PROTOIERIA ONEŞTI

Pomenirea Părintelui Adrian și a Preotesei Elvira Cărăușu, apărători și mărturisitori ai Ortodoxiei în timpul comunismului

În seara zilei de 14 martie 2017, preoții cercului pastoral "Preot Constantin Badiu" s-au întâlnit în sobor de rugăciune în mijlocul credincioșilor din parohia Caraclău, în Biserica Preasfintei Treimi, sub protia Părintelui Protoiereu Ioan, și au săvârșit Taina Sfântului Maslu.
În acest cadru, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a săvârșit și rânduiala de sfințire a noii Sfinte Cruci care va fi așezată în Sfântul Altar spre a deservi cultului, purtată în procesiuni și scoasă spre închinare în Săptămâna Pătimirilor.
La finalul acestor rânduieli a urmat o slujbă de pomenire pentru toți cei care au pătimit pentru dreapta credință în timpul comunismului.
În mod deosebit a fost pomenit Preotul Adrian Cărăușu, unchi al familiei părintelui Paroh Gheorghe Pânzaru.
Părintele Adrian a fost închis vreme de 18 ani în timpul vechiului regim, fiind coleg de celulă, printre alții, cu Părintele Iustin Pârvu, cu Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa și Valeriu Gafencu.
După acești ani grei de temniță și zbucium a fost eliberat în 1964 și s-a căsătorit cu Elvira pe care o cunoscuse înainte să fie închis și care, conform mărturiilor celor apropiați, în ciuda îndemnurilor de a se căsători, l-a așteptat "trăind ca o călugăriță" până la eliberarea lui.
Imediat după căsătorie a fost hirotonit preot de către PS Teofil, Episcop al Clujului, Vadului și Feleacului la acea vreme, iar în 1968 a fost licențiat în Teologie Ortodoxă la Sibiu, cu lucrarea intitulată "Calea mântuirii".
A fost coleg și apropiat al IPS Antonie Plămădeală și a avut o legătură deosebită cu Schimonahul Ioan Șova de la Colciu, Sf. Munte Athos, care îi era unchi (după mamă).
A avut o pastorație rodnică în mai multe parohii, printre care Nadișa, comuna Strugari, iar în apropierea Oneștiului, în parohia Oituz, loc încărcat de istorie, a avut un aport important în construirea bisericii filiei Ferăstrău.
Ultima parte a vieții a petrecut-o în părțile Comăneștiului, ca preot la parohia Leorda.
Printre predecesorii sau urmașii părintelui Adrian Cărăușu și ai preotesei sale se regăsesc numeroși preoți, diaconi, ba chiar și un Mitropolit al Bucovinei, IPS Vladimir Repta.
A fost chemat la Domnul în anul 1985, la doar 61 de ani, iar preoteasa Elvira a rămas din nou doar cu rugăciunea, în alți 20 de ani de văduvie, în așteptarea viitoarei întâlniri...
Frumoasa adunare dintre dealurile comunei Bârsănești a fost încununată de un cuvânt de folos duhovnicesc adresat de Părintele Protoiereu Ioan tuturor celor prezenți, prin care a felicitat comunitatea creștină pentru frumoasa lucrare din această biserică ce a fost renovată, repictată și se pregătește pentru a îmbrăca haină nouă prin sfințire.
Părintele Paroh Gheorghe Pânzaru a mulțumit tuturor, preoți și credincioși pentru dragostea popasului duhovnicesc și i-a însemnat pe toți cu untdelemnul bucuriei.
Preot Alexandru Pânzaru

sus