PROTOIERIA ONEŞTI

Programul catehetic „Cinstirea icoanelor în Ortodoxie” în Protopopiatul Onești

În contextul consacrării anului 2017 ca an omagial al cinstirii icoanelor, al iconarilor și pictorilor bisericești, în Duminica a IV-a din Postul Mare a fost demarat în parohia Bâlca și în cadrul Salinei de la Târgu-Ocna proiectul catehectic „Cintirea icoanelor în Ortodoxie”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și la îndemnul Părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, în această duminică din 26 martie, s-a derulat, după Liturghie, în parohia „Sfântul Nicolae” Bâlca, prin prima din cele cinci cateheze închinate cinstirii icoanelor în Ortodoxie, numită „Cinstirea icoanelor în general”.
Au fost prezentate credincioșilor generalități despre cinstirea icoanelor, temeiurile biblice ale cinstirii acestora, funcțiile icoanei, precum și primele icoane prezente în Biserica Ortodoxă.
Tot în această zi a fost susținută această primă cateheză și în biserica „Sfânta M. Mc. Varvara” din Mina Salina de la Târgu-Ocna.
Astfel, turiștii aflați în bază pentru tratament trupesc au putut primi și un tratament duhovnicesc prin Sfânta Liturghie săvârșită și mai apoi prin cateheza despre cinstirea icoanelor.
Nădăjduim ca învățăturile propuse credincioșilor prin proiectul eparhial „Cateheze în parohii” să ajungă la inimile lor, încălzindu-le de dor după Dumnezeu și întărindu-i în credința cea adevărată.
Programul catehetic va continua și în celelalte duminici ale Postului Mare, mărețul praznic al Învierii Domnului să poată fi întâmpinat de credincioși cu bucuria luminii neînserate pe care o dăruiește Hristos tuturor celor care doresc să se împărtășească din dumnezeirea Cuvântului întrupat, răstignit și înviat.
(A consemnat preot Elisei Roncea)

sus