PROTOIERIA ONEŞTI

Zilele Betleemului Ştefanian

Sâmbătă, 1 iulie 2017, la biserica voievodală din Borzești, Corul psaltic Filomelos a lansat CD-ul cu Slujba Paraclisului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în cadrul evenimentelor prilejuite de cea de-a V-a ediție a „Zilelor Betleemului Ștefanian”. La eveneiment a fost prezent cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și PC Părinte arhimandrit Pimen Costea, Vicar Administrativ al Centrului Eparhial Roman.
Începând cu orele 17:00, la Biserica voievodală din Borzești s-a săvârșit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului și sub protia PCuv. Părinte arhimandrit Pimen Costea, Vicar Administrativ al Centrului Eparhial Roman, Slujba Vecerniei și a Litiei închinate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de către un sobor numeros de preoți și de diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Filomelos coordonat de către prof. Paula Cautiș.
După 10 ani de activitate și de trudă în muzica dumnezeieștilor părinți, Corul Psaltic Filomelos a lansat CD-ul cu Slujba Paraclisului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al cărei text a fost compus după podobiile și irmoasele bisericești cântate după tradiția Bisericii Ortodoxe de către Arhidiaconul Alexandru Grigoraș de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
Evenimentul este unic la nivel național, Corul psaltic Filomelos fiind singurul grup cu preocupări muzicale psaltice alcătuit din tineri proveniți din mediul laic. Acest proiect a fost susținut dintru început de către prepr.univ.drd. Adrian Sîrbu de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, care a participat la această lansare susținând și prelegerea „Importanța muzicii psaltice în contextul actual al Bisericii”.
Cinstind truda tinerilor de a studia teologia și spriritualitatea ortodoxă, Protoieria Onești reprezentată de către pr.protopop Ioan Bârgăoanu a ales cadrul propice de a premia pe toți elevii participanți la Olimpiada de Religie Ortodoxă, faza județeană din cuprinsul Protopopiatului Onești.
Ediția a V-a a „Zilelor Betleemului Ștefanian” se va încheia duminică, 2 iulie 2017, în ziua prăznuirii Sfântului Voievod, Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii fiind înfrumusețate prin participarea la strană a Corului Academic de muzică psaltică BYZANTION.

(Pr. Petru Cautiș)

 


Vă invităm să participați la ediția a V-a a Zilelor Betleemului Ștefanian (30 iunie-2 iulie 2017) care va cuprinde următoarele activități:
VINERI, 30 IUNIE Orele 18:00
Locație: Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești, județul Bacău
Eveniment: Conferința „Biserica sub Comunism. Rezistență, adaptare, sfințenie”
Invitat: conf. univ.dr RADU PREDA, președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER).
Conferința se încadrează în evenimentele organizate cu prilejul Anului omagial al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
SÂMBĂTĂ, 1 IULIE Orele 17:00
Locație: Biserica voievodală din Borzești
Evenimente:
- Slujba Vecerniei și a Litiei închinate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Răspunsurile la strană: Corul psaltic FILOMELOS.
- Recital de poezii și imne religioase;
- Prelegere: „Importanța muzicii psaltice în contextul actual al Bisericii”.
invitat: prepr.univ.drd. Adrian Sîrbu de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași
- Lansarea CD-ului cu SLUJBA PARACLISULUI Sfântului Voievod ȘTEFAN CEL MARE de Corul psaltic FILOMELOS al Bisericii din Borzești.
Concert: Cântări alese din Slujba Paraclisului
- Fragmente de folclor românesc: recital de doine și balade românești.
- Spectacol de lumini și umbre cu Leon Magdan, finalist al Concursului „Românii au talent”.
DUMINICĂ, 2 iulie 2017 Orele 8:00
Locație: Biserica voievodală din Borzești
Eveniment:
- Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii
- Parastasul cel Mare pentru ctitorii bisericii
- Răspunsurile la strană: Corul Academic de muzică psaltică BYZANTION
Vă așteptăm cu drag!


sus