PROTOIERIA ONEŞTI

Comemorarea Mărturisitorilor și Apărătorilor Ortodoxiei din temnița de la Tg. Ocna

În contextul Anului omagial închinat mărturisitorilor credinței ortodoxe în perioada comunistă, joi 16 februarie 2017, începând cu ora 9:00, cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din Tg. Ocna, slujba de pomenire pentru deținuții politici care odihnesc în groapa comună din apropierea Penitenciarului-Spital.
Sfânta Liturghie și rânduiala parastasului au fost oficiate de către un sobor de preoți, sub protia Părintelui Arhimandrit Pimen Costea, Vicar administrativ și delegat al Centrului Eparhial de la Roman.
Au asistat numeroși preoți și credincioși de toate vârstele și din multe zone ale țării. Unii dintre mireni au fost îmbrăcați în costum popular tradițional, demonstrând astfel credință curată și statornică, dar și dragoste față de neamul românesc.
De asemenea mulți participanți la slujbă au purtat cu mândrie drapelul național, fapt care a creat o atmosferă ce demonstrează respectul față de patria natală și față de memoria celor pomeniți.
A urmat o procesiune cu icoane, steaguri tricolore și candele luminânde către Casa de Cultură a orașului.
Programul zilei s-a încheiat acolocu o sesiune de evocări despre mărturisitorii și apărătorii Ortodoxiei din temnița de la Tg. Ocna, în cadrul căreia au vorbit: Părintele Vicar Arhimandrit Pimen Costea, Pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București, Pr. Ioan Bârgăoanu Protoiereu al Protoieriei Onești, Pr. Silviu Neicu paroh la parohia Albele și domnul Ciprian Voicilă – scriitor și sociolog.

sus