PROTOIERIA ONEŞTI

Liturghie arhierească la biserica din Salina, Târgu-Ocna


Reportaj Trinitas TV


Pe larg...

Turul virtual paboramic al Salinei Târgu Ocna...

Sâmbătă, 3 decembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul Sfânta Mare Muceniță Varvara din Salina, Tâgu-Ocna, din Protopopiatul Onești.
Simțindu-se nevoia prezenței unui preot aici, la Sfânta Liturghie din această sâmbătă de hram, a fost hirotonit întru preot părintele diacon Elisei Roncea pe seama parohiei „Sfântul Nicolae”, Viișoara, Protopopiatul Onești, cu slujire la biserica "Sfânta Mare Muceniță Varvara" din salină.
În cadrul Sfintei Sfintei Liturghii săvârșite de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele Arhim. Pimen Costea, vicar eparhial și părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, părintele Petru Roncea a rostit cuvântul de învățătură.
„Puterea credinței ne vine din unirea cu Hristos prin Taina cea mare a Botezului, dar și prin prezența tainică a Duhului Sfânt în noi în însăși zămislirea noastră după chipul lui Dumnezeu.
De când ne-a creat, Dumnezeu a pus în noi setea după veșnicie, dorul de cer care în actul Botezului se conturează pregnant urmând ca până la sfârșitul vieții noastre pământești să zugrăvim în acest contur asemănarea cu Dumnezeu”,
a menționat părintele Petru.
La încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Daniel-Costel Iordan, secretarul Protoieriei Onești, rostind cuvânt de apreciere a eforturilor depuse de conducerea salinei pentru organizarea acestui praznic aparte cu ocazia hramului bisericii de aici închinat Sfintei Mari Mucenițe Varvara.
„Sperăm ca cei care vin aici și se întâlnesc cu Dumnezeu sau gustă o gură de aer benefic pentru anumite traume ale trupului să aibe posibilitatea să facă aici o sacroterapie.
Dincolo de toate medicamentele și tratamentele care sunt descoperite de știința medicală, vine și Dumnezeu Care, în spatele acelora, ne trezește nouă conștiința care ne spune că nu numai medicamentul în sine, ci credința și conștiința cu care îl iei te vindecă.
Nu numai formula chimică a medicamentului respectiv. Aici suntem într-o mină de sare. Sarea este o simplă clorură de sodiu care într-un fel nu are mare valoare.
Dar Hristos o ridică la o valoare incomensurabilă pentru faptul că ne face pe toți conștienți că suntem sare. Hristos ne-a învățat să fim sarea pământului.
Ori, unde putem vorbi mai bine despre sare decât într-un locaș săpat în sare? Hristos ne trezește acea conștiință că trebuie să fim sare”
, a subliniat Părintele Arhiepiscop.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a binecuvântat, de asemenea, activitatea pastoral-misionară pe care părintele Elisei Roncea o va desfășura de acum înainte în această biserică din adâncurile sării de la Târgu-Ocna.
Din partea conducerii Minei Salina, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a primit ca semn de aducere aminte un bulgăre de sare și un vas din sare, iar din partea Redacției revistei „Sarea pământului” publicație a orașului-stațiune Târgu-Ocna fondată de părintele Petru Roncea, o colecție a tuturor numerelor apărute din anul 2005 până în prezent. În încheiere, Pr Daniel Iordan, secretarul Protopopiatului Onești, a fost hirotesit Iconom Stavrofor.
De menționat este și faptul că Biserica este săpată în masivul de sare la adâncimea de 260 m și situată la intrarea în Baza de tratament situată la această adâncime.
Lăcașul de cult s-a născut în anul 1992 când a fost și sfințit, pe atunci Baza de tratament fiind la un nivel superior, biserica având ca scop mai ales deservirea spirituală a minerilor care lucrau acolo.
Din anul 2005, locația Bazei de tratament a fost schimbată la nivelul unde se află biserica și de atunci pelerinii și vizitatorii au putut să admire și să se închine în biserica Sfintei Mari Mucenițe Varvara.

sus