PROTOIERIA ONEŞTI

Zilele duhovnicești ale Oneștiului

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 4 decembrie, în Parohia “Sf. Nicolae” din orașul Onești, Protopopiatul Onești, a debutat programul duhovnicesc destinat credincioșilor oneșteni sub egida „Zilele duhovnicești ale Oneștiului”.
Programul religios a început prin aducerea spre închinarea credincioșilor parohiei și a tuturor pelerinilor prezenți a unei părticele din moaștele Sfântului Nectarie, ce se află la Parohia Lazaret din municipiul Bacău.
A urmat oficierea acatistului Sfântului Nectarie și a Sfântului Nicolae, oficicată de un sobor de preoți în frunte cu Pr. Arhim Pimen Costea, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și aături de Pr Ioan Bârgăoanu, protopoul locului și de Pr. paroh Ioan Verdan. Imediat după acest moment duhovnicesc toți creștinii au participat la o conferință. Pr. Vicar Administrativ - Arhim. Pimen Costea, a prezentat lucrarea cu titlul “Sfânt și sfințenie în Ortodoxie”.
“ Sfinții au păstrat această comunicare cu Dumnezeu tot restul vieții lor. Noi ne complicăm viața noastră pentru că vrem să părem ceea ce nu suntem.
Ne place să creadă lumea despre noi că suntem altceva decât ceea ce suntem. Definiția sfântului este următoarea: Sfântul este acela care are comuniune permanentă cu Dumnezeu...
Sfântul Nectarie, ducea o viață liniștită ca a tuturor.
El nu făcea excese de niciun fel.
El însă avea daruri speciale de la Dumnezeu.
Noi cu toți finții trebuie să avem o legătură cât se poate de familiară”.
După susținerea temei de către Pr. Arhim. Pimen, Vicarul Administrativ al Centrului Eparhial, Corala „Buna Vestire” din Tg. Ocna a derulat un spectacol de colinde specifice acestei perioade a anului.
Sfânta Liturghie din data de șase decembrie va încununa programul duhovnicesc de la Onești, prin săvârșirea ei de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care va fi prezent în mijlocul credincioșilor pe care îi va binecuvânta, îi va împărtăși cu Sfintele Taine și le va oferi cuvânt sfânt de povățuire pe calea vieții către „Transcendentul Divin”.
(Pr. Daniel Marari)


Sărbătoare duhovnicească, la Parohia “Sf. Nicolae” din Onești

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Pr. Arhim. Serafim Huzdup, Consilier eparhial, a fost prezent în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, în mijlocul enoriașilor din Parohia “Sf. Nicolae” din municipiul Onești.
Aici, timp de câteva zile, a fost derulat un amplu program duhovnicesc denumit „Zilele duhovnicești ale Oneștiului”, destinat credincioșilor din urbea oneșteană.
Toți pelerinii au avut bucuria de se închina la Moaștele Sfântului Nectarie, ce se află la Parohia Lazaret din municipiul Bacău și care au fost aduse spre ajutor și mângâiere duhovnicească pentru toți cei care merg cu credință pe calea postului și au nădejde spre mijlocirea Sfântului la Bunul Dumnezeu. Sfânta Liturghie oficiată de ziua Sfântului Ierarh Nicolae, a încununat sărbătoarea oneștenilor, care s-au rugat alături de soborul de preoți și diaconi.
Pr. Arhim. Serafim în cuvântul său a reliefat importanța, binefacerile, chipul blândeței și exemplul Sfântului Nicolae, model frumos și vrednic de urmat pentru toți creștinii ortodocși. De astfel și Pr Ioan Bârgăoanu, protopopul locului, a vorbit despre bunătatea și credința oneștenilor care știu să prețuiască sfinții și credința noastră milenară.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul parohiei dirijat de domnul Vasile Agafiței, care la încheierea Sfintei Liturghii a susținut un scurt și frumos concert de colinde.
(Pr. Daniel Marari)

sus