PROTOIERIA ONEŞTI

Conferință în cinstea mărturisitorilor din timpul comunismului la Onești

Vineri, 30 iunie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc în aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești, conferința „Biserica sub comunism. Rezistență, adaptare, sfințenie” având ca invitat pe conf. univ. dr. Radu Preda, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER).
Evenimentul s-a desfășurat sub emblema celei de-a V-a ediții a Zilelor Betleemului Ștefanian, ce se desfășoară anul acesta în perioada 30 iunie- 2 iulie cu directa coordonare a pr. prof. Petrică Cautiș, paroh al Bisericii Voievodale din Borzești și a pr. protoiereu Ioan Bârgăoanu.
Identificarea și asumarea amprentei pe care a lăsat-o regimul comunist asupra Oneștiului/Borzeștiului reprezintă primul pas în regenerarea unei comunități. În această direcție, prin această conferință s-a propus vindecarea de indiferență asupra trecutului recent și găsirea resurselor sociale, istorice, religioase și culturale care să ajute la o mai bună anamneză a ceea ce a însemnat comunismul în acest spațiu, nu doar în scop investigativ, ci sperăm, paliativ.
Conferința a deschis anul acesta Zilele Betleemului Ștefanian, care vor continua cu lansarea CD-ului Slujbei Paraclisului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, interpretat de Corul Psaltic Filomelos, și se va încheia cu Sfânta Liturghie în ziua de duminică, 2 iulie, răspunsurile urmând a fi date la strană de către  Corul Academic de muzică psaltică BYZANTION, sub îndrumarea prepr. univ. drd. Adrian Sîrbu.

sus