PROTOIERIA ONEŞTI

„Memorialul Durerii” la Onești

Protoieria Onești a așezat o nouă cărămidă la edificiul Anului consacrat comemorării mărturisitorilor credinței ortodoxe care au pătimit în secolul trecut în țara noastră, în ziua de marți, 4 aprilie 2017.
Această nouă cărămidă s-a așezat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și a constat din două conferințe ținute de Doamna Lucia Hossu Login, om de televiziune și autoare cunoscută publicului din România prin reportajele din serialul „Memorialul Durerii” de la TVR, începând cu anul 1991.
Prima conferință, de la ora 13:00, în sala cinematografului Capitol din Onești, s-a adresat elevilor și cadrelor didactice din liceele oneștene cu prezentarea unuia dintre multele filme din serial, cea de a doua, la ora 18:00, în aceeași sală, având ca auditoriu un spectru mult mai larg de credincioși din diverse localități de pe Valea Trotușului și Tazlăului.
Conferința de seara a constat din prezentarea Doamnei Lucia Hossu Login făcută de părintele protopop al Oneștiului, Ioan Bârgăoanu, urmată de conferința propriu-zisă ținută de Doamna Lucia care a avut ca temă evaluarea pas cu pas a genezei „Memorialului Durerii”, epopee dramatică a unui excurs curajos pentru o altfel de istorie nepredată încă în școlile românești.
Înainte de a fi derulat un alt film din seria amintită, corala Filomelos de la Biserica din Borzești a mângâiat publicul cu armonii de pocăință, asumare mistică a păcatelor unui neam copleșit de vremuri prea tulburi și care a scris o istorie ce nu trebuie uitată curând.
După derularea filmului documentar din colecția „Memorialul Durerii”, a urmat o serie de întrebări din sală la care Doamna Lucia a răspuns cu amabilitate.
Cu această conferință, serile duhovnicești din Postul Mare având ca scop urcușul spre Înviere au luat sfârșit la Onești.
Mulțumim și pe această cale Primăriei Onești care a facilitat locația acestor seri duhovnicești, părintelui Ioan Bârgăoanu, protopopul locului, pentru râvna dezvoltării actului cultural, și nu în ultimul rând Înaltpreasfințitului nostru Părinte Ioachim sub binecuvântarea Căruia aceste seri duhovnicești își află locul în actul pastoral și misionar al Bisericii.
(a consemnat preot Petru Roncea)


Reportaj Trinitas TV


Înregistrarea integrală

sus