PROTOIERIA ONEŞTI

Centenarul acțiunilor militare din timpul Primului Război Mondial, serbat la Oituz

Conferință în Protoieria Onești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 11 iulie, la biserica Parohiei Poiana Sărată, s-a desfășurat conferința preoților Protoieriei Onești, din șirul celor dedicate celor 100 de ani trecuți de la luptele purtate pe aceste meleaguri de armata română, în Primul Război Mondial.
După oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți din care au făcut parte pr. Inspector Ilarion Mâță, paroh la Parohia Hârja, pr. Lăzărel Sinel, paroh la Parohia Poiana Sărată, pr Bogdan Ionel Piștea, preot slujitor la Parohia Grozești-Oituz și pr. Ioan Bitir, preot pensionar, sub protia pr. Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești s-a săvârșit o slujbă de mulțumire pentru cei 20 de ani pe care pr Lăzărel i-a închinat slujirii acestei parohii, slujbă la care au fost pomeniți toți cei care s-au botezat și toți cei care s-au cununat în biserica parohială.
După Sfânta Liturghie toți cei prezenți au participat la o conferință ce a avut ca invitați pe domnul profesor Corneliu Stoica și pe domnul colonel în rezervă Paul Valerian Timofte, care au evocat luptele care s-au dat în vara anului 1917 pe Valea Oituzului, marcând prin aceasta evoluția armatei române pe acest front.
Tot cu acest prilej, domnul profesor Stoica și-a prezentat cartea sa, o Enciclopedie a Văii Oituzului, Trotușului și Cașinului, în care la loc de seamă se află locașurile de cult din aceste zone.
La finalul întâlnirii, domnul Daniel Gurău a prezentat o platformă electronică pentru evidența cimitirelor.
După terminarea conferinței, toți participanții au mers la Cimitirul Internațional închinat ostașilor căzuți pe aceste meleaguri, situat în Poiana Sărată.
(PR. Ion Bârgăoanu)

În ziua de 11 iulie 2017, Alteța Sa Principele Radu, împreună cu Excelența Sa Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România, s-au aflat la Oituz, unde s-au recules la monumentul eroilor, cei doi fiind așteptați de mulțime de popor.

Distinșii invitați au ajuns la Oituz cu ocazia Centenarului acțiunilor militare din timpul Primului Război Mondial. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor ce și-au jertfit viața pentru apărarea țării, întregirea neamului românesc și apărarea credinței strămoșești.
Invitații de onoare au fost întâmpinați de Primarul comunei Oituz, domnul Gheorghe Bodea și de susținători care purtau în mâini stegulețe multicolore sau fotografii cu Regele Mihai, iar programul s-a derulat conform protocolului casei regale.
Edilului zonei i s-au alăturat și oficialități centrale și județene, alături de el aflându-se reprezentanți ai Primăriei Onești, ai Instituției Prefectului Bacău și ai Consiliului Județean Bacău. S-a intonat imnul României, timp în care Corul țărănesc al Oituzului a cântat în surdină.
A urmat apoi imnul regal, după care, cei prezenți au asistat preț de câteva zeci de minute la slujba religioasă ținută de un sobor de preoți ortodocși, care s-au aflat sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, fiind pomeniți cu această ocazie eroii ce și-au jertfit viața pentru apărarea țării, întregirea neamului românesc și apărarea credinței strămoșești.
La finalul slujbei, Alteța Sa Principele Radu împreună cu toate oficialitățile au scris în Cartea de Onoare a parohiei ortodoxe și au vizitat biserica din Oituz, aici aceștia fiind întâmpinați de preoți și mulțime de popor dreptmăritor creștin.
Acum, părintele protopop Ioan Bârgăoanu a înmânat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, ca semn de prețuire, daruri simbolice aparte, fiind oferite câteva icoane deosebite oficialităților prezente.
La încheierea manifestărilor, Principele Radu și ambasadorul SUA s-au întors la Onești.

sus