PROTOIERIA ONEŞTI

Mihai Eminescu a fost pomenit și omagiat în Protopopiatul Oneşti

Poetul nepereche Mihai Eminescu a fost pomenit și omagiat la Viișoara

Poetul nepereche Mihai Eminescu a fost omagiat la Viișoara, Protopopiatul Onești, duminică, 15 ianuarie 2017, la împlinirea a 167 de ani de la nașterea sa, 15 ianuarie 1850.
Dacă poporul Israel a avut un geniu poetic în persoana regelui David, ai cărui psalmi au păstrat unitatea poporului ales în jurul Templului din Ierusalim în așteptarea venirii Fiului lui David în Betleemul Iudeii și a cărui faimă a străbătut veacurile până azi, poporul român îl are pe Eminescu, poetul nostru național nepereche, cum îl numea George Călinescu.
Pomenit la Sfânta Liturghie, poetul a fost evocat din fața Sfântului Altar, citindu-se și eseul special compus de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru această zi festivă și intitulat: Teofanie în duh eminescian.
Au fost recitate două dintre poeziile eminesciene: Rugăciunea unui dac și Rugăciune, de către Teodora și Elena Roncea, ca preambul al rugăciunii pentru veșnică odihnă a sufletului mereu tânăr al lui Mihai Eminescu, cu sfinții în Împărăția lui Dumnezeu.
(Pr. Petru Roncea)

Ziua Culturii Naționale serbată la Biserica „Buna Vestire” - Răducanu din Tg. Ocna.

În data de 15 ianuarie 2017, la Biserica „Buna Vestire” - Răducanu, din Tg. Ocna, la inițiativa Părintelui Paroh Vasile Ioan Panțîru, s-a sărbătorit Ziua Culturii Naționale printr-un program cultural-religios desfășurat după Slujba Sfintei Liturghii.
În amintirea zilei de naștere a marelui poet român Mihai Eminescu s-a oficiat slujba de Parastas a celui care a adus inegalabil dar de cultură neamului românesc și prin el a zidit limba generațiilor din toate timpurile.
Programul a continuat cu recitarea câtorva poezii din opera genială a lui Mihai Eminescu de către copiii din parohie primeniți în port tradițional în zi de sărbătoare: Ce-ți doresc eu ție dulce Românie, O, rămâi, La mijloc de codru, Ce te legeni codrule, Rugăciune. Doamna profesor Nechita Burculeț Georgeta a recitat poezia Glossă subliniindu-se astfel veșnicia prezenței lui Dumnezeu în efemeritatea timpului nostru.
Glasul tinerilor în Biserică a fost prezent printr-un citat a lui Eusebiu Camilar din Farmecul depărtărilor: ”Inimă din inima poporului român, Eminescu va întineri mereu, cu fiecare clipă și fiecare om... va îmbătrâni timpul... prezentul va deveni trecut... trecutul va fi cândva antichitate.
Dar Eminescu va fi mereu tânăr ca viitorul”, iar corala Parohiei „Buna Vestire”, în final, a interpretat pe versurile lui Mihai Eminescu, piesa Sara pe deal sub aranjamentul lui Vasile Popovici.
Prezența enoriașilor la acest moment cultural religios a pus piatră de mărturisire în Biserica vie a lui Hristos, și astfel s-a subliniat că ceea ce înnobilează sufletul și păstrează chipul lui Dumnezeu în om este cultura, iar când vine vorba de poporul român nu putem vorbi de cultură fără să amintim de marele poet Mihai Eminescu.
(Oana Chiticaru, Profesor de religie)

Mihai Eminescu evocat la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 15 ianuarie 2017, Asociația ”Sf.Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a retrăit alese momente de bucurie literară, cu prilejul celebrării Zilei Culturii Naționale.
Mihai Eminescu a adunat și adună în jurul său numeroase persoane iubitoare de cultură, artă și spiritualitate.
Ca mulți alții, beneficiarii asociației de la Hârja, vârstnicii centrelor rezidențiale, copiii centrelor de zi și tinerii Centrului de excelență în dezvoltarea resurselor intelectuale și culturale (CEDRIC) au remomorat frumusețea operelor eminesciene și dragostea pentru cultura românească autentică.
Evenimentul derulat sub genericul „Și EMINESCU a fost copil … Să aducem veselie în poezie”, a urmărit o abordare holistică a personalității eminesciene:
- Dezbateri despre impactul operei eminesciene în cultura și spiritualitatea românească;
- Descoperirea semnificației poeziei, literaturii și gândirii politice a lui Mihai Eminescu;
- Recitare de poezii eminesciene pentru reîntoarcerea în timp și spațiu;
- Idei filosofice, religioase, științifice, mitologice regăsite la Eminescu;
-”O prietenie pentru eternitate” - prietenia lui Mihai Eminescu cu Ion Creangă;
- Biografia poetului – viața și activitatea literară;
- Analiza unor poezii la alegere – motive literare, figuri de stil, temă și viziune.
La final, tinerii și vârstnicii au mediat asupra evocării lui Mircea Eliade ”Pentru noi, Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru și cel mai strălucit geniu pe care l-a zămislit pământul, apele și cerul românesc.
El este, într-un anumit fel, întruparea însăși a acestui cer și a acestui pământ, cu toate frumusețile, durerile și nădejdile crescute din ele.
Noi cei de aici, rupți de pământ și de neam, regăsim în tot ce-am lăsat în urmă, de la văzduhul munților noștri și de la melancolia mării noastre, până la cerul nopții românești și teiul înflorit al copilăriei noastre.
Recitindu-l pe Eminescu, ne reîntoarcem ca într-un dulce somn, la noi acasă.”
(Pr. Ilarion Mâță)

Pomenirea poetului național Mihai Eminescu și prezentare de carte la Parohia Larga, Protoieria Onesti

Astăzi 15 ianuarie anul mântuirii 2017 la Parohia Larga „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, comuna Dofteana, protoieria Onești, Ziua Culturii Naționale a fost marcată prin prezentarea cărții ,,De la drama țăranului la drama intelectualului în creația lui Liviu Rebreanu” autor doamna Chițigoi Daniela, profesoară de limba și literatura română la școala gimnazială din satul Larga.
Cartea cu titlul “De la drama ţăranului la drama intelectualului în creaţia lui Liviu Rebreanu” este un studiu făcut pe trei romane de mare importanţă pentru evoluţia literaturii române: Ion(1920), Pădurea spânzuraţilor(1922), Ciuleandra(1927).
Despre aceste romane s-a spus şi s-a scris mult de-a lungul vremii, dar ceea ce devine interesant în cartea mai sus amintită este abordarea în paralel a existenţei celor trei eroi, care sunt şi personaje principale în romanele rebreniene: Ion Pop, Apostol Bologa şi Puiu Faranga.
De asemenea lucrarea surprinde prin scoaterea în evidenţă a zbaterii sufletului omenesc, indiferent de condiţia socială.
Fie că este ţăran, fie că este ofiţer sau fiu de ministru, destinul omului este în mâinile Atotputernicului Dumnezeu, care intervine de fiecare dată ca un judecător suprem şi pune ordine în existenţa umană.
Cartea este de folos în special elevilor, dar şi a celor pasionaţi de lectură, după cum spune cronicarul Miron Costin: „nu e alta şi mai frumoasă şi mai de folos omului zăbavă decât cetitul cărţilor”.
Preotul paroh Lucian Vartolomei a dat citire poemului liric „Teofanie în duh eminescian”, compus de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. S-a oficiat slujba parastasului pentru poetul național Mihai Eminescu și un grup de copii din clasele I-VIII de la Școala Gimnazială Larga coordonat de doamna profesoară Chițigoi Daniela, au recitat frumoase poezii ale poetului.

sus