PROTOIERIA ONEŞTI

Hramul bisericii din Salina Târgu Ocna – Sfânta Varvara

Sâmbătă 2 decembrie 2017, a fost prăznuit hramul bisericii din Salina Târgu Ocna – Sfânta Varvara – considerată ocrotitoarea minerilor.
Evenimentul a avut o însemnătate aparte, dată fiind împlinirea a 25 de ani de la ctitorirea acestui lăcaş de închinăciune.
Cu această ocazie, a fost dezvelită şi sfinţită pisania. Zestrea bisericii a fost îmbogăţită cu aducerea Sfintelor Moaşte ale Sfintei Muceniţe Varvara şi Sfintei Cuvioase Paraschievi din Roma – hramul de vară al acestui lăcaş, care începând cu acest an, vor deveni izvor de binecuvântare pentru pelerinii ce-și vor pleca genunchii pe lespedea de sare a sfintei biserici.
În fruntea unui impresionant sobor de preoţi, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului Înaltpreasfinţitul Ioachim, secondat de Arhimandritul Pimen Costea a sfinţit icoanele celor două sfinte aşezate la intrarea în biserică după care a săvârşit Sfânta Liturghie şi un parastas în memoria celor ce şi-au dat viaţa în mina de sare de la Târgu Ocna.
Pe lângă un mare număr de credincioşi, la eveniment au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. În finalul slujbei au fost oferite, din partea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, distincţii de vrednicie conducerii locale şi centrale a minei, conducerii stațiunii Târgu-Ocna și a județului Bacău, apreciind și deosebita organizare a evenimentului prin grija părintelui protopop Ioan și a părintelui Elisei Roncea, slujitorul bisericii din sarea pământului.
S-a lansat, cu această ocazie, și revista Protoieriei Onești intitulată „Împreună-Slujitori”, mesager al culturii și al cultului în lumea actuală.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului care, în a doua parte a evenimentului a susţinut şi un concert de colinde în scop caritabil.
Desfăşurat în zona turistică a salinei, concertul a avut ca scop strângerea de fonduri pentru donarea un aparat medical către secţia de oftalmologie a Spitalului Municipal „Sfântul Ierarh Dr. Luca din Oneşti”.
Este al doilea demers de acest fel întreprins în cadrul Protopopiatului Oneşti.
În luna ianuarie a acestui an, Protopopiatul Oneşti a donat secţiei de pediatrie a spitalului din localitate un aparat performant achiziționat cu fondurile obținute din colecta organizată cu prilejul concertului de Crăciun oferit de Corala „Armonia”, și oferit de către Ierarh managerului spitalului în cadrul Sinaxei preoților oneșteni.

sus