PROTOIERIA ONEŞTI

Ziua Bibliei

În cadrul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și al comemorării Sf. Ierarh Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe data de 17 noiembrie 2016 s-a desfășurat la Colegiul Național Costache Negri din Tîrgu Ocna proiectul educațional ,,ZIUA BIBLIEI” în colaborare cu Protoieria Onești, parohiile „Sf. Ioan”, „Buna- Vestire” și „Precista” din Tîrgu Ocna, Centrul de Reeducare Tg.Ocna și Școlile Gimnaziale nr. 1, 2 și 7 din Tg. Ocna alături de Școala Gimnazială Nr.1, Slănic Moldova.
Pornind de la cuvintele Mântuitorului din Evanghelia lui Matei Cap. XXIV, versetul 35, ‚,Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece”, inițiatorul proiectului domnul prof. Benone-Paul Văsâi a explicat importanța Bibliei în viața noastră ca izvor principal al Revelației divine dar și despre utilitatea citirii Sf. Scripturi în această perioadă a Postului Nașterii Domnului.
Au fost evocați apoi o parte dintre tipografii bisericești mai importanți din țara noastră care au reușit să îmbogățească prin strădania lor cultura religioasă a poporului român.
Domnul profesor de istorie și teolog Silviu Neicu a prezentat importanța Bibliei de la București tipărită de Șerban Cantacuzino.
Pentru că activitatea s-a desfășurat în săptămâna Educației Globale a cărei temă de anul acesta este ,,Împreună pentru pace” s-a tratat apoi și importanța păcii din punct de vedere religios pornind de la misiunea Bisericii de a se ruga pentru pacea lumii și încheind cu răsplata ,,făcătorilor de pace”.
Doamna profesor psiholog Grozescu Alina, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 7 Tg. Ocna a explicat care este rolul păcii și al împăcării în viața omului din punct de vedere psihologic.
O parte din elevii prezenți au organizat o frumoasă expoziție de desene pe tema păcii și a tipografilor bisericești încântându-i pe cei prezenți cu măiestria dar și cu puritatea lucrărilor lor.
În încheiere părintele Protoiereu Ioan Bârgăoanu a rostit un frumos cuvânt de învățătură, susținând că este importantă citirea Sf. Scripturi, pentru că ea reprezintă pentru noi biletul de trecere spre Împărăția lui Dumnezeu și răspunsul tuturor problemelor noastre.
Toți participanții la proiect au primit diplome și activitatea s-a încheiat cu o rugăcine comună către Maica Domnului.
Mulțumim tuturor preoților, profesorilor și elevilor care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment și rugăm pe bunul Dumnezeu să le răsplătească osteneala și dragostea lor. Prof.Religie Ortodoxă Benone Paul Văsâi

sus