PROTOIERIA ONEŞTI

Proiectul catehetic Icoana- întâlnire de taină între copil și Dumnezeu Creatorul, la Parohia Larga

Cu prilejul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului în parohia Larga, Protoieria Onești, s-a demarat Proiectul catehetic „Icoana- întâlnire de taină între copil și Dumnezeu Creatorul”.
Sub atenta coordonare a preotului paroh Vartolomei Lucian Dumitru, Profesor Chițigoi Daniela și Profesor Potoc Teodora Simona copiii parohiei Larga au realizat portofolii cu: lucrări (poezii, scrisori către Dumnezeu) pentru secțiunea literară, icoane pe sticlă la secțiunea artistic, iar la secțiunea multimedia au vizitat cimitirul unde au fost înmormântați fără sicriu și fără cruce, „mărturisitorii credinței” din perioada comunistă 1950-1954, apoi au participat la Procesiunea "Bucuria icoanei", în Duminica Ortodoxiei, care a avut loc în orașul Tg.Ocna.
Locul desfășurării proiectului a fost Parohia Sfinţii Arhangheli “Mihail şi Gavriil”, Larga, casa praznicală „Sf.Nicolae”, a parohiei și Școala Gimnazială Larga.
Icoanele realizate de copiii cu care vor participa la Concursul Național de Creație „Icoana și școala mărturisirii” au fost sfințite după Sfânta Liturghie în prezența enoriașilor care au apreciat, lăudat și felicitat micii pictori.
Copiii au fost foarte încântați drept urmare s-a înfiripat dorința în inimile lor de a continua pictura de icoane pe sticlă, proiectul dându-ne șansa de a descoperi frumusețea comuniunii care se creează între Biserică, tineri, comunitatea credincioșilor și școală, a menționat preotul paroh Lucian Dumitru Vartolomei.
Ce poate fi mai tainic și mai frumos decât să pictezi chipul lui Hristos?! (Cazacu Daiana 14 ani).
Fiecare linie trasată îmi aducea o linişte sufletească. Eram aşa bucuroasă când am început să aplic culoarea, am văzut cum acea icoană prinde viaţa. Rezultatul a fost încântător.(Pircu Alexandra 13 ani).
Pr.Lucian Dumitru Vartolomei

sus