PROTOIERIA ONEŞTI

Cea de-a XVII-a sinaxă a preoților din Protopopiatul Onești a avut loc la Târgu Ocna

Cea de-a XVII-a sinaxă a preoților din Protopopiatul Onești s-a desfășurat joi, 12 ianuarie, la Biserica "Precista" din orașul Târgu Ocna. Cu această ocazie Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat, începând cu ora 09.30, Dumnezeiasca Liturghie la care au participat sub coordonarea Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu, 105 slujitori ai sfintelor altare din Protoieria Onești. Preoții au primit din mâna Ierarhului Sfântul Trup şi Sfântul Sânge ale Mântuitorului Hristos.
Joi, 12 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Protopopiatul Onești participând la cea de-a XVII-a sinaxă a preoților oneșteni, desfășurată în Biserica „Precista” din localitatea Târgu Ocna.
După ce, mai întâi, ierarhul a fost întâmpinat de preoți și credincioși cu flori și prinoase de pâine și sare, a intrat în sfântul lăcaș pentru închinare, apoi a rostit un cuvânt de mulțumire motivând totodată alegerea acestui sfânt lăcaș ca loc al desfășurării sinaxei, amintind faptul că în urmă cu 70 de ani, la data de 25 iunie 1947, aici au fost depuse spre închinarea credincioșilor moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva aflate într-un periplu în acea perioadă de timp prin Moldova, datorită neajunsurilor și lipsurilor vremii, din delegația însoțitoare făcând parte, pe atunci, arhimandritul Teoctist Arăpașu, viitorul Patriarh al României.
Alături de ierarh s-au aflat oficialități locale și mulțime de popor care au dorit să asiste la Sfânta Liturghie și la rugăciunile de mulțumire citite la finalul slujbei de către IPS Părinte Ioachim pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra credincioșilor din Protopopiatul Onești.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța misiunii preoțești în aceste vremuri de mari ispite, într-o societate care tinde să uite dimensiunea spirituală a ființei, amintind totodată momentul începutului activității Sale în ținuturile oneștene. “Sunt zile importante care ne marchează activitatea și viața.
Astăzi, în contextul acesta spiritual, am reușit împreună cu preoții noștri să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate câte ne-a dat nouă în toată această perioadă ce a trecut de la ultima noastră întâlnire.
În protopopiatul acesta avem oameni de mare calitate spirituală. Aici, la Onești, acum șaptesprezece ani am început activitatea mea pastorală și misionară...
Noi toți trebuie să transfigurăm timpul. Din punct de vedere teologic nu mergem către punctul de sfârșit al vieții, ci către eternitate, către prezentul continuu a lui Dumnezeu.
Dragi preoți, vă îndemn părintește să vă străduiți să faceți misiunea bisericii și de acum înainte, spre binele spiritual al păstoriților voștri”, a subliniat Ierarhul.
După citirea hrisovului special conceput pentru acest moment omagial de către protopopul locului, Arhipăstorul a înmânat preoților parohi titluri de proprietate pentru șapte biserici monument istoric, arondate Protoieriei Onești.
Apoi, din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Spitalul din Onești “Sfântul Luca al Crimeii” a primit pentru Secția de Pediatrie un dispozitiv medical performant, achiziționat cu fondurile obținute din colecta organizată cu prilejul concertului de Crăciun oferit de Corala „Armonia”, și oferit de către Ierarh managerului spitalului, care a fost prezent, de asemenea, la Sinaxa preoților oneșteni.
Totodată, pentru implicarea în promovarea valorilor spirituale și sprijinirea ințiativelor filantropice și culturale ale bisericii, domnul Nicolae Gnatiuc, primarul orașului Onești, a primit din partea ierarhului Distincția de vrednicie, iar domnul Ștefan Silochi, primarul orașului Târgu Ocna, a primit Ordinul Melchisedec, clasa a III-a.
La final, părintele protopop Ioan Bârgăoanu a mulțumit ierarhului și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment oferind Înaltpreasfinției Sale, din partea preoților oneșteni, un buchet de flori și o icoană a Maicii Domnului - Dulcea Sărutare.
Imediat după aceasta, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mers la sediul primăriei din Târgu Ocna, unde a sfințit clădirea instituției rostind totodată rugăciuni de binecuvântare pentru angajații acesteia, cărora le-a oferit distincții de vrednicie și iconițe cu Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Eparhiei.
(Pr. Daniel Marari)

sus