PROTOIERIA ONEŞTI

Concurs interdisciplinar Tradiție și Spiritualitate

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ziua de 07 decembrie 2016, Școala Gimnazială Nr.1 din Tg. Ocna, în parteneriat cu Biserica „Buna Vestire” Răducanu din Tg. Ocna județul Bacău, a organizat ediția a IV-a a Concursului interdisciplinar Tradiție și Spiritualitate.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ziua de 07 decembrie 2016, Școala Gimnazială Nr.1 din Tg. Ocna, în parteneriat cu Biserica „Buna Vestire” Răducanu din Tg. Ocna, județul Bacău, a organizat ediția a IV-a a Concursului interdisciplinar Tradiție și Spiritualitate.
Șaizecișicinci de copii au așternut pe hârtie lucrările personale care s-au înscris în cele 3 secțiuni din cadrul concursului: poezii, ghicitori și compuneri dedicate Sfântului Nicolae.
Sub coordonarea profesorilor Chiticaru Oana (prof. Religie Ortodoxă), Cristea Carmen (prof. lb. română), Baltă Nicoleta (prof. lb. română) și Grigoraș Mariana (prof. chimie), elevii au fost prezenți în Biserica „Buna Vestire” și au dat citire compozițiilor pline de sensibilitate aduse Sfântului Ierarh.
În debutul activității, Părintele Paroh Vasile Ioan Panțîru a prezentat elevilor aspecte importante din viața Sfântului Nicolae insistând asupra virtuților creștine pe care fiecare om ar trebui să le întrupeze îmbrăcând astfel chipul lui Hristos în el. Lucrările cele mai reușite au fost premiate de Parohia „Buna Vestire”, premii ce au constat în cărți de literatură și cultură generală, jocuri inteligente, rechizite, penare, stilouri, carioci, pixuri, acuarele, etc.
Toți copiii prezenți au fost răsplătiți cu daruri, (pachete cu dulciuri și fructe), iar în timpul activității au fost serviți cu suc și covrigi. Premiul I a fost obținut de Lăzărescu Alexia (cls a V-a A) pentru compunerea „În seara de Moș Nicolae”, premiul al II-lea de Seghete Dimitria ( cls a VIII-a A) cu „Scrisoare pentru Moș Nicolae”- versuri, premiul al III-lea de Anuței Maria (cls a V-a A) cu lucrarea „Seara în care la unii nu vine Moșul!”.
Pentru fiecare secțiune au fost oferite premii speciale: Secțiunea Poezie: Preda Miruna Andreea (cls a IV-a B) - „Bunul Moș Nicolae”, Radu Daniela ( cls a VIII-a A) - Sfântul Nicolae; Secțiunea Ghicitori- Butucaru Andreea (cls a VI-a B); Secțiunea Compuneri- Fînaru Andrei (cls a VI-a B)- „Îndreptător credinței și chip al blândeții”- eseu documentat.
Concursul și-a atins scopul întrucât entuziasmul manifestat de copii și creațiile pline de suflet au participat la sărbătoarea Sfântului Nicolae din viața Bisericii.
„Copii au dat dovadă, și de această dată, că pot face și spune lucruri minunate.
Entuziasmul lor debordant, imaginația creatoare și sinceritea inimii constituie întotdeauna motivul și motorul unei astfel de lucrări adresate sufletului, lucrare în care copii, prin participare și creații deosebite, l-au cunoscut și văzut pe Sfântul Nicolae în faptă.
Aceste trebuie doar provocate și rezultatele sunt pe masură.
Astăzi provocarea a făcut-o sărbătoarea unuia din cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii noastre – râvnitorul în apărarea credinței, blândul prin excelență și milostivul iubitor Sfânt Nicolae”, a spus doamna Chiticaru Oana, profesor de religie ortodoxă în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1, Tg. Ocna.
Pr. Ioan Vasile Panțîru
Parohia Buna Vestire Tg.Ocna

sus