PROTOIERIA ONEŞTI

Suflet de copil - în slovă şi culoare

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cadrul Şcolii Gimnaziale "Emil Racoviţă", Oneşti, s-a demarat proiectul educaţional "Suflet de copil - în slovă şi culoare", care va participa la Concursul Național de Creație "Icoana și Școala mărturisirii”, al Patriarhiei Române.
Acţiunea a demarat cu uşurinţă pentru că a pornit din inimă, cu gândul de exprimare a credinţei şi dragostei faţă de Dumnezeu, prin artă: creaţie literară şi plastică.
Elevii sub directa îndrumare a doamnei profesoare de religie Coşa Elena Daniela, au desfăşurat diverse activităţi în cadrul acestui proiect.
Lucrarea a început cu participarea elevilor la Sfânta Liturghie, pentru a primi harul divin, necesar atingerii obiectivelor propuse.
Pe parcursul desfăşurării proiectului, elevii au descoperit tainele picturii de icoane pe sticlă; au primit informaţii despre etapele scrierii unui articol de ziar; au participat la Procesiunea "Bucuria icoanei", în Duminica Ortodoxiei.
A fost o activitate intensă, cu multe satisfacţii duhovniceşti, deoarece, rolul activităţilor din acest proiect, a urmărit sensibilizarea copiilor prin intermediul acestor manifestări artistice, de a-i ajuta să-şi păstreze sufletul curat prin creaţie(pictură de icoane) şi de a se uni cu Hristos prin cuvânt(creaţie literară).
"Participarea la Procesiunea "Bucuria icoanei", a fost o experiență plăcută, fiind pentru prima dată, la o astfel de manifestare.
Am văzut bucuria oamenilor, de a purta icoane în mână, fie că erau mici, fie că erau mai mari !
A fost emoţionant şi am fost fericită, să port în mână, icoana realizată de mine.Oricând aș mai repeta această experiență"
. ( Giulia Putingher, clasa a VII-a).
" Procesiunea " Bucuria icoanei", a însemnat pentru mine o experiență unică.
Am mers pe drumul înțelepciunii împreună cu preoți, părinți și copii, alături de doamna noastră de religie, toți purtând în mâini icoane cu chipuri sfinte(icoane realizate de noi, elevii).
Toți creștinii ne-am adunat să ne exprimăm credința și respectul față de Dumnezeu.
Mi-a plăcut această acţiune și voi repeta experiența de câte ori voi avea ocazia"
(Iulia Merluşcă, clasa A VII-a).
"Pelerinajul de azi a fost o călătorie spre rugăciune. Cu icoana Maicii Domnului în mână, alături de colegii mei, de doamna mea profesoară de religie, m-am simţit mai aproape de Dumnezeu şi de îngeri. Am mers uşor, fără să simt oboseală" (Andreea Apetri, clasa a V-a).

sus