cu Hristos s-a conturat printr-o întreită cântare liturgică.
Întâi s-a slujit paraclisul Preacuvioasei maicii noastre Parascheva, mult folositoarea tuturor, dar mai ales a văduvelor.
Apoi au fost pomeniți pentru iertarea și odihna veșnică soții văduvelor, întru fericita și veșnica lor pomenire.
Încheierea a fost cu un Tedeum, mulțumitoare rugăciune înălțată Sfintei Treimi pentru ajutorul și însoțirea de până acum, cu nădejdea în purtarea de grijă a lui Hristos până la revederea cu cei dragi în Împărăția lui Dumnezeu.
Cuvântul de prețuire al părintelui protoiereu Ioan a împlinit sărbătoarea cu prisosință:
„Am ascultat astăzi Evanghelia Învierii fiului văduvei din Nain.
Aceasta l-a inspirat pe părintele Petru să facă această anamneză despre văduvele care sunt în această parohie.
În Nain, Hristos ne-a arătat că a venit în această lume să ia în brațe necazul cel mai mare al omenirii care este moartea.
El și-a asumat suferința mamei care-și pierde soțul sau copilul, îmbrățișând necazul ei și mângâindu-o prin redarea fiului înviat.”

Ca mărturie a acestei zile speciale, fiecare văduvă a primit din partea Bisericii câte o diplomă intitulată „Crucea văduviei”, o carte cu titlul: „Lumini în umbre” scrisă de parohul Viișoarei și o icoană cu Sfântul Antim Ivireanul oferită de Protoieria Onești.
Sărbătoarea din seara zilei de 9 octombrie 2016, de la Viișoara va rămâne neuitată în conștiința tuturor văduvelor din parohie care-și vor aduce aminte mai ușor cuvântul Sfântului Apostol Pavel ce spune că femeia „cea cu adevărat văduvă și rămasă singură are nădejdea în Dumnezeu și stăruiește în cereri și în rugăciuni, noaptea și ziua” (I Timotei 5, 5).
(a consemnat preot Petru Roncea)

sus