PROTOIERIA ONEŞTI

Sumar

În această secţiune, veţi găsi evenimentele consemnate din anul 2004 şi până în prezent. Acestea sunt ilustrate cu fotografii sau reportaje video, după caz...
Desigur, evenimente şi acţiuni au fost mai multe... Aici veţi regăsi doar o parte din ele, probabil cele mai importante.

Ştiri, informaţii, evenimente 2017...

Sumarul evenimentelor: | 2004-2016 | 2017 | 2018 |

Slujbă de sfințire și de comemorare în Penitenciarul Spital Târgu-Ocna

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. Între Protopopiatul Onești și Penitenciarul Spital Tg. Ocna este semnat un protocol de colaborare care prevede ajutorul persoanelor private de libertate custodiate pe parcursul executării pedepselor, dar și sprijin pentru punerea în libertate și reintegrarea în societate. Astfel, în data de 24 decembrie un sobor de preoți sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu a săvârșit o slujbă de pomenire a martirilor care au suferit în acest penitenciar.
Continuare [foto, info]...

Proiect eparhial implementat în Protopopiatul Onești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 1-22 decembrie a fost implementat proiectul eparhial „Fii dar din Darul lui Dumnezeu”, proiect social-filantropic ce și-a propus a aduce bucuria în sânul familiilor cu reduse posibilități materiale, și în Protopopiatul Onești.
Astfel, copiii din parohii au întocmit scrisori către Moș Crăciun, iar enoriași din alte localități și-au asumat rolul destinatarului și au concretizat dorințele de Crăciun ale celor mici în cadouri primite cu multă bucurie și emoție.
Prin implicarea preoților din cercul pastoral al comunei Gura-Văii, proiectul a fost pus în practică în parohiile Dumbrava, Pătrășcani, Păltinata, Gura-Văii și Crucea de Piatra. În cadrul primelor două parohii amintite au fost împărțite 50, respectiv 12 pachete cu dulciuri și fructe, alături de cele 40 de pachețele oferite copiilor din Păltinata.
Continuare [foto, info]...

Concert caritabil în orașul Tîrgu Ocna

În a doua zi a Crăciunului, în comunitatea din orașul Tîrgu Ocna, la Biserica „Precista”, a avut loc un minunat concert caritabil de colinde care se află la a IV-a ediție, intitulat „Ler din Cer”. Concertul de colinde este darul oferit de Parohiile din Tîrgu Ocna pentru credincioșii din acest oraș stațiune, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Anul acesta concertul „Ler din Cer” a avut și o latură caritabilă. Prin implicarea Asociației „Sfânta Anastasia Romana” s-a hotărât că Sărbătorile de iarnă pot fi un bun prilej de a ajuta pe cineva care are nevoie urgentă de sprijin. A fost vorba de această dată de Teodora Stamate, o fiică de preot, care are grave probleme de sănătate, fiind diagnosticată cu cancer la antebraț.
Continuare [foto, info]...

Cete de colindători lângă inimile bătrânilor de la Hârja

În fiecare an, în apropierea marii sărbători a Nașterii Domnului, porțile Centrului Social - Medical „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, reprezentat de Pr. Ilarion Mâță, sunt larg deschise pentru a primi cete de colindători.
Pragul instituției noastre a fost pășit în ultima săptămână de partenerii Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare –Hârja”: Parohia Sf. Ioan Botezătorul Bacău, Mănăstirea Parincea Bacău; Parohia Cordun – Protopopiatul Roman; Unități de cult din cadrul Protopopiatului Onești: Parohia „Buna –Vestire” Mănăstirea Cașin, Mănăstirea Sf. Eftimie cel Mare, Parohia Albele, Parohia Bogdănești, Parohia Păltinata, Parohia „Buna Vestire” Răducanu, Parohia Bârsănești – Gura Văii, Parohia Caraclău, Parohia Larg; Unități școlare...
Continuare [foto, info]...

Vestea Nașterii Mântuitorului Hristos din glasurile copiilor de la Hârja

Copiii Centrului de zi „Sfântul Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, au vestit bucuria Nașterii Mântuitorului persoanelor ce sprijină moral, cultural, spiritual și financiar, în mod constant, instituția de la Hârja.
Cei mici, însoțiți de Părintele Director Ilarion Mâță, Inspector în cadrul Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de educatori și alte cadre din marea familie de la Hârja, au colindat în perioada 20 - 21 decembrie 2017, angajații AJPIS Bacău (Agenția pentru Plăți și Inspecții Sociale), Consiliul Județean Bacău, apoi au mers la Roman, întâlnindu-se cu Înaltpreafințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu preoții și angajații administrației eparhiale, în Catedrală arhiepiscopală.
Continuare [foto, info]...

Parteneriat între Asociația ”Sfânta Anastasia Romana” din Tîrgu Ocna și Spitalul Municipal ”Sfântul Ierarh Dr. Luca” din Onești

Proiectul "Moș Crăciun pentru toți copiii", implementat de către Asociatia „Sfânta Anastasia Romana” din Tîrgu Ocna în Spitalul Municipal „Sfântul Ierarh Dr. Luca” din Onesti cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și pe baza acordului de parteneriat încheiat între cele doua instituții și-a atins astăzi scopul și misiunea.
Astfel, tinerii voluntari ai Asociației „Sfânta Anastasia”, coordonați de Președintele acestui ONG, Pr. Silviu Butucaru, au vizitat azi copiii internați în secțiile de Pediatrie și boli infecțioase ale acestui Spital și împreună cu Moș Crăciun și ajutoarele acestuia au împărțit micuților daruri.
Deasemenea, în decursul acestei luni, cât s-a desfășurat campania de fund-raising, s-a reușit să se strângă jucării pentru camera de socializare a compartimentului pediatrie, perdele vesele cu personaje din desene animate, coronițe de Crăciun și 1300 de pamperși pentru copilașii internați în aceste secții.
Continuare [foto, info]...

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, la final de parteneriat pentru al treilea an consecutiv cu Consiliul Județean Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, în parteneriat și co-finanțarea Consiliului Județean Bacău, din luna august a implementat proiectul social „Abordare integrată în furnizarea de servicii socio-medicale în cadrul Centrului rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice, Hârja, com. Oituz”.
Proiectul ce a avut un cost total de 53763, 42 RON, din care finanțarea oferită de Consiliul Județean Bacău, a fost în valoare de 43634,25 RON, a urmărit abilitarea persoanelor vârstnice prin asigurarea și furnizarea serviciilor de tip integrat.
Principalii beneficiari ai proiectului au fost atât vârstnicii centrului rezidențial de la Hârja, cât și copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” al asociației.
Continuare [foto, info]...

Programul Social Eparhial Fii dar din Darul lui Dumnezeu!, a făcut primii pași în Protoieria Onești

Urmând îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, lansat prin Sectorul Social-Filantropic, Cercurile Pastorale “Târgu Ocna” și “Preot Constantin Badiu” din Protoieria Onești au dat startul împărțirii darurilor cu prilejul Sărbătorii Nașterii Domnului.
Preoții din Cercul Pastoral “Târgu Ocna” și-au îndreptat pașii, cu tolba plină de daruri, spre “Centrul Educativ Târgu Ocna” unde au bucurat inimile a peste 50 de minori și tineri instituționalizați prin răspunsul oferit la scrisorile către Dumnezeu pe care le-au compus, concretizat în pachete ce au conținut dulciuri, kituri de igienă și diferite rechizite, vizitatorii fiind întâmpinați cu un program artistic format din colinde și datini românești.
Continuare [foto, info]...

Colindători la “poarta Sfântului Voievod Ștefan cel Mare”

În fiecare an, în apropierea marii sărbători a Nașterii Domnului, porțile Centrului Socio-medical “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului sunt larg deschise pentru a primi cete de colindători.
Astăzi, 19 decembrie, elevii Școlii “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Onești au pășit pragul instutuției de la Hârja, aflată sub coordonarea Părintelui Director Insp. Ilarion Mâță, însoțiți de doamna Director adjunct Prof. Nadia Larisa Vâlcu, Consilier educativ Prof. Marta Pânzaru, și de alți membri ai corpului profesoral și părinți, cu tolba plină de daruri pentru cămara așezământului, dar și suflete pline de bucuria Nașterii Domnului, care bucurie au presărat-o în inimile bătrânilor rezidenți și ale tuturor celor prezenți.
Colindele despre vestea cea mare au răsunat pe holurile centrului, îmbrățișând inimile spectatorilor și ajungând ca o șoaptă de rugăciune până la paturile celor aflați în suferință.
Continuare [foto, info]...

Vestea Nașterii Domnului la Penitenciarul din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și aprobarea domnului Comisar Șef Sorin Dârțu, Director al Penitenciarului Bacău, în data de 17 decembrie 2017, un grup de preoți și monahi de la Centrul Eparhial Roman, alături de Corul Filomelos – Onești au dus vestea Nașterii Pruncului Iisus celor 600 de deținuți aflați în acest loc.
Corul Filomelos a adus mângâiere prin cântec în Capela cu hramul Izvorul Tămăduirii, din incinta acestei instituții, fiind apoi împărțite pachete deținuților, iar icoana cu o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Ioan Maximovici a fost purtată spre închinare în fiecare celulă.
Continuare [foto, info]...

Concert caritabil suținut de Corala „Armonia” din Constanța în Protoieria Onești

Anotimpul colindelor, al inimilor încălzite de bucuria de a dărui și al sufletelor sensibilizate de vestea Nașterii Pruncului Hristos, a fost binecuvântat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin prezența în Protoieria Onești a Coralei „Armonia” din Arhiepiscopia Tomisului.
Anotimpul colindelor, al inimilor încălzite de bucuria de a dărui și a sufletelor sensibilizate de vestea Nașterii Pruncului Hristos, a fost binecuvântat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin prezența în Protoieria Onești a Coralei „Armonia” din Constanța, duminică, 17 decembrie.
Continuare [foto, video, info]...

Întâlnirea anuală a aparținătorilor beneficiarilor Complexului rezidențial pentru persoane vârstnice Hârja

Complexul de servicii rezidențiale socio-medicale pentru persoane vârstnice al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de la Hârja, în data de 16 decembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a reunit membrii Adunării Generale a aparținătorilor rezidenților așezământului social - filantropic.
Ședința a început în spiritul sărbătorilor, invitații fiind colindați de copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” cu cântece care vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos. În cadrul ședinței, echipa pluridisciplinară formată din Pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”
Continuare [foto, info]...

Examen pentru obținerea gradului I în preoție, la Centrul Eparhial de la Roman

Trei preoți din protopopiatul Bacău, respectiv din protopopiatul Onești au susținut la Centrul Eparhial de la Roman, în data de 14 decembrie 2017, lucrările pentru obținerea gradului I în preoție. Cele două comisii au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod referitoare la ”Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Centrul eparhial din Roman a avut loc joi, 14 decembrie, examenul de obținere a Gradului I în preoție la care au participat, în prima parte a zilei, preotul Ioan Deacu, parohia „Izvorul Tămăduirii” Bacău, care a prezentat lucrarea: „Rolul isihasmului în misiunea actuală a Bisericii”, sub îndrumarea pr. Prof. Univ. dr. Gheorghe Petraru, și preotul Petru Bălăiță de la aceeași parohie care a prezentat lucrarea de grad cu titlul „Monografia parohiei Lipova, Biserica de lemn „Buna-Vestire” și Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, sub îndrumarea pr. Prof. Univ. dr. Ion Vicovan.
Continuare [foto, info]...

Eveniment caritabil și conferință la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt-Hârja"

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” organizează o conferință cu o abordare holistică a ființei umane, susținută de Lector. Univ. Dr. Aurelia Curaj, cadu didactic universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială București, medic geriatru și dietetician.
Conferința este organizată în parteneriat cu Protoieria Onești, Biblioteca Municipală  „Radu Rosseti” Onești, în sediul căreia se va desfășura evenimentul, și Primăria Onești.
Evenimentul va începe luni de la ora 17.00, în Aula Bibliotecii Municipale Onești și va debuta cu un moment tradițional susținut de copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” al Asociație de la Hârja, un concert de colinde și o scenetă, ce prevestesc Nașterea Domnului Hristos în ieslea din Betleem.
Continuare [foto, info]...

Lansarea revistei protopopiatului Onești la parohia Viișoara

Duminică, 3 decembrie 2017, ca preambul al sărbătorii hramului bisericii din Viișoara ocrotită de Sfântul Nicolae, a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, o slujbă de mulțumire pentru împlinirea a zece ani de împreună-slujire în această parohie.
La bucuria parohiei au fost prezenți credincioși din Viișoara și un sobor de preoți în frunte cu părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, luările de cuvânt avându-le părintele Silviu Andrei Neicu, părintele Daniel Nichita, părintele Cristian Mazilu, părintele protopop Ioan și autorul cărții, părintele Petru Roncea.
Din partea credincioșilor prezenți a rostit cuvânt de mulțumire și apreciere a activității pastorale din Viișoara Doamna Lenuța Postolache, Viceprimar al Comunei Târgu-Trotuș. Cu acest prilej binecuvântat a fost lansată la Viișoara, revista protoieriei Onești intitulată „Împreună-Slujitori”, dar și noua carte a părintelui Petru Roncea intitulată: „Cuvântări funebre – rostite cu prilejul înmormântărilor credincioșilor din Viișoara”.
Continuare [foto, info]...

Concurs interdisciplinar de creație, la Parohia „Buna Vestire” Tg. Ocna

În ziua de 6 decembrie 2017, în orașul Tg. Ocna s-a desfășurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Biserica „Buna Vestire – Răducanu”, Concursul interdisciplinar de creație „Tradiție și Spiritualitate”, organizat de Școala Gimnazială Nr. 1 Tg. Ocna, în parteneriat cu Parohia „Buna Vestire”, Tg. Ocna.
La concurs au participat 72 de elevi de la clasele I-VIII care au prezentat creațiile personale în cinstea Sfântului Nicolae. Concursul interdisciplinar cu tema „Sfântul Nicolae în inima copilului”, organizat sub îndrumarea profesorului de Religie Ortodoxă Chiticaru Oana, în colaborare cu profesorii de Limba română din școală, prof. Cristea Carmen, prof. Baltă Nicoleta, prof. Boișteanu Raluca, a înregistrat un real progres având în vedere numărul crescut al elevilor înscriși la cele 2 secțiuni în funcție de vârstă: secțiunea : planșe cu desene și secțiunea a II-a: creații literare (compuneri, poezii și ghicitori).
Continuare [foto, info]...

Hramul bisericii din Salina Târgu Ocna – Sfânta Varvara

Sâmbătă 2 decembrie 2017, a fost prăznuit hramul bisericii din Salina Târgu Ocna – Sfânta Varvara – considerată ocrotitoarea minerilor.
Evenimentul a avut o însemnătate aparte, dată fiind împlinirea a 25 de ani de la ctitorirea acestui lăcaş de închinăciune.
Cu această ocazie, a fost dezvelită şi sfinţită pisania. Zestrea bisericii a fost îmbogăţită cu aducerea Sfintelor Moaşte ale Sfintei Muceniţe Varvara şi Sfintei Cuvioase Paraschievi din Roma – hramul de vară al acestui lăcaş, care începând cu acest an, vor deveni izvor de binecuvântare pentru pelerinii ce-și vor pleca genunchii pe lespedea de sare a sfintei biserici.
În fruntea unui impresionant sobor de preoţi, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului Înaltpreasfinţitul Ioachim, secondat de Arhimandritul Pimen Costea a sfinţit icoanele celor două sfinte aşezate la intrarea în biserică după care a săvârşit Sfânta Liturghie şi un parastas în memoria celor ce şi-au dat viaţa în mina de sare de la Târgu Ocna.
Continuare [foto, video, info]...

Bucuria de a fi ROMÂN pentru beneficiarii Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a marcat Ziua Națională a României și începutul comemorării Centenarului Marii Uniri, prin manifestări religioase și cultural - artistice realizate de voluntari, ostenitori, copii și vârstnici, beneficiari ai instituției.
Bucuria zilei naționale și fiorul solemnității acestei zile s-a simți și la noi, la Harja, unde copii și bătrâni au sărbătorit împreună, dându-și mâinile într-o unire strigând „ Trăiască România Mare!”.
Activitatea a început prin slujba de „Te Deum ” susținută de duhovnicul asezământului, moment continuat cu poezii și cântecele patriotice ce nu-și pierd puterea după atâția ani de repetare, tinerii copii ai Centrului de zi „ Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Așezământului Filantropic „ Sf. Ștefan cel Mare-Hârja”, susținând un program artistic, la care a fost  invitat profesorul de istorie  Ionescu Traian.
Continuare [foto, info]...

Copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” în vizită la noul Aeroport Internațional din Bacău

În ziua de 25 noiembrie 2017, s-au împlinit 45 de ani de la moartea renumitului aviator Henri Coandă (1886), petrecută în anul 1972. Cu această ocazie, Centrul de zi „Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a organizat o vizită la Aeroportul Internațional „George Enescu” din Bacău.
Copiii au avut ocazia de a vizita întreg aeroporul (aripa nouă), fiind primul grup de vizitatori ai aeroportului, după inaugurarea ce a avut loc tot luna aceasta. „Escortați” de o întreagă echipă de stewardese, au vizitat porțile de acces în aeroport pentru plecările interne, precum și pe cele externe, „trecând frontiera”, dar nu înainte de a face „Check-in-ul”. Cu amabilitate, personalul de serviciu ne-a verificat ca pe niște clienți fideli, ne-au condus pe pista de decolare a avioanelor, ne-au plimbat cu autobuzul pe pista, unde copiii au avut ocazia să vadă decolarea unui avion cu direcția București.
Continuare [foto, info]...

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a fost prezentă la Seminarul național de profesionalizare a membrilor A.D.I.V. România

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în data de 25 noiebrie 2017, s-a implicat în organizarea unui eveniment național la Iași, ce a reunit specialiști în asistența socială a persoanei vârstnice.
Evenimentul a avut scopul de a genera un grup de lucru solid în cadrul ADIV (Asociația Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici) România, format din mai mulți directori de instituții pentru vârstnici, alături de Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice din cadrul UAIC Iași, reprezentată de Prof.Univ. Dr Conțiu Șoitu, decanul instituției de învățământ superior și Prof. Univ. Dr. Daniela Șoitu, din aceeași stuctură academică.
Continuare [foto, info]...

Cinstirea Sf. Stelian și bucuriile copilăriei, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

În ziua prăznuirii Sf. Stelian, ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, au sărbătorit alături de beneficiarii rezidenți și Ziua internațională a tortului.
Copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” au realizat „Tortul gigantic” cu multă dibăcie pentru a fi împărțit bătrânilor și întreg personalului cu multă dragoste.
Activitatea culinară a fost realizată sâmbătă, 25 noiembrie, când toții tinerii au realizat un imens tort de post, iar duminică, 26 noimbrie, în ziua cinstirii Sf. Stelian, ocrotitorul pruncilor și al familiilor creștine, după Sf. Liturghie, copiii bucătari au împărțit bunătățile de pe tăvile pline pe culoarele centrului unui numar de 250 de persoane, bătrânilor Centrului rezidențial, beneficiarilor cărora se oferă servicii socio-medicale gratuite la domiciliu, tuturor copiilor din comunitate, dar și personalului, celor 70 de angajați care s-au bucurat de efortul și grija copiilor de a face o mică bucurie celor aflați în suferință.
Continuare [foto, info]...

Moaștele Sfântului Ierarh Ioan Maximovici la Oituz

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ziua de duminică, 26 noiembrie 2017, în Biserica din Oituz au fost aduse, spre închinare, Icoana și o Părticică din moaștele Sfântului Ierarh Ioan Maximovici.
Sub protia Părintelui Arhimandrit Andrei Ioniță, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură, rostit de Părintele Arhimandrit Andrei, a evidențiat semnficațiile duhovnicești ale Evangheliei ce s-a citit în Duminica a 30-a după Rusalii.
Continuare [foto, info]...

O nouă troiţă în cartierul Slobozia din Oneşti

În a XXX-a duminică după Rusalii, prilej de meditație asupra celor ce trebuiesc împlinite pentru a moșteni viața veșnică, Părintele Protoiereu Ioan a săvârșit slujba de sfințire a unei noi Troițe în parohia oneșteană “Sfântul Nicolae” Slobozia.
Ierarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a binecuvântat a se ridica o nouă Troiță în acest cartier păstorit de vrednicul părinte paroh Clement Popa și acest lucru a fost posibil din grija deosebită a familiei Belceanu P. Costache, familie care din străbuni au fost aproape de tinda bisericii.
Continuare [foto, info]...

Moaştele Sfântului Ioan Maximovici la spitalul oneştean

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, În Protoieria Onești a fost adusă spre închinare icoana cu moaștele Sfântului Ioan Maximovici de la Catedrala Ahiepiscopală din Roman.
Sfântul este considerat de către creștinii ortodocși de pretutindeni, ca fiind unul dintre cei mai mari sfinţi al secolului XX. Manifestând diferite forme de sfințenie, el a fost în același timp un mare teolog inspirat de Dumnezeu și „nebun întru Hristos”, un zelos ierarh misionar și un aparator al săracilor, un ascet desăvârșit și un părinte iubitor pentru orfani.
Continuare [foto, video, info]...

Hram la Mănăstirea Caşin

Bucuria Liturghiei Dumnezeiești cu o zi însorită la Hramul Sfintei Mucenițe Ecaterina la Biserica Sfântul Simeon Noul Teolog unde a venit și Sfantul Ioan Maximovici prin preacurata icoana sa și Sfintele sale Moaste.
Mulțumim pentru toate Milostivului Dumnezeu care primește orice lacrimă a ochilor și recunoștință ÎnaltPreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopulul Romanului și Bacăului.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Continuare [foto, video, info]...

Prevenirea delincvenţei juvenile şi a abandonului şcolar în rândul tinerilor”

Vineri, 24 noiembrie 2017, la sediul Protopopiatului Oneşti a demarat cea de a treia ediţie a Proiectului Eparhial Misionar „Prevenirea delincvenţei juvenile şi a abandonului şcolar în rândul tinerilor”.
Acest proiect se derulează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și antrenează alături de Protoieria Oneşti instituții ca Centrul Educativ Tg. Ocna, Școala Nr. 7 Tg. Ocna, Poliția Municipiului Onești, Poliția Orașului Tg. Ocna și alți parteneri.
Proiectul este inițiat și coordonat de doamna Comisar Şef Otilia Elena Ţârţoacă, directorul Centrului Educativ din Tg. Ocna și doamna preoteasă Raluca Maria Alupei, asistentul social al Protoieriei Onești. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată la această ședință de Părintele Consilier Eugen Ciuche, de la sectorul social-filantropic și misionar.
Continuare [foto, video, info]...

La Onești s-a sfințit prima troiță din curtea unei școli dedicată eroilor neamului

La Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, din Onești, a fost sfințită, luni, 20 noiembrie, prima troiță ridicată în curtea unei școli din municipiu întru cinstirea eroilor neamului românesc.
La eveniment au participat, alături de profesorii și elevii acestei școli, reprezentanți ai Filialei Bacău a Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, ai Consiliului Local și oneșteni din diverse categorii sociale.
„Această troiță – ne-a declarat directorul Colegiului, Mihai Ursachi – a fost ridicată pentru cinstirea eroilor neamului românesc care au pătimit în perioada regimului anterior și a credincioșilor și mărturisitorilor credinței creștine ortodoxe. Doamna profesoară Kelemen-Pal Gabriela, cu sprijinul colegilor, a avut multă inițiativă pentru a ridica această troiță. Această troiță ne va amin ti permanent că avem obligația să cinstim eroii neamului, pentru că un popor care nu-și cunoaște istoria și eroii va pieri. Evident, acest eveniment are și un scop educativ, noi fiind o instituție de învățământ”.
Continuare [foto, info]...

Ziua Bibliei serbată la Tg. Ocna

În data de 17 noiembrie 2017, în cadrul Săptămânii Educației Globale, la Colegiul Național „Costache Negri” Tg Ocna, a fost implementat proiectul educational „Ziua Bibliei”, ia beneficiari au fost 100 de tineri.
În data de 17 noiembrie 2017, în cadrul Săptămânii Educației Globale, a avut loc la Colegiul Național „Costache Negri” Tg. Ocna, proiectul educational „Ziua Bibliei”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și sub purtarea de grijă a părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu, părintele Benone-Paul Văsâi, inițiatorul și coordonatorul acestui proiect a explicat celor 100 de tineri prezenți importanța Sfintei Scripturi în viața creștinului.
Continuare [foto, info]...

Ziua internațională a scriitorilor întemnițați, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

La Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 15 noiembrie 2017, în Paraclisul bisericesc al Asezământului, s-a derulat programul dedicaticat Zilei internaționale a scriitorilor întemnițați.
Suferința naște bucurie! Aceasta am simtit când am trecut fiecare pas al acestei activităti care ne-a ajutat să refacem părți din memorialul durerii suferinzilor din lagărele comuniste și care, spre mărturie, ne-au lăsat numeroase manuscrise ale terorii umane și bucurii ale regăsirii divinității prin suferință. Numai așa L-au cunoscut pe Dumnezeul cel adevarat care n-a întârziat să vină în cămara sufletului lor. Oameni schilodiți, murdari de pământ sau poate chiar de sânge, în urma loviturilor repetate, dar cu sufletul în Rai sau Raiul la ei în celulă, după cum ne-au relatat martori și prieteni de celulă ai părintelui Arsenie Boca.
Continuare [foto, info]...

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja, la Olimpiada națională a Centrelor de zi pentru copii

Cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, au participat și au fost premiați la Olimpiada națională a centrelor de zi pentru copii, organizată în data de 10 noiembrie 2017, de către Federația „Solidaritate și Speranță” din Iași, în parteneriat cu Compania Telus, Childrens Olympics of day Centers for Disavantagid Children.
Organizată într-un format nou, cu o Metodologie de lucru interactivă, bazată mai mult pe creativitatea și lucrul în echipă, dar și pe cultura generală și spontaneitate, Olimpiada națională a centrelor de zi pentru copii a adunat aproximativ 60 de copii din cadrul a 13 instituții din domeniul educațional din toată țăra, centrele zi pentru copii aparținând mai multor instituții sociale, educaționale sau ONG, de tip Centru de zi sau After School.
Continuare [foto, info]...

Proiect educațional european pentru dezvoltarea Managementului serviciilor sociale de la Hârja

Din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Federației Filantropia a Patriarhiei Române și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federaței Filantropia, în perioada 6 – 10 noiembrie 2017, a reprezentat mediul social al Patriarhiei la Managementul de servicii sociale de la București, al doilea modul european eleborat pentru domeniul educațional Erasmus +, eleborat de Academia Concordia.
Cursul s-a adresat managerilor de servicii sociale din instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale active în domeniul serviciilor sociale.
Continuare [foto, info]...

Pastorația în Penitenciare

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în perioada 6 – 10 noiembrie 2017, părintele Florin Smarandi, preot capelan la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare de la Târgu Ocna, capelan coordonator al preoților de penitenciare din Romania, a fost prezent la Roma într-o misiune de lucru privind pastorația în penitenciare, unde la invitația pr. Bogdan Petre (capelan misionar la penitenciarele din Roma) și cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a realizat un stagiu de calificare a capelanilor care oferă asistență spirituală deținuților ortodocși din Italia.
În ziua de 7 noiembrie, părintele capelan Florin Smarandi a vizitat, împreună cu pr. Bogdan, pr. Apetrei și cu 4 voluntari ortodocși, 3 sectoare ale penitenciarului Rebibbia N. C. unde a realizat un program intens de rugăciune, cateheză și dialoguri cu cei prezenți în capele.
Continuare [foto, info]...

Cinstirea Sf. Ierarh Nectarie, la Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Sf. Nectarie de la Eghina, unul dintre ocrotitorii Complexului social – medical dedicat persoanelor vârstnice de la Hârja, a fost cinstit de către bătrânii și copiii beneficiari ai serviciilor sociale, medicale și educaționale ale Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”.
Ziua de 9 noiembrie 2017 a debutat cu Sf. Liturghie și acatistul Sf. Nectarie, slujbe săvârșite de Pr. Ilarion Mâță, coordonatorul activităților de la Hârja,  la care au participat vârstnicii insituționalizați. Smerenia Sfântului Nectarie și puterea rugăciunii sale, de asemenea, minunile savârșite de el, i-a ținut pe copiii și persoanele vârstnice cu atenția sporită până la sfârșitul activității noastre, activitate pe care am dedicat-o și noi Sf. Nectarie Taumaturgul, marele făcător de minuni.
Continuare [foto, info]...

Un nou ONG al Eparhiei Romanului și Bacăului, la Parohia Sf. Ioan Botezătorul Tg. Ocna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Biserica „Sf. Voievozi” din cadrul Parohiei „Sf. Ioan”, orașul Tg. Ocna, Protopopiatul Onești, a avut loc în data de 8 noiembrie 2017, inaugurarea celui mai nou ONG, în baza aprobării înființării acestuia în Permanența eparhială din luna octombrie a.c.
Ziua de Prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil a fost pentru Parohia „Sfântul Ioan” din Orașul Târgu Ocna o ocazie de aleasă bucurie. Evenimentele prilejuite de această zi de sărbătoare au adunat toată comunitatea din acest oraș - stațiune pentru a participa la hramul „Bisericii Sfinților Arhangheli”, din această Parohie.
Continuare [foto, info]...

Un nou centru de creație, arte și spiritualitate inaugurat în Protopopiatul Onești

Din rânduiala Milostivului Dumnezeu, în seara de 7 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la ceasul Vecerniei, pe dealul ce străjuiește de veacuri valea Tazlăului, în Parohia Deleni, preoți și credincioși au participat la inaugurarea Centrului de Cultură, Arte și Spiritualitate „Sfântul Stelian”.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a binecuvântat a fi săvârșită slujba Vecerniei și slujba de sfințire a Centrului de Cultură, Arte și Spiritualitate „Sfântul Stelian”, delegând pentru aceasta pe părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu și pe părintele inspector eparhial Ilarion Mâță, Președintele Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, partener al acestui proiect social – educational.
Continuare [foto, info]...

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja susține tezaurul forestier al României

Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 31. 10.2017, a fost implicată, ca partener, în organizarea evenimentului de promovare a sustenabilității resurselor umane și de mediu, în parteneriat cu mai multe structuri publice și private din țară și străinătate.
În contextul împlinirii a 100 de ani de la declararea independenței Republicii Finlanda, ambasadorul Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo, împreună cu delegați ai statului finlandez, ai Asociației Europene a Drepturilor Forestiere, a companiei Tornator Oyj și Tornator România, a Asociației Administratorilor de Păduri din România, a Direcției Silvice Bacău, a Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania din Brașov, alături de autoritățile publice județene reprezentate de domnul Sorin Brașoveanu...
Continuare [foto, info]...

Simpozion național găzduit de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

În perioada 7-8 octombrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la sediul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, a avut loc a cincea ediție a Simpozionului național dedicat persoanelor vârstnice.
În contextul provocărilor din ce în ce mai evidente față de asistența și consilierea persoanelor vârstnice, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, alături de partenerii sociali și educaționali fideli persoanei vârstnice, au luat parte la o întâlnire „de suflet”, acolo unde expertiza, curiozitatea, sensibilitatea, cunoașterea și mai ales spiritualitatea și-au dau mâna pentru a învăța împreună cum putem activa resursele fiecărei instituții în creșterea calității slujirii semenului aflat în dificultate, fiind prezenți la a V-a ediție a Simpozionului național de la Hârja, dedicat persoanei vârstnice.
Continuare [foto, video, info]...

Memorie și mărturisire în penitenciarele românești

În contextul în care Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 ca An comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Administrația Națională a Penitenciarelor a organizat, în perioada 26 - 28 septembrie 2017 - la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna - activități moral - religioase derulate în cadrul Proiectului Memorie și mărturisire în penitenciarele românești.
Evenimentul  a fost  organizat de către Administrația Națională a Penitenciarelor, sub coordonarea preotului capelan Florin Smarandi — preot capelan al SNPAP Tg.Ocna și capelan coordonator al preoților de penitenciare din ANP, în colaborare cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protoieria Onești, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna și Centrul Educativ Tîrgu Ocna, având binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel și a Părintelui ARHIEPISCOP al Romanului și Bacăului, Ioachim.
Continuare [foto, info]...

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” la Congresul internațional al Directorilor instituțiilor pentru vârstnici

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în perioada 25-29 septembrie 2017, a reprezentat Federația Filantropia a Patriarhiei Române la Torun – Polonia, pentru evenimentul internațional ”Care homes director today and tomorow. Pressure, concessions, compromises and solutions” ("Directorul centrelor de îngrijire astăzi și mâine. Presiune, concesii, compromisuri și soluții").
Evenimentul a găzduit în același cadru festiv și academic a douăzecea conferință internațională pentru îngrijirea pe termen lung a vârstnicilor și al cinsprezecelea congres al E.D.E. (Asociația Europeană a Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici).
Continuare [foto, info]...

Final de proiect eparhial și inagurarea noului sediu al Protoieriei, la Onești

Reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, precum și preoți, profesor, alături de numeroși elevi au luat parte astăzi, 28 septembrie, la încheierea celei de-a V-a ediții a proiectului eparhial ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, desfășurată la Onești. Cu același prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a inaugurat și sfințit noul sediu al Protoieriei Onești.
Unul dintre cele mai mari proiectele educațional-filantropice derulate în Patriarhia Română, ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, în cadrul căruia câteva mii de copii primesc rechizite pentru începutul anului școlar, s-a încheiat în această după-amiază la Onești.
Continuare [foto, video, info]...

Înnoire și sfințire la Biserica ”Sf. Voievozi” din Parohia Moreni

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a resfințit duminică, 24 septembrie, Biserica ”Sf. Voievozi” din Parohia Moreni, comuna Berzunți (jud. Bacău).
Reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, precum și un impresionant număr de credincioși a participat la acest moment de rugăciune, la această sărbătoare pascală a comunității berzunțene.
Alături de biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a sfințit Așezământul cultural-filantropic al parohiei și Biblioteca parohială cu hramul ”Episcop Melchisedec Ștefănescu”.
În cadrul Sfintei Lliturghii, care a urmat târnosirii sfântului locaș, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina, pe care Biserica Ortodoxă Română îl omagiază în acest an. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a apreciat implicarea preotului și a credincioșilor.
Continuare [foto, info]...

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” își întărește capacitatea organizațională prin cursuri de formare profesională

Personalul didactic, asistenții sociali, psihologii și terapeuții ocupaționali ai serviciilor sociale ale Patriarhiei Române, începând cu data de 19 septembrie 2017, cu binecuvântarea și la propunerea Parintelui Patriarh Daniel, prin Federația Filantropia, implementează cursurile de pregătire profesională în domeniul pedagogiei sociale.
Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și la propunerea pr. Inspector eparhial Ilarion Mâță, președinte al asociației de la Hârja, a participat prin angajații și voluntarii la primul curs de pregătire profesională în domeniul Pedagogiei sociale, organizat de către Federația Filantropia, în perioada 19 - 21 septembrie 2013, la Centrul social - cultural din cadrul Mănăstirii „Sf. Cruce” Caraiman.
Continuare [foto, info]...

Sărbătoare cu tradiție, la Hârja

Un izvor de bunătăți tradiționale a curs dis-de-dimineață în curtea Așezământului „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Hârja. Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Plăcintelor, organizat de Filiala Bacău a Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), Primăria Comunei Oituz și „Așezământul Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Hârja, a avut loc sâmbătă, 16 septembrie, sub un soare domol de septembrie, menit parcă să rumenească încet bunătăți autohtone spre deliciul fiilor comunei, al oaspeților de seamă și al turiștilor ce au poposit la eveniment.
Festivalul care a adunat peste 500 de participanți, a început la ora 11:00 cu o rugăciune de mulțumire la finalul căreia Părintele Inspector Ilarion Mâță, directorul instituției ce a găzduit evenimentul, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru grija nemijlocită pe care o are față de acest așezământ, cu a cărui binecuvântare s-a desfășurat această sărbătoare.
Continuare [foto, info]...

Rugăciune şi omagiu eroilor români pe colinele Cireşoaiei

La Cireşoaia a avut loc o impresionantă manifestare menită a reaminti jertfa ostaşilor români din anul 1917. Cu acest prilej, monumentul eroilor a fost sfinţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dimpreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi un sobor de preoţi.
Marţi, 12 septembrie, într-un moment ce conturează împlinirea a 100 de ani de la Prima conflagraţie Mondială, pe Colina Cireşoaia, s-au adunat ierarhi, preoţi, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, comandanţi ai Unităţilor militare din Bacău şi Iaşi, autorităţi centrale, judeţene şi locale, pentru a comemora ostaşii români care au udat cu propriul sânge pământul binecuvântat al ţării, luptând eroic pentru dezrobire şi libertate.
Continuare [foto, info]...

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” la Managementul serviciilor sociale de la Sofia

Din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Federației Filantropia a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federaței Filantropia, în perioada 3 – 8 septembrie 2017, a reprezentat mediul social al Patriarhiei la Managementul de servicii sociale de la Sofia, Bulgaria.
Cursul s-a adresat managerilor de servicii sociale din instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale active în domeniul serviciilor. Cei 20 de participanți ai proiectului Erasmus +, manageri de instituții sau servicii sociale din România și Bulgaria, au luat contact cu realitățile sociale ale societății civile, în raport cu exigențele și standardele serviciilor sociale oferite beneficiarilor aflați în dificultate. La această activitate a fost delegat Pr. Ilarion Mâță, inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic al Eparhiei Romanului și Bacăului și Președinte al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.
Continuare [foto, info]...

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a sfinţit parcul rezervoarelor de apă de la Cuciur- Oneşti

În ajunul serbării Sfinţilor şi Drepţilor dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a sfinţit rezervoarele de apă de la Cuciur- Oneşti.
În ajunul serbării Sfinţilor şi Drepţilor dumnezeişti Părinţi Ioachim şi Ana, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a oficiat slujba de sfinţire a rezervoarelor de apă de la Cuciur – Oneşti.
Evenimentul a avut loc la exact 100 de zile de la preluarea sistemului de alimentare cu apă potabilă şi a reţelei de canalizare a apelor uzate din Oneşti, de societatea RAJA Constanţa.
Continuare [foto, info]...

Copiii Centrului de zi ai Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în pelerinaj la sfintele mânăstiri și meșteșugul olăritului din județul Argeș

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhipiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 4-7 septembrie 2017, copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” au petrecut o frumoasă săptămână pe meleaguri argeșene, ultima lor săptămână de vacantă. Au fost două motive principale ale acestei mici vacante: asimilarea de noi experiențe în domeniul olăritului și dobândirea unor învățăminte de comportament și spiritualitate, în urma vizitelor ce au avut loc la diferite mânăstiri din județul Argeș.
În prima zi, pentru că plecarea a fost la prânz, copiii au vizitat Mausoleul Mateiaș și mânăstirile din Câmpulung Muscel: mânăstirea „Negru Vodă” și mânăstirea „Nămăiești”, iar pe seară au fost cazați la o cabană din satul Piatra, un peisaj mioritic cu tradiție în meșteșugul oieritului. La lumina focului de tabără copiii au ascultat în fiecare seară  povesti, dar și istorisiri din viața sfinților contemporani nouă, care rămân pentru noi, dar mai ales pentru copiii noștri, modele de urmat ale vremurilor noastre. Cum vârsta mereu trebuie respectată, copiilor le-au fost rezervate și momente de joaca, bucurându-se de natura mereu prielnică lor.
Continuare [foto, info]...

Centrul de zi pentru copii și tineri de la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja, și-a cinstit ocrotitorul

În perioada 31 august - 1 septembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au avut loc evenimente prilejuite de cinstirea Sfântului Dionisie Exiguul, sfântul ocrotitor al Centrului de zi pentru copii și tineri din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.
Timp de o săptămână, copiii acestui centru au muncit de zor la realizarea diferitelor lucrări menite să pregătească sărbătoarea, coordonați fiind de pedagogii sociali ai instituției.  
Au pictat icoane cu chipul Sfântului Dionisie, au învățat poezii bazate pe înțelepciunea Sfinților Părinți ai Bisericii, în vederea pregătirii unui spectacol în ziua praznicului, spectacol la care au repetat în fiecare zi.
Continuare [foto, info]...

Ziua Limbii Române

De Ziua Limbii Române, prin îndrumările și sfaturile Părintelui nostru Arhiepiscop Ioachim am organizat întânlirea la a ll-a ediție a "Sfântului Grai Românesc".
Evenimentul a fost gustat de un public deosebit, anume scriitori, pictori, artișt plastici, elevi care ne-au impresionat prin atenția dată momentului dedicat limbii române.
Astăzi am lansat în Orașul Slănic Moldova cartea "Poeme, Meditații lirice la duminici și sărbători" scrisă de Arhiepiscopul Ioachim.
Oaspeții au venit din Deva, Craiova, Focșai, Piatra- Neamț, București, Bacău apreciind buna colaborare cu Clubul " Expresia ideii" prin Doamna Prof. Mariana Bendou.
Continuare [foto, info]...

A cincea ediție a „Atelierelor vacanței”, la Păltinata

Duminică, 27 august 2017, în Parohia Păltinata a avut loc Festivitatea de încheiere a Atelierelor vacanţei din această vară, acţiune ce face parte dintr-un proiect amplu desfăşurat de Protoieria Oneşti, cunoscut sub denumirea de „Bucuria copiilor în pridvorul Bisericii”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi cu purtarea de grijă a părintelui Ioan, protoiereu de Oneşti, după o vară plină de activităţi, copiii din Grupul de cateheză al Parohiei Păltinata au încheiat într-un mod festiv cea de-a cincea ediţie a Atelierelor.
Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, cântările de la strană fiind înfrumuseţate de către Grupul Psaltic „Filomelos” dirijat de prof. Paula Cautiş, grup care a susţinut şi un miniconcert interpretând fragmente din Paraclisul Binecredinciosului  Voievod Ştefan cel Mare şi Chinonicul „Lăudaţi pe Domnul!”, glas 5, compus de părintele Ioan Cucuzel. Slujba Paraclisului Sfântului Ştefan cel Mare a fost înregistrată de către membrii corului anul acesta ca prinos de mulţumire după un deceniu de activitate la strană.
Continuare [foto, info]...

Centenar - Căiuţi

Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ziua de 28 august 2017, a acut loc un Ceremonial militar-religios la Monumentul eroilor din Comuna Căiuți.
Recunoștință veșnică eroilor neamului nostru românesc!
Veșnica lor pomenire din neam în neam și din veac în veac!
Continuare [foto, info]...

Filomelos – 10 ani de Muzică Bizantină

„Filomelos-10 ani de muzică bizantină” reprezintă proiectul care încununează activitatea de 10 ani a Corului Psaltic Filomelos, parte, din 2015, a Asociației Culturale Filomelos, urmărind același obiectiv stabilit în 2007 - promovarea muzicii psaltice în rândul tinerilor.
Proiectul și inițiativa se bucură de binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a susținut activitatea Corului Psaltic Filomelos încă de la înființarea lui. Totodată, implementarea acestui proiect nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul și finanțarea Consiliului Județean Bacău având ca susținători direcți Protoieria Onești, prin Pr. Protoiereu Ioan Bârgăoanu și Fundația „Episcop Melchisedec”, prin Maica Dionisia Șchiopu.
Continuare [foto, info]...

Proiect social la Parohia „Sfântul Ioan” din Târgu Ocna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la Parohia „Sfântul Ioan” din orașul Târgu Ocna a debutat un nou proiect social denumit „Agapa copiilor”.
De acest proiect social vor beneficia copiii din oraș, ce vor participa în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, la o masă a bucuriei, la o agapă dedicată lor, ce va fi organizată de parohie cu spijinul unor credincioși cu posibilități materiale care vor să fie alături de acești tineri.
Prin acest proiect inițiatorii doresc atingerea mai multor obiective între are amintim: participarea tinerilor beneficiari la programul liturgic săptămânal al parohiei și totodată la lecțiile de cateheză ce vor fi susținute de către preoții slujitori la Biserica „Sfântul Ioan”.
De asemenea, acest proiect oferă cadrul adecvat credincioșilor cu posibilități financiare de a se implica în viața social-filantropică a Bisericii întinzând o mână de ajutor celor cu care viața nu a fost atât de generoasă.
Continuare [foto, info]...

Centenar - Simpozion la Oituz

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în seara zilei de 18 august 2017, la Școala Gimnazială Oituz, a avut loc Simpozionul Național „Valea Oituzului - 100 de ani”.
În cadrul simpozionului au fost aduse mărturii sugestive din acea perioadă, au avut loc expoziții, prezentări de carte și documentare.
Avându-l ca moderator pe Dl. Colonel Paul Valerian Timofte, ne-au vorbit despre Primul Război Mondial și mai ales despre rolul istoric al Oituzului în acea perioadă: Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu, Preotul Andrei Silviu Neicu și Dl. Profesor Corneliu Stoica.
Totodată, cei prezenți au putut viziona expoziția cu tematică istorică pusă la dispoziție de membrii „Asociației Prospectorii istoriei” și de reprezentanții Muzeului Național Militar din București.
Continuare [foto, info]...

Comemorarea eroilor căzuți la Cașin

Duminică, 13 august 2017, întreaga comunitate, împreună cu reprezentanții autorităților locale și centrale au participat la evenimentele organizate în com. Caşin la împlinirea a 100 de ani de la Primul Război Mondial.
Militari din garnizoana Bacău în colaborare cu Unitatea Administrativ Teritorială Cașin, Consiliul Local Bacău și Instituția Prefectului au fost prezenți, începând cu ora 12.30 la ceremonialul militar și religios ținut pentru dezvelirea și sfințirea Monumentului eroilor de la Sticlărie - Bunziş.
Manifestările au continuat ora 14.30 la Cimitirul eroilor de la Pârâul Sărat, din aceeași comună unde au avut loc festivităţi la cimitirul crucilor de mesteacăn.
La ora 15.15 a avut loc un ceremonial militar și religios la mormântul Eroului “Căpitan Ștefan Petrovici” de la Biserica Monument “Adormirea Maicii Domnului” din comuna Cașin.
Continuare [foto, video, info]...

Rugăciune pentru eroi la Oituz - Valea Învierii neamului românesc

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a participat astăzi, 19 august, alături de reprezentanții autorităților centrale, județene și locale, la manifestările militar-religioase desfășurat la Oituz.
Abia întors de la București, unde a participat la ședințele de lucru ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în zilele de 17- 18 august a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a rugat astăzi, 19 august, alături de preoții și credincioșii din zona Oituzului.
Într-un cadrul solemn și festiv deopotrivă, înconjurat de un sobor de preoți, ierarhul a sfințit monumentul eroilor și o troiță în Parohia ”Sf. Împărați”- Oituz. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a participat la manifestările religios-militare desfășurate în contextul ”Memoriei Oituzului”, dedicate Centenarului luptelor din 1917, alături de reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, între care s-au aflat dl. Mircea Dușa, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, și dl Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul.
Continuare [foto, info]...

Întâlnire pregătitoare în Protoieria Onești a tinerilor înscriși la ITO 2017 – Iași

Cu sprijinul Biroului de Catehizare eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în cadrul biroului de catehizare al Protopopiatului Onești a avut loc la Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din Târgu-Ocna o întâlnire pregătitoare a tinerilor care vor participa la ITO 2017 de la Iași din 1-4 septembrie 2017. Întâlnirea a avut loc pe data de 17 august 2017, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și în prezența părintelui Daniel Ionel Marari, Inspector eparhial la Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și a părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești.
Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți sub protia părintelui protopop Ioan, după care tinerii s-au cunoscut unii cu alții și au participat la un concurs care a avut ca temă: „Icoana și eroii”. Tinerilor li s-a solicitat să compună câte un scurt eseu la două subteme, la alegere, prima numindu-se: „Icoana – punte nobilă spre Dumnezeu”, iar a doua: „Eroii – modele umane ale neamului românesc”.
Continuare [foto, info]...

A treia ediție a concursului „Toacă și ie moldovenească", în Protoieria Onești

În data de 17 august 2017, a avut loc, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a treia ediție a concursului „Toacă și ie moldovenească” la Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, la inițiativa părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, și cu implicarea specială a preacuviosului părinte protosinghel Claudiu Panțiru, egumenul Schitului, și a părintelui Cristian Mazilu de la Parohia „Schimbarea la Față” din Poieni, Târgu-Ocna. Din partea Sectorului Catehetic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a participat părintele inspector eparhial Daniel-Ionel Marari.
Concursul se înscrie între proiectele catehetice ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu un mare impact în rândurile copiilor și tinerilor, la această a treia ediție participând cincizeci de tineri din cuprinsul Protoieriei Onești, dar și din alte protopopiate ale Eparhiei, ceea ce-i conferă deja concursului un caracter eparhial, cel puțin pentru această ediție.
Continuare [foto, info]...

Aparatură medicală de ultimă generație donată de Patriarhia Română spitalelor municipale din Roman și Onești

Două dintre instituțiile spitalicești din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, respectiv Spitalul Municipal Roman și Spitalul Municipal Onești, au primit în dar dispozitive medicale de ultimă generație din partea Patriarhiei Române.
Miercuri, 9 august 2017, a avut loc la Patriarhia Română un eveniment deosebit, în cadrul căruia 20 de maternităţi din ţară au primit din partea Patriarhiei Române câte un dispozitiv medical de mare ajutor în evaluarea nivelului de bilirubină la nou-născuţi.
Criteriile de eligibilitate a beneficiarilor acestor donaţii s-au aplicat în funcţie de situaţia maternităţilor, avându-se în vedere necesarul de dotare şi importanţa secţiilor în funcţie de numărul de paturi.
Continuare [foto, info]...

Pomenire și rugăciuni pentru eroii neamului la Centenarul luptelor Cireșoaia - Coșna 1917 - 2017

În zilele de 10 - 11 august, la Cireșoia, pe dealurile Coșna și Măgura, dar și la Târgu Ocna, s-au desfășurat ample manifestări militar-religioase prilejuite de Centenarul luptelor Cireșoaia - Coșna 191.
Eroii români căzuți pe câmpurile de luptă în august 1917 au fost pomeniți în cadrul unor impresionante ceremonii religios-militare desfășurate în perioada 10 – 11 august la Coșna, Cireșoaia și Târgu Ocna.
Evenimentele au culminat astăzi, 11 august, cu slujba de pomenire a eroilor oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți din Protoieria Onești.
La manifestare au participat dl. Dudu Ionescu, consilier prezidențial, care a prezentat mesajul președintelui României, dl Klaus Iohannis, dl. Cristian Ioan Videscu, secretar de stat la Departamentul Centenar în Guvernul României, dl. Sorin Brașoveanu...
Continuare [foto, video, info]...

Finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean Bacău pentru Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, vineri, 4 august 2017, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a semnat pentru al treilea an consecutiv, contractul de finanțare nerambursabilă cu Consiliul Județean Bacău, pentru proiectul depus în baza Legii 350/2005.
Pentru a putea rămâne fideli actualilor beneficiari, aparținătorilor acestora, viitorilor beneficiari, instituțiilor și partenerilor care ne recomandă ca fiind un punct important pe harta serviciilor destinate copiilor și vârstnicilor, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” depune la Consiliul Județean Bacău, în baza Legii 350/2005, în fiecare an, propunerea unui proiect social care să vină în ajutorul beneficiarilor prin creșterea calității vieții acestora.
Continuare [foto, info]...

Școală de vară la Parohia „Sfântul Ioan” - Tg Ocna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în săptămâna 24-28 iulie s-a desfășurat în orașul Târgu Ocna, la Parohia „Sfântul Ioan”, a doua ediție a programului „Școala de vară” pentru toți tinerii din Parohie și din orașul Târgu Ocna.
Pe parcursul celor 5 zile de „cursuri”, cei 110 tineri participanți s-au bucurat de un program diversificat, începând cu rugăciunea și cateheza, și apoi a continuat cu jocurile și activitățile specifice fiecărei zile.
Prima zi a avut ca țintă crearea în cadrul atelierelor de lucru a obiectelor hand-made, copiii realizând diverse lucruri din hârtie, sfoară și interacționând prin jocuri, desene etc.
Continuare [foto, info]...

Cinstirea eroilor neamului la Bogdănești

În contextul împlinirii unui secol de la jertfa eroilor români pentru libertatea și reîntregirea țării, în comuna Bogdănești (protopopiatul Onești) s-au desfășurat sâmbătă, 29 iulie, și duminică, 30 iulie, o serie de evenimente spiritual-culturale.
Astfel, sâmbătă, 29 iulie, la orele 17.30, la Casa Comunei din Bogdănești s-a desfășurat simpozionul ”O sută de ani de la jertfa eroilor pentru libertate și reîntregirea țării”. În cadrul acestei manifestări, preotul Andrei Silviu Neicu a vorbit despre ”Grenadierul Constantin Mușat și cei 120 de eroi din Bogdănești”, dl. Nicolae Andrușcă, primarul localității, a prezentat ”Oituz, Bogdănești, România – sincronie și istorie”, iar preotul Ioan Bârgăoanu a făcut o rememorare a primei părți a veacului al XX-lea, vorbind despre apariția publicației ”Duminica poporului”.
Continuare [foto, info]...

Binecuvântare și rugăciune spre tămăduire, la Capela "Sfântul Pantelimon"

Sărbătoarea hramului Capelei „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” din incinta Spitalului Municipal Onești a unit în rugăciune, în data de 27 iulie 2017, un sobor de preoți oneșteni și numeroși credincioși.
Cu părinteasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, o părticică din moaștele sfântului tămăduitor au fost așezate spre închinare încă de la Slujba Vecerniei, în data de 26 iulie, fiind aduse de la Parohia "Buna Vestire" Răducanu, cu bunăvoința Părintelui Vasile Panțîru.
Înaintea sfântului s-a săvârșit Sfânta Liturghie sub protia Părintelui Protopop Ioan, răspunsurile la strană fiind date de corul "Stavros" dirijat de psaltul Ionuț Bănișor.
În cadrul liturghiei s-a făcut slujbă de pomenire pentru toți cei adormiți în acest spital și pentru eroii neamului, cu precădere pomeniți anul acesta în contextul centenarului sărbătorit pe văile locului.
Continuare [foto, info]...

Hramul de vară sărbătorit întâia oară la Salina Târgu-Ocna

Miercuri, 26 iulie 2017, la Salina Târgu-Ocna a fost zi de bucurie și sărbătoare, unindu-se în rugăciune mare sobor de preoți și credincioși în cinstea Sfintei Cuvioase Mucenițe Paraschevi din Roma. La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a stabilit ca al doilea hram al bisericii închinată Sfintei Mare Muceniță Varvara să fie ziua de pomenire a Sfintei Paraschevi cea din Roma.
Alături de Sfânta M. Mc. Varvara, Sfânta Paraschevi va rămâne de acum înainte ocrotitoarea Salinei, fiind totodată un hram dedicat tinerilor și copiilor mai ales al acelora implicați în școlile de vară.
Continuare [foto, info]...

Școala de vară în Parohia Larga

În perioada 03 – 07 iulie 2017, în Parohia Larga, Protopopiatul Onești, sub egida proiectului Protoieriei Oneşti intitulat „Bucuria copiilor în pridvorul Bisericii, s-au desfăşurat activităţi cu tinerii tip „şcoala de vară” pe parcursul vacanţei mari.
Programul zilnic s-a desfășurat între orele 09.00-11.00 și s-a adresat unui număr de 35 de copii, cu vârsta cuprinsă între 4–14 ani (împărţiţi în două grupe de vârstă), voluntari (părintele paroh Lucian Vartolomei și preoteasa Nicoleta Vartolomei, 3 eleve de liceu).
Activităţile la care au participat beneficiarii acestei şcoli de vară au fost: lectură duhovnicească, jocuri ale minții (șah, puzzle, mozaic), gastronomie (preparate culinare preferate, realizate de copii: clatite, pizza, paine), muzica și dans, jocuri ale copilariei, etc.
Atât programa zilnică, cât și jocurile și conținuturile activităților au fost adaptate pentru a transmite copiilor un profund caracter duhovnicesc al programului și pentru a aduce cât mai multă bucurie în sufletele lor.
Continuare [foto, info]...

Școală de vară la Parohia „Buna Vestire” - Tg. Ocna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 17-22 iulie 2017 la Parohia „Buna Vestire” din Tg. Ocna s-a desfășurat Școala de vară „Credință, Joc, Creație” în baza Proiectului de parteneriat încheiat între Parohia „Buna Vestire”-Tg. Ocna , Școala Gimnazială Nr.1 și Școala Gimnazială Nr.2 din Tg. Ocna.
La Școala de vară s-au înscris 180 de copii participanți, cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani. Programul școlii a fost conceput cu scopul de a aduce copiilor cunoașterea adevărurilor de credință, respectarea valorilor tradiționale, comuniunea cu Dumnezeu, dobândirea unor deprinderi practice și buna dispoziție.
Continuare [foto, info]...

Centenarul acțiunilor militare din timpul Primului Război Mondial, serbat la Oituz

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 11 iulie, la biserica Parohiei Poiana Sărată, s-a desfășurat conferința preoților Protoieriei Onești, din șirul celor dedicate celor 100 de ani trecuți de la luptele purtate pe aceste meleaguri de armata română, în Primul Război Mondial.
Distinșii invitați au ajuns la Oituz cu ocazia Centenarului acțiunilor militare din timpul Primului Război Mondial. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor ce și-au jertfit viața pentru apărarea țării, întregirea neamului românesc și apărarea credinței strămoșești.
Continuare [foto, video, info]...

Zi de bucurie și prăznuire în biserica „Sf. M. Mc. Varvara” din Salina Târgu-Ocna

În ziua de 12 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Sfânta Icoană a Maicii Domnului numită Prodromița, ce se află la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.
În aceeași zi, pe lângă alți sfinți, este pomenit și Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, de curând canonizat.
El și-a avut chilia în Panaguda Athosului și-și odihnește trupul la Mănăstirea Suroti, lângă Tesalonic.
Cu amândouă icoanele așezate pe iconostasul bisericii „Sf. M. Mc. Varvara”, în această zi de prăznuire, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și din încredințarea părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, s-a săvârșit în Salina de la Târgu-Ocna Acatistul Prodromiței și al Sfântului Paisie Aghioritul, culminate cu Sfânta Liturghie, vizitatorii și pelerinii prezenți bucurându-se de o atmosferă duhovnicească deosebită în adâncurile sării târgocnene.
Continuare [foto, info]...

Liturghie arhierească în parohia Gura Văii-Bârsănești

În Duminica a V-a după Rusalii, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit Sfânta Liturghie în parohia Gura Văii-Bârsănești din Protopopiatul Onești. Majoritatea credincioşilor prezenţi, care s-au rugat împreună cu ierarhul lor au venit îmbrăcaţi în costume populare și purtând pe mâini florile recunoștinței pe care le-au oferit Chiriarhului la sosirea Sa. Prezența Ierarhului a fost motivată de faptul că a fost resfințit lăcașul de cult, după ce au fost efectuate aici multiple lucrări de înfrumusețare.
În dimineața zilei de 9 iulie 2017 în parohia Gura Văii-Bârsănești a fost prezent Părintele Arhiepiscop Ioachim, care a fost întâmpinat de un sobor de preoți coordonat de părintele protopop Ioan Bârgăoanu.
Aici a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la care a luat parte numeros popor din toată comuna, dar și din orașul Onești.
Continuare [foto, info]...

Har și binecuvântare la Mănăstirea „Sfântul Ștefan cel Mare” din Slănic Moldova

Pe dealul Bolovanul, de sub masivul Nemirei, duminică, 2 iulie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub protia părintelui Arhimandrit Serafim Huzdup, Exarhul Mănăstirilor de pe cuprinsul Arhiepiscopiei, s-a săvârșit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Mănăstirii „Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt”.
La invitația părintelui stareț, Protosinghelul Daniel Leonte, un sobor de stareți, preacuvioși și preacucernici părinți, alături de mulțimea de credincioși adunată din toată zona au înfrumusețat sărbătoarea închinată Binecredinciosului Ștefan cel Mare și Sfânt. În cuvântul de învățătură rostit de către Preacuviosul Arhimandrit Serafim, s-a subliniat personalitatea de seamă a Marelui Voievod, precum și faptele mărețe de credință săvârșite în timpul domniei lui, mai ales prin ctitorirea de locașuri sfinte.
Continuare [foto, info]...

Zilele Betleemului Ştefanian

Sâmbătă, 1 iulie 2017, la biserica voievodală din Borzești, Corul psaltic Filomelos a lansat CD-ul cu Slujba Paraclisului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în cadrul evenimentelor prilejuite de cea de-a V-a ediție a „Zilelor Betleemului Ștefanian”. La eveneiment a fost prezent cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și PC Părinte arhimandrit Pimen Costea, Vicar Administrativ al Centrului Eparhial Roman.
Începând cu orele 17:00, la Biserica voievodală din Borzești s-a săvârșit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului și sub protia PCuv. Părinte arhimandrit Pimen Costea, Vicar Administrativ al Centrului Eparhial Roman, Slujba Vecerniei și a Litiei închinate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de către un sobor numeros de preoți și de diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Filomelos coordonat de către prof. Paula Cautiș.
Continuare [foto, info]...

Sfințirea Centrului multifuncțional de economie socială al Asociaţiei Sfântul Voievod Ştefan cel Mare de la Hârja

Sub egida „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Model de credință și filantropie. Copilul - Ctitorul -Filantropul. Borzești - Putna -Hârja”, în perioada 1 - 2 iulie 2017, Asociaţia Sfântul Voievod Ştefan cel Mare din localitatea Hârja, protopopiatul Onești, împreună cu Şcoala Gimnazială „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” – Oneşti, a organizat un eveniment aparte menit să aducă în actualitate spiritul ștefanian, dar și bunătatea și dragostea pentru aproapele cu timp și fără timp, cu această ocazie fiind serbați și 5 ani de activitate neîntreruptă în slujirea aproapelui în localitatea de pe Valea Oituzului, care s-a remarcat prin serviciile de cea mai înaltă calitate, Asociația fiind un model de bune practici la nivel național.
Tot acum a avut loc botezul unui tânăr cu dizabilități, precum și sfințirea Centrului multifuncțional de economie socială și a Casei pelerinului cu înalta binecuvântare a IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim de către părintele arhimandrit Pimen Costea, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Continuare [foto, info]...

Conferință în cinstea mărturisitorilor din timpul comunismului la Onești

Vineri, 30 iunie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc în aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești, conferința „Biserica sub comunism. Rezistență, adaptare, sfințenie” având ca invitat pe conf. univ. dr. Radu Preda, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER).
Evenimentul s-a desfășurat sub emblema celei de-a V-a ediții a Zilelor Betleemului Ștefanian, ce se desfășoară anul acesta în perioada 30 iunie- 2 iulie cu directa coordonare a pr. prof. Petrică Cautiș, paroh al Bisericii Voievodale din Borzești și a pr. protoiereu Ioan Bârgăoanu.
Identificarea și asumarea amprentei pe care a lăsat-o regimul comunist asupra Oneștiului/Borzeștiului reprezintă primul pas în regenerarea unei comunități. În această direcție, prin această conferință s-a propus vindecarea de indiferență asupra trecutului recent și găsirea resurselor sociale, istorice, religioase și culturale care să ajute la o mai bună anamneză a ceea ce a însemnat comunismul în acest spațiu, nu doar în scop investigativ, ci sperăm, paliativ.
Continuare [foto, video, info]...

A V-a ediţie a „Atelierelor Vacanţei” în Parohia Păltinata

Parohia Păltinata a deschis vineri, 23 iunie, porţile celei de-a cincea ediţii a „Atelierelor Vacanţei”, anul acesta sub egida proiectului Protoieriei Oneşti intitulat „Bucuria copiilor în pridvorul Bisericii”, desfăşurat cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
Parohia Păltinata a deschis vineri, 23 iunie, porţile celei de-a cincea ediţii a „Atelierelor Vacanţei”, anul acesta sub egida proiectului Protoieriei Oneşti intitulat „Bucuria copiilor în pridvorul Bisericii”, desfăşurat cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
Cei mici au luat parte cu entuziasm la prima întâlnire din vara aceasta, răspunzând cu un sporit interes propunerilor de activităţi. Ediţia a V-a îşi propune să abordeze cursurile deja cunoscute copiilor din anii precedenţi, însă orele de muzică, dans, pictură, teatru şi videoproiecţie vor fi completate de ateliere de cunoaştere personală, cursuri de prim ajutor şi ecologizare.
Continuare [foto, info]...

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja a participat la activitatea publică organizată de Centrul educativ Tg. Ocna

Sub sloganul „A fi împreună este un început. A rămâne împreună este un progres. A lucra împreună este un succes!” (Henry Ford), vineri, 23 iunie 2017, a avut loc întâlnirea de lucru cu reprezentanții instituțiilor publice locale și a organizațiilor neguvernamentale cu rol în procesul de reintegrare socială a persoanelor internate la Centru Educativ Tg. Ocna.
La întâlnire au participat reprezentanți ai asociațiilor și instituțiilor partenere, printre care se numără și Protopopiatul Onești, reprezentat de către Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu, școli și licee din Onești, Târgu Ocna și Slănic Moldova, și nu în ultimul rând Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Hârja, reprezentată de către psihologul Liliana Pânzaru.
Activitatea a fost deschisă de către Comisarul șef de penitenciare Dumitru-Cezărică Mărcuță, Directorul Centrului Educativ Tg. Ocna și moderată în continuare de către Comisar șef de penitenciare Otilia-Elena Țîrțoacă, Director adjunct RS Centrul Educativ Tg. Ocna, care ne-a  prezentat  portofoliul de activități desfășurate în colaborare cu partenerii Centrului de Reeducare Tg. Ocna din primul semestru al anului 2017, materiale cu toate actvitățile care au avut loc atât în cadrul Centrului, cât și la sediile instituțiilor partenere.
Continuare [foto, info]...

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja a organizat evenimentul ”Stres și burnout în asistența socială”

În data de 24 iunie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, s-a desfășurat un workshop ce a reunit mai mulți specialiști în domeniul asistenței sociale.
După urările de bun venit adresate de gazda evenimentului, Pr. Ilarion Mâță care a transmis arhiereștile binecuvântări al IPS Ioachim, domnul Lucian Bodor Președinte al Colegiului Asistenților Social din România, Filiala Bacău, coorganizator al evenimentului, a introdus oaspeții de seamă, pe domnul Prof. Doru Buzducea, Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială,  Președinte al CNASR și pe domnul Cristian Roșu, unul din cei doi vicepreședinți ai Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.
Continuare [foto, info]...

Evocarea Patriarhului Justinian Marina

În ziua de 20 iunie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, având ca invitat special pe Părintele Consilier Patriarhial Nicolae Dascălu, la inițiativa Părintelui Protoiereu Ioan Bârgăoanu și cu prezența Părintelui Consilier eparhial Valentin Băltoi și a Părintelui Inspector eparhial Constantin Gherasim, a avut loc, la Biblioteca Comunei din Bogdanesti, Conferinta lunara a preoților din Protoieria Onești.
Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dascalu a vorbit despre viața și personalitatea Patriarhului Justinian Marina.
Evenimentul a debutat cu Slujba Parastasului pentru Patriarhul Justinian Marina, apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului și eroii de pe Valea Oituzului ce și-au jertfit viața în timpul Războiului de Reîntregire.
Totodată au fost făcute aprecieri pe marginea conferinței ascultată cu deosebit interes de preoții prezenți.
În final au fost amintite câteva anunțuri administrative.
Continuare [foto, video, info]...

“Bucuria copiilor în pridvorul Bisericii”

Joi, 15 iunie 2017, la sediul Protopopiatului Oneşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a avut loc şedinţa de instruire şi consiliere a preoţilor din protoierie care vor desfăşura activităţi cu tinerii tip „şcoala de vară” pe parcursul vacanţei mari, în cadrul proiectului „Bucuria copiilor în pridvorul bisericii”.
Joi, 15 iunie 2017, la sediul Protopopiatului Oneşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a avut loc şedinţa de instruire şi consiliere a preoţilor din protoierie care vor desfăşura activităţi cu tinerii tip „şcoala de vară” pe parcursul vacanţei mari, în cadrul proiectului „Bucuria copiilor în pridvorul bisericii”.
Invitaţii din partea Centrului Eparhial, PC Pr. Eugen Ciuche, consilier al sectorului social-filantropic şi d-ra Carla Pişcu, asistent social la Fundaţia „Episcop Melchisedec”, filiala Bacău, au adus la cunoştinţa participanţilor detaliile legate de organizarea unui astfel de proiect în parohii, modalităţi de implementare şi metode de lucru.
Sub directa supraveghere a PC Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu, întrunirea s-a transformat într-un dialog deschis, fiecare participant împodobind-o cu idei şi propuneri personale.
La final, preoții prezenți la activitate au săvârșit o slujbă de pomenire pentru marele poet național Mihai Eminescu, de la a cărui naștere în ceruri s-au împlinit anul acesta 128 de ani.
Continuare [foto, info]...

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” reprezentată în cadrul proiectului educațional ”Counselling Social Educator students in internship”

În perioada 12-14 iunie 2017, la București, în cadrul Centrului Româno-Danez pentru Starea de Bine ( wellbeing) a Copiilor în parteneriat cu VIA University College din Danemarca și Fundația Filantropia, a fost susținut în Grădina Botanică din Cotroceni un curs de specializare, în limba engleză, ”Counselling Social Educator students in internship”, dedicat coordonatorilor de practică din cadrul instituțiilor sociale, educaționale – din cadrul rețelei de parteneri pentru practica de specialitate desfășurată de studenții de la VIA University College.
Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a dat curs invitației la acest eveniment, părintele Director Ilarion Mâță nominalizând coordonatori de practică (internship) pe Liliana Pânzaru, psihologul centrului și Pr. Alexandru Pânzaru, care au reprezentat centrul din Hârja la acest curs de specializare susținut de Ophelia Achton, International Coordinator, Lecturer of science and outdoor pedagogy, Biologist, M.A. in Children’s and Youth`s Culture, M.A. of Science Didactics, Via university College Department of Social Education.
Continuare [foto, info]...

Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta M. M. Varvara”, în ziua pomenirii Sfântului prooroc Elisei

În ziua de 14 iunie Biserica a prăznuit pe Sfântul prooroc Elisei, ucenicul Sfântului prooroc Ilie Tezviteanul.
În această zi, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub protia părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, un sobor de preoți a înălțat numele mai presus de nume al lui Iisus Hristos Care odihnește pe lespedea de sare din adâncurile Salinei din Târgu-Ocna, Cel care a amintit întâia oară de sarea pământului către ucenicii Săi cerându-le să mențină viața lumii prin tăria credinței lor.
În ziua când Biserica a prăznuit pe Sfântul prooroc Elisei, la biserica „Sfânta M. M. Varvara”, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub protia părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, un sobor de preoți a participat la Sfânta Liturghie.
Continuare [foto, info]...

Campanie de prevenire a delincvenţei jvenile şi a abandonului şcolar

La Oneşti s-a încheiat cea de a doua ediţie a campaniei „Prevenirea delincventei juvenile şi a abandonului scolar” – proiect desfăşurrat de compartimentul „Asistenţă Socială” din cadrul Protopopiatului Oneşti.
Vineri, 9 iunie, la sala Cinema Capitol din Oneşti a avut loc festivitatea de încheiere a campaniei, festivitate ce s-a dorit a fi ea însăşi o lecţie pentru elevii din Târgu Ocna şi Oneşti.
În cadrul manifestării, au fost prezentate activităţile ce au fost derulate în campanie.
Au fost invitaţi şefi de instituţii şi responsabili cu prevenirea delincvenţei şi consumului de droguri care, prin cuvântul lor, le-au expus copiilor pericolele din societatea de astăzi şi modul în care se pot feri de acestea.
Continuare [foto, video, info]..

Protoieria Onești în Catalogul Mediatic Ortodox pe anul 2017

Editura Basilica a Patriarhiei Române a editat, cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un prim Catalog Mediatic Ortodox pe anul 2017, cuprinzând „date tehnice și informații actualizate privind utilizarea mijloacelor moderne de comunicare de către unitățile bisericești din Patriarhia Română” – cum afirmă Pr. Nicolae Dascălu în Argument-ul Catalogului.
Catalogul cuprinde toate eparhiile din cadrul Patriarhiei Române, din țară și din diaspora.
Ceea ce este remarcant la prezentarea instituțiilor media bisericești în dreptul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pe lângă prezentarea revistei noastre eparhiale Cronica Romanului, este prezentarea celor trei reviste din cadrul Protoieriei Onești: Potirul Viișoarei, Sarea pământului și Izvorul numărul unu, Arhiepiscopia noastră și, în mod special, Protoieria Onești figurând într-un loc de frunte cu numărul publicațiilor între celelalte unități și subunități de cult ortodoxe din cadrul Patriarhiei Române.
Catalogul conține 240 de pagini color pe o hârtie superioară, paginile de la 133 până la 137 fiind alocate Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Continuare [foto, info]...

Hramul Spitalul Municipal "Sfântul Ierarh Dr. Luca" din Oneşti

Spitalul Municipal Sfântul Ierarh Dr. Luca din Oneşti îşi sărbătoreşte hramul duminică, 11 iunie când, în calendarul ortodox este Sfântul Ierarh Dr. Luca al Crimeii, doctor fără de arginţi. Sub genericul Nădejde şi Rugăciune, prăznuirea patronului spiritual şi ocrotitorului acestui spital, a început de vineri seara când cadrele medicale şi bolnavii, în frunte cu un sobor de preoţi, au întâmpinat moaştele Sfântului Ioan Rusul.
În capela Sfântul Pantelimon din curtea spitalului a fost săvârşit Sfântul Maslu şi Acatistul Sfântului Ioan Rusul.
Sarbatoarea a continuat a doua zi cu savarsirea Sfintei Liturghii si a Acatistului Sfantului Ioan Rusul, seara Acatistul Sf. Ierarh Dr. Luca al Crimeii Sfintele Moaste au rămas spre inchinare pana duminica, dupa savarsirea Sfintei Liturghii.
Continuare [foto, video, info]..

Slujbă de sfințire în Protoieria Onești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, cu sprijinul celor ce lucrează şi învaţă în mediul penitenciar, al personalului din cadrul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare şi din cadrul Centrului Educativ din Târgu Ocna, în data de 07 iunie 2017 s-a pus temelia zidirii unei biserici având ca hram pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia şi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.
Slujba de sfinţire a locului noii biserici şi aşezarea pietrei de temelie pentru ridicarea acesteia au fost oficiate de un sobor de preoţi sub protia părintelui Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Pimen Costea, şi a părintelui Protoiereu al Protoieriei Oneşti, Ioan Bârgăoanu.
Continuare [foto, info]...

Ziua internațională a mediului, la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și cu sprijinul a peste 600 de voluntari, a derulat în periada 6 mai - 6 iunie Proiectul de ecologizare ”Hârja - Colț de rai”.
Sub sloganul ”Nouă ne pasă de natură”, proiectul ”Hârja – Colț de rai” a oferit posibilitatea de a desfășura activități de educație ecologică elevilor, cetățenii de mâine ai țării, aceștia devenind conștienți de necesitatea ocrotirii naturii și factori activi în acțiunea de conciliere a omului cu natura.
Continuare [foto, info]...

Eroii Neamului, jertfa pământului sfânt

Marti, 6 iunie 2017, în contextul evenimentelor ce comemorează împlinirea celor 100 de ani de la luptele de pe Valea Oituzului, la inițiativa și sub coordonarea Domnisoarei Prof. Gabriela Papancea, profesor de istorie la Școala Gimnazială Nr. 1 din Oituz, cu participarea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic "Jacques M. Elias" din Sascut, a avut loc Concursul Județean "Eroii Neamului, jertfa pământului sfânt" având ca tematică "Anul 1917 în România - Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz".
În debutul programului a avut loc un Ceremonial religios în cadrul căruia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub protia Părintelui Protoiereu Ioan Bârgăoanu împreună cu preoții slujitori ai Parohiei Oituz, au fost pomeniți, la Slujba Parastasului, eroii ce s-au jertfit pentru apărarea țării, întregirea neamului nostru românesc și apărarea dreptei credințe strămoșești, în timpul Primului Război Mondial, cu precădere cei ce și-au dat viața în luptele de la Oituz din anul 1917.
Continuare [foto, video, info]...

”Să râdem copilărie!”, la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului, copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, alături de beneficiarii Centrului rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice au luat parte la evenimentul dedicat Zilei de 1 Iunie, „Să râdem copilăriei!”.
Activitățile desfășurate au avut scopul redescoperirii bucuriei de a fi copil, acea bucurie care presupune lipsa de griji, ceea ce face ca sufletul să fie liniştit şi capabil oricând să trăiască intens viaţa.
Activitățile desfășurate au adus laolaltă naivitatea copilului și experiența vârstnicului, fapt care a adus plus valoare zilei pe care aceștia au petrecut-o împreună.
Continuare [foto, info]...

Competiţii sportiveCompetiţii sportive

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, sub protia părintelui Protoiereu Ioan Bârgăoanu, Centrului Educativ Tg.Ocna, în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr.7, Tg.Ocna, Liceului Tehnologic Gh. Asachi, Oneşti, Colegiului Naţional Grigore Moisil, Oneşti şi Liceului Teologic Fericitul Ieremia din Oneşti, marţi, 30 mai 2017, a avut loc la Centrul Educativ Tg. Ocna, cea de a doua ediţie a campionatului de fotbal şcolar între elevii unităţilor şcolare menţionate mai sus.
A fost o competiţie strânsă dar frumoasă în care tinerii au putut să scoată în evidenţă tot ce aveau mai bun.În urma rezultatelor obţinute a fost declarată câştigătoare echipa Liceului Teologic Fericitul Ieremia din Oneşti,însă fiecare echipă a primit o cupă diplome pentru fiecare jucător şi dulciuri.
Continuare [foto, info]...

Recunoştinţă eternă eroilor neamului românesc

Recunoştinţă eternă eroilor neamului românesc a fost titlul conferinţei dedicată împlinirii a 100 de ani de la Războiul de Reîntregire a Neamului.
Evenimentul a fost prilejuit de şedinţa lunară a Protopopiatului Oneşti care s-a desfăşurat, nu întâmplător, în Căminul Cultural din comuna Caşin.
Invitatul special a fost generalul de corp armată în rezervă Vasile Jenică Apostol – doctor în ştiinţe militare, conferenţiar universitar, istoric, scriitor şi maiorul în rezervă Gicu Moraru, fiu al satului, scriitor, membru al Asociaţiei „Regina Maria”.
În cuvântul lor, vorbitorii au evocat, faptele de vitejie şi luptele sângeroase care s-au dat pe aceste meleaguri.
Continuare [foto, video, info]...

Ziua Eroilor în Protopopiatul Oneşti

Galerie foto-video...

Ziua eroilor - Amintiri din trecutul glorios, la Hârja

Parohia ”Sf. Gheorghe” Hârja și Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, au organizat un moment religios și artistic, cu prilejul praznicului Înălțării Domnului Iisus Hristos și a comemorării Zilei eroilor.
La 94 de ani, temperamentul său, voința și dârzenia sa în fața greutăților vieții, îi redau o parte din anii tinereții sale, ani petrecuți printre gloanțe inamice.
La anii săi nu-i mai este frică de moarte căci i-a simțit puterea fulgerătoare cu care i-a secerat pe camarazii săi care i-au fost frați pe toată perioada războiului.
Și acum resimte nevoia de a le mai auzi numele printre cruci.
Numele celor 11.000 de camarazi pierduți la Oarba de Mureș pe 20 septembrie 1944, încă mai tresaltă inima sa, întristându-se și lăcrimând.
Continuare [foto, info]...

Pomenirea și cinstirea eroilor la Viișoara, 25 mai 2017

Hristos a murit pentru ca noi viață veșnică să avem.
Eram robi păcatului și El S-a făcut păcat pentru noi, plătind amarul preț cerut ca să fim noi eliberați de sub osânda lui. Înțelegem mai ușor acest tainic eveniment mântuitor gândindu-ne la moartea eroilor noștri ca noi să fim liberi într-o țară a noastră, independentă și unitară.
De aceea, la Înălțarea Domnului, cinstim și pe eroii neamului nostru, ca să înțelegem din jertfa lor ce a însemnat Jertfa lui Iisus Hristos pentru omul căzut rob păcatului și, prețuind Jertfa lui Hristos, să învățăm a evoca și ține minte jertfa eroilor noștri atât de necesară pentru libertatea noastră.
Continuare [foto, info]...

Premierea la nivel național a Concursului „Icoana și Școala Mărturisirii”

Cu ocazia hramului istoric al Catedralei Patriarhale „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena’’ a avut loc premierea câştigătorilor Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi şcoala mărturisirii’’, derulat în perioada decembrie 2016-aprilie 2017.
Alături de celelalte eparhii a fost prezentă și echipa câștigătoare a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu proiectul „Suflet de copil în slovă și culoare”.
Aceasta a fost formată din doamna profesor Elena Daniel Coșa și tânăra Iulia Merlușcă, de la Parohia „Izvorul Tămăduirii“ din municipiul Onești, protopopiatul Onești, județul Bacău.
Continuare [foto, video, info]...

Concert pascal - Corul psaltic Stavros Oneşti

Dorul neostoit al omului după Dumnezeu s-a manifestat de-a lungul mileniilor sub mai multe forme.
Una dintre acestea este şi muzica bizantină sau psaltică, cea care înfrumuseţează cu timp şi fără timp cadrul liturgic al Ortodoxiei.
Mânaţi de dragostea faţă de Tatăl Ceresc dar şi de melosul bizantin, câţiva tineri preoţi, teologi dar şi laici au închegat în toamna anului 2016 un proiect de a ajunge, prin cântare, mai aproape cer şi de suflet.
Sub bagheta protopsaltului Ionuţ Bănişor, teolog dar şi student al Conservatorului din Constanţa, au început să prindă contur piese şi cânturi psaltice pe diverse teme sau din anumite momente ale anului Bisericesc.
Ultimul concert, pe care corul intitulat, pentru început, "Stavros", l-a desfăşurat a avut loc, în municipiul Oneşti pe 14 mai, în a 5-a Duminică după Sfintele Paşti.
Continuare [foto, video, info]...

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja implementează proiecte educaționale pentru terapeuți

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a devenit partener într-un proiect educațional de formare a viitorilor terapeuți.
Asociația Anatecor, instituție de formare profesională pentru terapeuți, a dezvoltat un proiect inovativ de educație prin terapii complementare. La fiecare curs se oferă șansa unei abordări holistice a terapiei, iar unul din modulele școlii este Terapia prin credință, un catehism practic al terapeutului ce are în vedere abordarea pacientului utilizând virtuțile creștine.
Terapeutul, pe parcursul celor 8 module de formare, asimiliează cunoștințe teoretice și practice la mai multe discipline precum: Anatomie, Fiziologie, Psihologie, Kinetoterapie, Fitoterapie și alte discipline complementare .Prin delegare de către Inaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Lector al modulului de Terapie prin credință este este Pr. Ilarion Mâță, Inspector eparhial la Sectorul social – filantropic și responsabil cu formarea profesională a specialiștilor ce lucrează în centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice din cadrul ADIV România.
Continuare [foto, info]...

Cursuri de Îngrijitor bătrâni organizate la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Crucea Roșie Română-Filiala Bacău, în parteneriat cu Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, organizează cursul de calificare pentru ocupația Îngrijitoare bătrâni, cu începere de la data de 1 iunie.
Cursul are o durată de trei luni și se adresează oricărei persoane cu minim 8 clase, diplomele fiind eliberate de Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății.
La terminarea acestuia, cursanții vor dobândi competențe în ceea ce privește completarea fişei de îngrijiri a persoanei asistate, acordarea îngrijirilor igienice pentru persoana asistată, acordarea primului ajutor, mobilizarea şi transportul persoanelor vârstnice, supravegherea stării de sănătate a persoanei asistate și multe altele.
Se pune un accent deosebit pe creşterea continuă a nivelului de pregătire teoretică şi practică a tuturor cursanţilor.
Continuare [foto, info]...

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, la Conferința internațională dedicată persoanelor vârstnice

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în calitate de partener, a fost implicată în organizarea Conferinței internaționale Managementul serviciilor pentru vârstnici: sustenabilitate si dezvoltare profesională.
La București, în perioada 10-12 mai, s-a derulat un important eveniment dedicat îngrijirii persoanelor vârstnice pe termen lung. Mai mulți reprezentanți ai instituțiilor sociale și medicale din țară și străinătate, publice sau private precum : Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Agenția Națională de Plăți și Inspecții sociale, Centre rezidențiale și Centre medico – sociale pentru persoane vârstnice, ONG-uri, Universități  și alte structuri de îngrijire pe termen lung, au dezbătut prioritățile gerontologiei sociale la nivel național cât și limitele profesionale în contextul societății contemporane.
Continuare [foto, info]...

O tânără din Columbia s-a convertit la ortodoxie şi s-a cununat la biserica lui Ştefan cel Mare de la Borzeşti. Nuntaşii au purtat costume populare româneşti

Catalina De La Vega (39 de ani) şi Dragoş Rengifo (40 de ani) s-au cununat ortodox la biserica făcută de Ştefan cel Mare la Borzeşti, loc unde a copilărit domnitorul Moldovei.
Slujba oficiată de protopopul Ioan Bârgăoanu şi un sobor de preoţi a fost bilingvă, iar nuntaşii veniţi de pe mai multe continente au purtat straie populare româneşti.
Iubirea faţă de tradiţiile, istoria şi portul popular românesc nu are graniţe.
O frumoasă columbiancă, care şi-a unit destinele cu un oneştean, s-a cununat ortodox chiar la biserica făcută de domnitorul Ştefan cel Mare al Moldovei.
Catalina De La Vega (39 de ani) trăieşte de peste 10 ani o frumoasă relaţie de dragoste cu Dragoş Rengifo, în Anglia, loc în care cei doi muncesc.
Continuare [foto, info]...

Piatră de temelie pentru un nou aşezământ

Cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Ioachim, in Duminica a patra după Paşti, zi încununată de lumina solară şi pascală, în Parohia "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din localitatea Bucium, a avut loc sfinţirea locului şi punerea pietrei de temelie pentru un nou aşezământ social filantropic.
Slujba de sfinţire a locului unde va prinde contur edificiul, a fost oficiată de un sobor de preoţi, sub protia părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu.
Minunea vindecării slăbănogului din Vitezda de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care a coincis cu momentul sfinţirii, a fost adusă în atenţia credincioşilor de către părintele protoiereu, prin asocierea dintre Beit Hasda (Casa Milei, Vitezda) şi locul în care se vor desfăşura, pe viitor, unele dintre faptele milei creştine.
Continuare [foto, info]...

Sfințirea podului care leagă satul Larga de comuna Dofteana

Mulțime mare de credincioși, localnici din satul Larga și Comuna Dofteana au venit la inaugurarea noului pod peste râul Trotuș, primul și singurul pod de beton construit pe teritorul satului parohiei Larga, deschis după 12 ani de la prăbuşirea, din cauza inundațiilor, a vechiului pod de lemn, care făcea legătura între satul Larga, Comuna Dofteana și Drumul Naţional 12 A.
Slujba de sfințire a fost oficiată un sobor de preoți din Comuna Dofteana sub protia părintelui Ioan Bârgăoanu, Protopop al Protoieriei Onești și în prezența domnului Ioan Bujor, Primar al comunei Dofteana.
După slujba de sfințire, în cadrul căreia părintele protopop a propus ca hram și Sfânt ocrotitor al podului, pe Sfântul Ioan Botezătorul, primarul comunei a tăiat panglica inaugurală, avându-i alături pe doamna deputat Theodora Șotcan, domnul Silviu Pravăț vicepreședinte al Consiliul Județean Bacău, domnul Ciprian Bucur, fost ministru. Totodată au mai fost prezenți la eveniment inginerul proiectant Băduleț Răzvan și inginerii constructori Panait Costică și Andrieș Sorin.
Continuare [foto, info]...

Hramul capelei Sfantului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

Cu binecuvântarea ÎnaltPreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacaului, in dimineața zilei de 8 mai, anul mântuirii 2017, sub protia Părintelui Protoiereu Ioan Bargaoanu s-a săvârșit Slujba Sfintei Liturghii la capela Sfantului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul din cartierul onestenan Belci, parohia Slobozia, cu prilejul prăznuirii hramului acestei comunități de binecredincioși creștini.
Totodată s-a săvârșit și o slujba de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice în tragicul eveniment din 29 iulie 1991, când prin înec și-au pierdut viata 39 de persoane; de asemenea au fost pomeniți și eroii reintregirii neamului românesc din Primul Război Mondial.
Continuare [foto, info]...

Ajută-mă să văd şi eu ca tine

La Oneşti a debutat o campanie umanitară intitulată „Ajută-mă să văd şi eu ca tine” ce vizează strângerea de fonduri pentru cumpărarea unui aparat medical destinat secţiei de Pleoptică şi Ortoptică pediatrică din cadrul Spitalului Municipal „Sfântul Ierarh Dr. Luca” – Oneşti.
Aparatul costa 25.000 lei - un sfert de miliard lei vechi.
În cadrul campaniei a avut loc un concert susţinut de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomis şi Taraful Divertis din Constanţa.
Continuare [foto, video, info]...

Debutul proiectului de ecologizare: ”Hârja - colț de rai. Nouă ne pasă de natură!”

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a început din data de 6 mai 2017 proiectul de ecologizare ”Hârja - colț de rai”, sub sloganul ”Nouă ne pasă de natură”.
Sub sloganul ”Nouă ne pasă de natură”, proiectul ”Hârja – Colț de rai” oferă posibilitatea de a desfășura activități de educație ecologică care își va atinge scopul atunci când elevii, cetățenii de mâine, vor fi convinși de necesitatea ocrotirii naturii și vor deveni factori activi în acțiunea de conciliere a omului cu natura. Conștientizând frumusețea mediului local, promovând pitorescul zonei în care locuiesc, oamenii vor înțelege utilitatea acțiunilor ecologice.
Continuare [foto, info]...

Faza eparhială a Concursului național de creație „Icoana și Școala mărturisirii” a ajuns la final

Între activitățile catehetice derulate de Patriarhia Română, proiectul „Icoana și Școala mărturisirii” se înscrie în seria activităților marcante ale anului 2017 închinate iconarilor și apărătorilor Ortodoxiei. Astfel, în ziua de 2 mai a.c. la sediul Centrului Eparhial de la Roman, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim s-a desfăşurat faza eparhială a Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii“, derulat prin Biroul de Catehizare al Sectorului Cultural, în perioada decembrie 2016- aprilie 2017.
În ziua de 2 mai a.c., la Centrul Eparhial de la Roman s-a desfăşurat faza eparhială a Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii“, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Continuare [foto, info]...

Liturghie baptismală la Biserica voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești

Întoarcerea la slujirea autentică, din perioada când Taina Sfântului Botez era integrată în slujirea euharistică, a reprezentat o prioritate și un fapt inedit în evenimentul petrecut în data de 2 mai 2017 la Biserica voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești, protopopiatul Onești. În istoricul lăcaș de cut a avut loc săvârșirea unei Liturghii baptismale la care au participat distinși preoți și mulțime de enoriași de toate vârstele.
În dorința de a crea noi modele de slujire autentică pe care comunitatea să le urmeze cu o mai mare evlavie față de Tradiția Ortodoxă, în data de 2 mai a.c. părintele paroh Cautiș Petrică de la Parohia Borzești a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, oficierea Tainei Sfântului Botez pentru pruncul Nectarie Cautiș în cadrul Sfintei Liturghii.
Continuare [foto, info]...

IPS Arhiepiscop Ioachim prezent la catafalcul fostului protoiereu Dumitru Ciobotaru

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent, în după amiaza zilei în care Biserica Ortodoxă a făcut pomenirea femeilor Mironosițe, la Parohia „Sfântul Ioan” din Târgu Ocna, unde a fost depus pe catafalc trupul neînsuflețit al fostului preot Dumitru Ciobotaru, cel care a purtat cu demnitate în trecut și funcția administrativă de protoiereu al Protopopiatului Onești.
IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în după amiaza zilei în care Biserica Ortodoxă face pomenirea femeilor Mironosițe, la Parohia „Sfântul Ioan” din Târgu Ocna, unde a fost depus pe catafalc „întru nădejdea Învierii “ trupul neînsuflețit al fostului preot Dumitru Ciobotaru, cel care a purtat cu demnitate în trecut și funcția administrativă de protoiereu al Protopopiatului Onești, ocupându-se cu multă râvnă și devotament de această misiune duhovnicească.
Continuare [foto, info]...

Excursie pentru copii cu autism

Campania de conștientizare a autismului intitulată ”Autismul - O lume aparte cu suflete curate” se află la sfârșit.
Așa că, ultima activitate desfășurată a fost o excursie binevenită și mult așteptată pentru copii.
Având experiența unei excursii anterioare, organizată anul trecut și cunoscând nevoia copiilor, Fundația ”Episcop Mechisedec”- Filiala Bacău a organizat o excursie specială pentru copii cu autism de la Centru de zi pentru persoane cu autism ”Sf. Cosma și Damian” Bacău.
Cei cinci copii de la grupă, însoțiți de terapeuții centrului au mers în excursie la Salina din Târgu Ocna și la Slănic Moldova.
Continuare [foto, info]...

Hirotonie la Târgu Ocna

Marți, în a treia zi de Paște, cu Înalta binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Ioachim, având în vedere Anul omagial al Sfintelor Icoane, iconarilor și pictorilor bisericești, la inițiativa Părintelui Sorin Postelnicu, paroh al Parohiei Sfântul Ioan din Târgu Ocna, s-a Sfințit icoana hramului, a Sfântului Ioan Botezătorul, lucrată în tehnica Mozaic.
Totodata bucuria a fost mare pentru că parohia a primit titlul de proprietate de la Consiliul Local prin bunăvoința Domnului Primar Ec. Ștefan Șilohi, inclusiv pentru Capela de la cimitirul acestei parohii.
Eveniment de astăzi, pascal se înscrie intr-o continuitate fireasca a binecuvântării primite prin Inaltul nostru ierarh Ioachim care începând de ieri a binecuvăntat ca și tinerii si copiii din aceast oraș-stațiune Tg Ocna să beneficieze de un Centru educativ filantropic, si a hirotonit preot slujitor pe Părintele Silviu Butucaru care până, acum a activat în așezământul social-filantropic Ştefan cel Mare și Sfânt, al Parohiei Sfântul Gheorghe din Hârja.
Continuare [foto, info]...

Preţuieşte viaţa, preţuieşte natura!

Urmand indemnul chiriarhului nostru, a Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Ioachim, joi 6 aprilie 2017, in parohia "Sfintii Arhangheli"- Albele s-a desfasurat actiunea de plantare a puietilor de molid, in cadrul proiectului "Preţuieşte viaţa, preţuieşte natura!".
Credinciosi de toate varstele impreuna cu preotul paroh Andrei-Silviu Neicu, au participat la aceasta actiune, constientizand ca doar intr-un mediu sanatos se poate cultiva mintea si inima sanatoasa.
La final parintele paroh a tinut un scurt cuvant de invatatura, subliniind importanta Creatiei si locul omului in Creatie.
Continuare [foto, info]...

Aer oxigenat, suflet curat

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și în colaborare cu părintele Protoiereu Ioan Bârgăoanu, în cadrul proiectului "Aer oxigenat, suflet curat" o parte din elevii Colegiului National Costache Negri Tg.Ocna, coordonati de profesorul de religie ortodoxă Benone Paul Văsâi au plantat puieți de molid, vineri 07 aprilie, la sediul colegiului și luni 10 aprilie, la Mănăstirea "Sf. Eftimie cel Mare" din cartierul Poieni-Tg.Ocna.
Mulțumim tuturor pentru implicare, părintelui Claudiu Panțiru pentru găzduire și lăudăm inițiativa acestui frumos proiect.
Prof. Religie Ortodoxă Benone Paul Văsâi
Continuare [foto, info]...

Prețuiește viața, prețuiește natura!

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și în colaborare cu părintele Protopop Ioan Bârgăuanu în cadrul proiectului "Prețuiește viața, prețuiește natura!", luni 10 aprilie, copiii parohiei "Sfânta Cuvioasă Parascheva" - Scăriga, Protoieria Onești, sub îndrumarea părintelui paroh Bucur Mihail, au plantat mai mulți puieți de molid, cu gândul că numai respirând un aer oxigenat putem cultiva și un suflet curat.
Continuare [foto, info]...

Sărbătoarea Paștilor în sufletul copiilor

Toți elevii au fost premiați astăzi la Școala Gimnazială Oituz! Proiectul "Concursul de creație: "Sărbătoarea Paștilor în sufletul copiilor", ediția a II-a, realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și organizat de Parohia Ortodoxă Oituz și Școala Gimnazială Oituz, în colaborare cu Centrul de creație, artă și tradiții "Sfinții Împărați Constantin și Elena", a debutat și anul acesta în săptămâna "Școala altfel" cu realizarea lucrărilor de creație artistică și literară de către elevii claselor 1-8.
În ziua de 13 aprilie 2017, a avut loc premierea tutoror elevilor care au realizat lucrări de creație artistică și literară! Mulțumim tuturor profesorilor care au colaborat și au ajutat la realizarea acestui eveniment!
Continuare [foto, info]...

Un dar, o bucurie

Astăzi am oferit încălțăminte, 138 de perechi de teniși, papucei de vară pentru copiii de la "Centrul Alexandra și Casa Mea" - Onești, din partea credincioșilor Parohiei Buna-Vestire, comuna Mănăstirea Cașin.
Această lucrare are binecuvântarea IPS Ioachim in cadrul proiectului eparhial "lăsați copii să vină la mine si nu-i opriți! " și are drept scop ajutorarea copiilor orfani sau necăjiți cu un dar de Paște.
Acțiunea va continua și in perioada pascală in toată Protoieria Onești sub titllul: "un dar, o bucurie !"
Mulțumiri sincere celor ce ajută pe cei aflați in singurătate sau bolnavi, ne rugăm ca domnul Hristos cel Înviat să binecuvânteze sufletele cu pace și lumină !
Continuare [foto, info]...

Aer oxigenat, suflet curat

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în colaborare cu părintele Protoiereu Ioan Bârgăoanu și conducerea Centrului Educativ Tg.Ocna, în cadrul proiectului "Aer oxigenat, suflet curat" o parte din elevii custodiați în Centrul Educativ Tg.Ocna, coordonați de profesorul de religie ortodoxă Benone Paul Văsâi și alături de cadrele didactice de la Școala Gimnazială nr.7, au plantat marți 11 aprilie, puieți de molid în incinta unității.
A fost dorința acestor tineri să contribuie la purificarea mediului înconjurător în această perioadă de pregătire sufletească și trupească, în amintirea Sf. Patimi ale Mântuitorului.
Mulțumim reprezentanților Centrului Educativ ,părintelui Smarandi Florin și tuturor celor implicați în acest proiect și vă dorim Sărbători Pascale binecuvântate.
Continuare [foto, info]...

Să ajutăm bătrânii

Cu gândul pentru nevoia de educare a ele­vilor în spiritul dragostei față de batrânii comunității în care locuiesc, învățătorul Vasile Gâtu, de la Școala cu clasele I-VIII Larga, a inițiat proiectul “Să ajutăm bătrânii”, având ca partener și colaborator Parohia Larga.
În cadrul proiectului, ajuns la cea de-a VII- a ediție, s-au confectionat mărți­șoare și felicitări, pentru zilele de 1 și 8 martie și pentru sărbătorile de Paște.
La sfârșitul acțiunii s-au adunat sume de bani și împreună cu elevii Școlii cu clasele I-VIII din satul Larga au fost făcute cumpărături, împărțite în 20 pachete care conțin o gamă largă de alimente necesare de Paști (cozonac, ulei, făină, zahăr etc), acestea au fost oferite celor mai necăjiți bătrâni din sat, în Săptâmâna Patimilor.
La aceasta acțiune au participat preotul Lucian Dumitru Vartolomei (partener și colaborator al proiectului), cadrele didactice Vasile Gâtu (inițiatorul și coordonatorul proiectului), Florian Georgiana (director adjunct), elevi Merchez Paula, Minel Vasilică, Camară Mihaela, Merchez Paul, Andraș Marina, Mihăilă Daniel.
Continuare [foto, info]...

Parohia ”Sf. Ioan Botezătorul” din municipiul Bacău, sprijină Complexul social - medical de la Hârja

Parohia “Sf. Ioan Botezătorul” din Bacău continuă și în acest an frumoasa tradiție a trăirii Postului Mare prin fapte de caritate oferite vârstnicilor și copiilor aflați în nevoi din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”.
Credincioși darnici și harnici din cadrul comunității băcăuane, având intenția să sprijine activitatea social-filantropică a Bisericii, și-au unit forțele și au achiziționat produse alimentare și materiale igienico-sanitare în cantitate totală de peste 500 de kilograme pe care le-au donat la Hârja.
O delegație a parohiei „Sfântul Ioan” din Bacău, coordonată de pr. paroh Marius Popescu, s-a deplasat la Hârja pentru a oferi personal aceste daruri și pentru a transmite din nou sprijinul necondiționat pe care comunitatea băcăuană îl oferă constant beneficiarilor din cadrul Centrului rezidențial și al Centrului de zi pentru copii.
Asociația de la Hârja recunoaște meritele comunității din cadrul Parohiei „Sf. Ioan” Bacău, mulțumește pe acestă cale tuturor celor implicați și-l felicită pe pr. Paroh Marius Popescu pentru implicarea și sprijinul necondiționat oferit.
Continuare [foto, info]...

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, la evenimentul ”Cel mai frumos ou de Paște”

Tradiția continuă și anul acesta pentru comunitatea băcăuană care, marcând și anul acesta, pe data de 12 aprilie, perioada Pascală prin evenimentul „Cel mai frumos ou de Paște”, a fost martora celei de- a X-a ediții organizate de DGASPC Bacău în Piațeta Tricolorului.
Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăuluia, a dat curs și în acest an invitației de a participa din nou alături de beneficiarii serviciilor noastre rezidențiale și de îngrijire la domiciliu, ce au încondeiat ouă într-o atmosferă care amintește de tradiționalele șezători ale bunicilor noștri, la evenimentul „Cel mai frumos ou de Paște”, ediția a X-a, organizat de DGASPC Bacău în Piațeta Tricolorului.
Continuare [foto, info]...

Postul Mare, contextul cel mai favorabil pentru sprijinirea beneficiarilor Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

În perioada Postului Mare, într-un timp de rugăciune, pocăinţă și pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului, la inițiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, numeroase parohii și mănăstiri din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, dar și diverse instituții publice sau private și oameni de suflet, au oferit sprijin material beneficiarilor Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, bătrâni și copii.
Sprijinul acestora a constat în numeroase produse și alimente de bază, neperisabile sau conservate, alimente necesare preparării meselor oferite celor 180 de persoane care sunt îngrijite zilnic de asociație.
De asemenea, donațiile au venit însoțite de toate gândurile de bine, bucurie și speranță din partea celor implicați în activitatea de întrajutorare a persoanelor aflate în nevoi și lipsuri.
Continuare [foto, info]...

Campanie de prevenire a delincvenţei juvenile şi a abandonului şcolar

Cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul Protoieriei Oneşti, se derulează cea de a doua etapă a Campaniei de prevenire a delincvenţei juvenile şi a abandonului şcolar, care se desfăşoară în cadrul Proiectului eparhial misionar ,,În temniţă am fost şi aţi venit la Mine" (Matei 25, 36).
Cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul Protoieriei Oneşti, se derulează cea de a doua etapă a Campaniei de prevenire a delincvenţei juvenile şi a abandonului şcolar, care se desfăşoară în cadrul Proiectului eparhial misionar „În temniţă am fost şi aţi venit la Mine (Matei 25, 36)".
Continuare [foto, info]...

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, aplicant al unui studiu european de cercetare sociologică

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 1 – 5 aprilie a.c., Asociația ”Sf. Voievpd Ștefan cel Mare – Hârja” a desfășurat a doua etapă a studiului sociologic european ”Modele de bună practică în asistența socială a persoanelor vârstnice. Un studiu comparativ al Centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice din Slovacia, Austria și Elveția.
Rezultatele primei etape a studiului comparativ european din  România, Germania și Italia au fost prezentate la a treia ediție a Congresului internațional  de la Hârja, în perioada 1-2 octombrie 2016. Deorece primele trei țări nu pot fi reprezentative pentru modul de îngrijire și abordarea integrată a terapiei spirituale din întreaga Europă, dezvoltarea studiului în mai multă țări europene, reprezintă un imperativ pentru reprezentativitatea studiului de cercetare sociologică.
Continuare [foto, info]...

Ortodoxia și trăirea ei în Occident

Sub genericul „Urcuş spre înviere” – la Oneşti au continuat conferinţele duhovniceşti organizate de Protopopiatul Oneşti.
Ziua de 6 aprilie a fost una destinată exclusiv tinerilor.
La Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, a sosit Părinttele profesor Răzvan Andrei Ionescu – consilierul mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale pe problemele privind relaţia dintre teologie şi ştiinţă.
Tema conferintei a fost Ortodoxia şi trăirea ei în Occident.
Părintele profesor le-a vorbit tinerilor despre modul în care este percepută ortodoxia în Occident şi importanţa păstrării credinţei în comunităţile ortodoxe de peste hotare.
În cuvântul său, părintele Răzvan Ionescu a evidenţiat multiplele conexiuni dintre ştiinţă şi religie.
Continuare [foto, video, info]...

„Memorialul Durerii” la Onești

Protoieria Onești a așezat o nouă cărămidă la edificiul Anului consacrat comemorării mărturisitorilor credinței ortodoxe care au pătimit în secolul trecut în țara noastră, în ziua de marți, 4 aprilie 2017.
Această nouă cărămidă s-a așezat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și a constat din două conferințe ținute de Doamna Lucia Hossu Login, om de televiziune și autoare cunoscută publicului din România prin reportajele din serialul „Memorialul Durerii” de la TVR, începând cu anul 1991.
Continuare [foto, video, info]...

Preoți și credincioși romașcani în vizită la Hârja

În cadrul proiectului eparhial "Bolnav am fost și m-aţi cercetat", având binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Ioachim, la inițiativa Protopopiatului Roman, parohiile Cotu Vameș II, comuna Horia şi "Sfântul Dimitrie" din Municipiul Roman, au desfășurat zilele trecute o acțiune social - filantropică deosebită, în această perioadă a Postului Mare, donând produse alimentare bătrânilor aflați la Centrul social – medical ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”.
Centrul de la Hârja adăpostește bătrâni bolnavi și neputincioși, unii dintre aceștia imobilizați la pat, fiecare necesitând îngrijiri speciale. Sunt bătrâni care trăiau în singurătate şi lipsuri, iar acum, asistați de personalul specializat al așezământului, beneficiază aici de servicii medicale, sociale, spirituale, psihologice, de terapie ocupațională şi dietoterapie.
Astfel, preotul Dragoș Munteanu, protopop al protoieriei Roman, a delegat pe preoții Mario - Doro Ciucanu şi Vasile Strat, care însoțiți fiind de câțiva credincioși au cercetat pe seniorii găzduiți în "Căminul de bătrâni al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului de la Hârja".
Continuare [foto, info]...

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, la Adunarea Generală a Asociației Europene a Directorilor centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice

În perioada 31 martie – 1 aprilie 2017, la Bratislava – Slovacia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice al eparhiei, a fost reprezentat la Adunarea Generală E.D.E. ( European Association for Directors and providers of long – term care for the Eldery).
Evevimentul a reunit reprezentanții asociațiilor naționale membre E.D.E., din 19 țări europene.|
Întâlnirea a debutat cu urarea de bun venit a Președintelui Republicii Slovaciei și aprecierea domniei sale pentru activitatea desfășurată de toate țările membre E.D.E. pentru creșterea calității vieții persoanei vârstnice.
Evenimentul a fost prezidat și moderat de președintele organizației. Jiri Horecky a prezentat bogata sa activitate, în calitate de președinte, desfășurată pe parcursul anului 2016 și începutul anului 2017. A urmat evidențierea agendei de lucru a Consiliului director și planul fiecărui membru pentru perioada imediat următoare.
Continuare [foto, info]...

Spectacol de Paşti ,,Trepte spre Înviere''

,,Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică’’(Ioan 3,16)
Coordonatori: prof. Elena Daniela Cosa - Şcoala Gimnazială ,,Emil Racoviţă'' şi prof. Marta Pânzaru - Şcoala Gimnazială ,,Sfântul Voievod Stefan cel Mare '', Onesti
Pentru noi toţi, primăvara nu este numai anotimpul renaşterii naturii la viaţă, ci şi acela al renaşterii spirituale, prilejuită de Marea Sărbătoare a Învierii Domnului. 
Prin cânt, cu glasurile lor cristaline, calde şi tremurând de emoţie, cu talentul extraordinar, prin sceneta ,,Patimile şi Învierea Domnului’’, elevii au incercat să exprime cel mai bine, momentele legate de viaţa Mântuitorului Iisus Hristos. 
Continuare [foto, info]...

„Mâini lucrătoare” la Parohia „Buna Vestire" din Tg. Ocna

În data de 25 martie 2017, la Biserica „Buna Vestire” Răducanu din Tg. Ocna, în baza Proiectului de parteneriat Cale și Adevăr în Viață încheiat între Școala Gimnazială Nr.1 Tg. Ocna și Parohia Buna Vestire”, s-a desfășurat Concursul de creație „Hand made", cu tema Primăvara și Perioada Pascală sub coordonarea profesoarei de Religie Ortodoxă Chiticaru Oana.
După săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei parastasului pentru ctitorii Bisericii „Buna Vestire” de către preoți, 52 de elevi de la Școala Gimnazială Nr.1 Tg. Ocna au participat cu lucrări confecționate manual din diferite materiale: hârtie, mărgele, lemn, lână, ouă, culori tempera, sticlă, flori etc. la concursul de creație Primăvara și Perioada Pascală.
Continuare [foto, info]...

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, la Zilele Asistenței Sociale 2017

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 30 martie a.c., la sediul Asociației Betania din Bacău, a participat la Zilele Asistenței Sociale 2017.
Sucursala Teritorială Bacău a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, a organizat Workshop-ul cu tema  ”Parteneriatul public-privat în serviciile sociale - premisă pentru  dezvoltarea durabilă a comunităților”, organizat cu prilejul Zilelor  Asistenței Sociale 2017.
Anul acesta, sub egida temei stabilite de Federația Internațională a  Asistenților Sociali (IFSW)- ”Promovarea sustenabilității comunității și a mediului”, evenimentele organizate urmăresc să evidenţieze progresele  realizate în domeniul asistenţei sociale, rolul asistentului social în  contextul socio-economic actual şi importanţa colaborării tuturor  factorilor decizionali în crearea unei societăţi în care se manifestă  grija pentru fiecare membru al ei.
Continuare [foto, info]...

Ziua Mondială a Teatrului la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja

Cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, Asociația „Sf. Voievod Stefan cel Mare” – Hârja a sărbătorit pe 27 martie a.c., Ziua Mondială a Teatrului.
Ziua Mondială a Teatrului se aniversează la 27 martie. Inițiată pentru prima dată la Viena, în 1961, de Institutul Internațional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru. Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO, Institutul Internațional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic.
Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja, prin Centrul de Excelență în Dezvoltarea Resurselor Intelectuale și Culturale ale tinerilor (CEDRIC) este un proiect care se află încă la vârste fragede, activitățile întreprinse de copiii centrului oferă acestuia calitatea de dezvoltator al unor noi perspective în descoperirea abilităților și preferințelor celor mici.
Continuare [foto, info]...

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, partener al Strategiei de dezvoltare durabilă a Județului Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 29 martie a.c., la Sala de sedințe a Centrului de afaceri și expoziții Bacău, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a reprezentat eparhia la Focus Grup –ul pentru analizarea Strategiei de dezvoltare durabilă a Județului Bacău în Orizontul de timp 2009 – 2021/ Versiunea 2017.
Obiectivul întâlnirii  a fost prezentarea și comentarea etapei a doua a documentului, respectiv viziunea și obiectivele strategice și sectoriale de dezvoltare ale județului Bacău, precum și pachetul de programe și proiecte pentru perioada 2014 – 2020+3.
Evenimentul a reunit cele mai reprezentative instituții din domeniul social, medical și educațional din județul Bacău. Delegat al Arhiepiscopiei  Romanului și Bacăului a fost pr. Ilarion Mâță, inspector eparhial al Sectorului Social – Filantropic și președinte al Asociației ”Sf. Voievod Stefan cel Mare – Hârja”.
Continuare [foto, info]...

Programul catehetic „Cinstirea icoanelor în Ortodoxie” în Protopopiatul Onești

În contextul consacrării anului 2017 ca an omagial al cinstirii icoanelor, al iconarilor și pictorilor bisericești, în Duminica a IV-a din Postul Mare a fost demarat în parohia Bâlca și în cadrul Salinei de la Târgu-Ocna proiectul catehectic „Cintirea icoanelor în Ortodoxie”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și la îndemnul Părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, în această duminică din 26 martie, s-a derulat, după Liturghie, în parohia „Sfântul Nicolae” Bâlca, prin prima din cele cinci cateheze închinate cinstirii icoanelor în Ortodoxie, numită „Cinstirea icoanelor în general”.
Au fost prezentate credincioșilor generalități despre cinstirea icoanelor, temeiurile biblice ale cinstirii acestora, funcțiile icoanei, precum și primele icoane prezente în Biserica Ortodoxă.
Continuare [foto, info]...

Icoana Maicii Domnului "Prodromita"

Astăzi, din prețuire pentru parohia noastră, protopopul de Oneşti pr. Ioan Bârgăoanu împreună cu Primarul Municipiului Oneşti ing. Nicolae Gnatiuc, au dăruit bisericii o icoană a Maicii Domnului "Prodromita", adusă de însuşi Primarul municipiului de la Muntele Athos, loc in care a efectuat un pelerinaj.
Alese mulțumiri !
Continuare [foto, info]...

A apărut un nou număr al revistei „Sarea pământului”

La Târgu-Ocna a apărut pentru a 49-a oară, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, buletinul trimestrial „Sarea pământului”.
Fondată în anul 2005, revista prezintă activitățile misionar-pastorale și culturale ale parohiilor stațiunii Târgu-Ocna și nu numai, dar și alte diverse activități sau subiecte de interes general, anul acesta un loc important ocupându-l comemorarea a 100 de ani de la evenimentele istorice care au marcat istoria poporului român prin luptele din această zonă de foc din Primul Război Mondial.
Continuare [foto, info]...

Purtarea Crucii în viata duhovnicească

"Purtarea Crucii în viata duhovnicească", Conferinta in Protoieria Onesti, susţinută de pr. profesor universitar Cristinel Teşu, de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae", din Iaşi.
Marți, 21 martie 2017, cu binecuvantarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Onești, în sala Cinema Capitol, s-a desfăşurat Conferinţa cu titlul "Purtarea crucii în viața duhovnicească".
Conferinţa a fost susţinută de Părintele Profesor Universitar Dr. Ioan Teșu de la Facultatea de Teologie “Dumitru Staniloae”, din Iaşi.
S-a arătat importanța asumării crucii în viața duhovnicească a credincioșilor care vor să ajungă astfel la mântuire.
În programul acestei seri, membrii grupul psaltic "Stavros" au intonat, în duh de rugăciune, câteva cântări specifice Postului Mare.
Continuare [foto, video, info]...

Proiectul catehetic Icoana- întâlnire de taină între copil și Dumnezeu Creatorul, la Parohia Larga

Cu prilejul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului în parohia Larga, Protoieria Onești, s-a demarat Proiectul catehetic „Icoana- întâlnire de taină între copil și Dumnezeu Creatorul”.
Sub atenta coordonare a preotului paroh Vartolomei Lucian Dumitru, Profesor Chițigoi Daniela și Profesor Potoc Teodora Simona copiii parohiei Larga au realizat portofolii cu: lucrări (poezii, scrisori către Dumnezeu) pentru secțiunea literară, icoane pe sticlă la secțiunea artistic, iar la secțiunea multimedia au vizitat cimitirul unde au fost înmormântați fără sicriu și fără cruce, „mărturisitorii credinței” din perioada comunistă 1950-1954, apoi au participat la Procesiunea "Bucuria icoanei", în Duminica Ortodoxiei, care a avut loc în orașul Tg.Ocna.
Continuare [foto, info]...

Evaluarea proiectelor participante la concursul „Icoana și Școala mărturisirii”, la Onești

Proiectul național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, derulat cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și în Protoieria Onești, a ajuns la momentul evaluării.
Acesta s-a derulat în următoarele parohii și școli: Parohia „Sfânta Parascheva”, Sănduleni, Parohia „Sfinții Voievozi”, Larga; Parohia „Izvorul Tămăduirii”, Onești; Parohia Mânăstirea Cașin şi Parohia „Sfântul Ilie”, Slănic Moldova; Liceul Tehnologic din Târgu-Ocna; Școala Hăghiac din Dofteana; Școala nr. 1 din Târgu-Ocna și Școala de reeducare penitenciară din Târgu-Ocna.
Pe lângă preoți, cadre didactice și alte diverse persoane, a fost implicat în derularea acestui proiect un număr de 93 elevi.
Continuare [foto, info]...

Procesiune în Duminica Sfintei Cruci și "Marșul pentru viață"

În ziua de 19 martie 2017, a treia duminică din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci, preoții Protoieriei Onești și mulțime de popor binecredincios s-au adunat la Catedrala "Pogorârea Sfântului Duh" din municipiu unde, începând cu ora 16:00 au rostit Acatistul Sfintei Cruci.
Din curtea acestui edificiu au format un pod de mulțime ce a traversat orașul spre Biserica "Sfântul Nicolae", intonând imne creștine și cântări dedicate Sfintei Cruci.
Un moment inedit a fost întâlnirea cu credincioșii din zona de jos a orașului care a fost marcată de un popas de rugăciune, iar copiii prezenți la manifestație, îmbrăcați cu tricouri personalizate cu mesaje de susținere pentru familie și viața creștină, banere și steaguri, au eliberat peste 50 de porumbei, cruci vii zburând spre cerul senin, și au fost binecuvântați de Preacucernicul Părinte Protoiereu Ioan.
Continuare [foto, video, info]...

Proiectul catehetic-cultural „Icoana în ochii micului creștin”, în Parohia Goioasa

Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 12-15 martie s-a derulat în Parohia Goioasa, comuna Agăș, Protopopiatul Moinești, Proiectul Educațional-Religios „Icoana în ochii micului creștin”, ce va reprezenta această comunitate la faza pe protopopiat a Concursului Național de Creație „Icoana și școala mărturisirii”.
În cadrul acestui proiect, copiii din parohie, sub îndrumarea preotului paroh Constantin Motoca, a cadrelor didactice și a voluntarilor, au avut posibilitatea de a-și exprima aptitudinile artistice realizând lucrări de pictură și texte religioase.
Continuare [foto, info]...

Pomenirea Părintelui Adrian și a Preotesei Elvira Cărăușu, apărători și mărturisitori ai Ortodoxiei în timpul comunismului

În seara zilei de 14 martie 2017, preoții cercului pastoral "Preot Constantin Badiu" s-au întâlnit în sobor de rugăciune în mijlocul credincioșilor din parohia Caraclău, în Biserica Preasfintei Treimi, sub protia Părintelui Protoiereu Ioan, și au săvârșit Taina Sfântului Maslu.
În acest cadru, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a săvârșit și rânduiala de sfințire a noii Sfinte Cruci care va fi așezată în Sfântul Altar spre a deservi cultului, purtată în procesiuni și scoasă spre închinare în Săptămâna Pătimirilor.
La finalul acestor rânduieli a urmat o slujbă de pomenire pentru toți cei care au pătimit pentru dreapta credință în timpul comunismului.
În mod deosebit a fost pomenit Preotul Adrian Cărăușu, unchi al familiei părintelui Paroh Gheorghe Pânzaru.
Părintele Adrian a fost închis vreme de 18 ani în timpul vechiului regim, fiind coleg de celulă, printre alții, cu Părintele Iustin Pârvu, cu Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa și Valeriu Gafencu.
Continuare [foto, info]...

Conferinţa preoţilor din Protoieria Oneşti.

Luni 13 martie 2017, cu binecuvantarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, s-a desfăşurat Conferinţa cu titlul "Cultul divin şi inovaţii liturgice", susţinută de Profesor Universitar Preot Doctor Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae", din Iaşi.
Părintele profesor a vorbit despre importanţa cultului, despre inovaţii în cult şi liturghie.
S-au aprofundat semnificaţiile cultului, importanţa păstrării rânduielii liturgice.
Continuare [foto, info]...

Liturghie arhierească în duminica a II-a din Postul Pătimirilor Domnului

A doua duminică din Postul Paştelui, dedicată memoriei Sfântului Grigorie Palama, marele mistic bizantin din secolul al XIV-lea, a fost serbată într-un mod aparte de credincioșii de la Parohia Mănăstirea Cașin II, păstoriți de pr. Ioan Bârgăoanu, care este și protopop al Protoieriei Onești.
La primele ore ale dimineții de 12 martie, credincioși din zona Cașinului, dar și din împrejurimi, cu inimi calde și cu florile recunoștinței, au întâmpinat pe IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în această comunitate ce îl are ca ocrotitor și pe Sfântul Simeon Noul Teolog. Înainte de Sfânta Liturghie, Ierarhul a sfințit Troița “Maica Domnului, Apărătoarea Noastră”.
Continuare [foto, video, info]...

8 Martie la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

La îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, miercuri, 8 martie 2017, Centrul social - medical pentru persoane vârstnice din Hârja a primit vizita Părintelui Protopop Ioan Bărgăoanul, reprezentantul Protoieriei Onești și a reprezentanților comunității Parohiei Cordun, Protopopiatul Roman.
În ziua de 8 Martie 2017, se sărbătorește Ziua Internațională a Femeilor.
La început a fost un simbol al luptei pentru drepturile femeilor care munceau, apoi o sărbătoare a mamelor, dar acum 8 martie este un prilej de bucurie și răsfăț pentru toate femeile din lume.
În această zi, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a avut bucuria de a primi vizita părintelui protopop Bârgăoanu Ioan și a părintelului secretar Iordan Daniel, reprezentanți ai Protopopiatului Onești în cadrul Centrului social-medical pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.
Continuare [foto, info]...

Icoana - Punte Sacră între suflet şi cer

La iniţiativa Părintelui Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2017 să fie declarat Anul omagial al sfinfelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bsericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxie în timpul comunismului, în Patriarhia Română. Astfel la nivelul Sectorului teologic-educaţional s-a organizat Concursul Naţional de Creaţie Icoana şi Şcoala mărturisirii.
La nivelul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, în luna ianuarie, am participat la sesiunea de informare şi instruire despre modul cum se va derula acest concurs, prezent fiind în Protoieria noastră Părintele Daniel-Ionel Marari, Inspector Eparhial pentru Catehizare în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Continuare [foto, info]...

9 Martie - ziua închinată comemorării foştilor deţinuţi politici

„Toţi aceştia care au pătimit în închisori au fost mielul de jertfă pentru iertarea păcatelor poporului roman. Ei au fost aruncaţi in gura celor fără de Dumnezeu, ca să ispăşească păcatele noastre, ale tuturor. Ei s-au jertfit pentru noi.” (Părintele Iustinian CHIRA)
„Adevărat, adevărat zic vouă, că dacă grăuntele de grâu, când cade in pământ, nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă.” (Ioan 12: 24)
Ziua de 9 Martie cinsteşte Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia şi Deţinuţii Politici Anticomunişti din perioada 1944 – 1989.
În această zi, elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, profesori, salariaţi, colegi din Centrul Educativ Tîrgu Ocna şi membri ai conducerii celor două unităţi au participat la slujba Acatistului Sfinţilor Mucenici şi la pomenirea tuturor mărturisitorilor din închisorile şi lagărele comuniste.
Continuare [foto, info]...

"Inimă de mamă"

*poem închinat mamelor de 8 martie, alcătuit de Arhiepiscop Ioachim

Copilul își scaldă chipul în lumină diafană,
Se uită la chipul mamei, ca la Hristos în icoană.
După un timp de gândire, reîncepe să vorbească.
Și spune aceste vorbe de sorginte îngerească:
„Dacă inima ta, mamă, a făcut-o Dumnezeu,
Cred că, la ea Creatorul, a pus tot efortul Său.
În inima ta, măicuță, poate încăpea tot cerul
Că ești mamă iubitoare și te-nvăluie misterul.”
Continuare [foto, info]...

8 Martie

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, preoţii protopopiatului Oneşti au oferit doamnelor şi domnişoarelor, o floare, un gând bun, o binecuvântare.
S-au întâmplat toate acestea la Centrul Rezidenţial Alexandra, Căminul de bătrâni de la Hârja, Primăria Oneşti, Spitalul Municipal "Sfântul Ierarh Dr. Luca" Oneşti.
Continuare [foto, info]...

Bucuria zilei de 8 martie oglindită în Icoana Maicii Domnului

Cercul Pastoral "Preot Constantin Badiu" a organizat la Parohia Brătila II o rugăciune de mulțumire, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și Taina Sfântului Maslu sub protia Părintelui Protopop Ioan.
Cu această ocazie s-au sfințit două icoane, a Maicii Domnului și a Mântuitorului având în vedere că anul 2017 este dedicat icoanelor, iconarilor și pictorilor bisericești în Biserica Ortodoxă Română.
Cu ocazia zile de 8 martie s-au dăruit tuturor credincioaselor prezente câte o carte de rugăciuni din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, prin părintele paroh Ciprian Coșa.
Continuare [foto, info]...

Suflet de copil - în slovă şi culoare

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, elevii Şcolii Gimnaziale , , Emil Racoviţă’’, Oneşti, îndrumaţi de doamna profesoară de religie Coşa Elena Daniela, s-au implicat în proiectul educaţional , , Suflet de copil - în slovă şi culoare’’, ce va participa la Concursul Național de Creație „Icoana și Școala mărturisirii”, al Patriarhiei Române. Fiind Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti, era firesc ca una dintre activităţile propuse în cadrul acestui proiect să aibă ca temă, învăţătura ortodoxă despre icoane.
Elevii din şcolile noastre învaţă, că cinstirea icoanelor ocupă un loc foarte important în învăţătura ortodoxă, deoarece ele reprezintă însuşi mesajul biblic.
Astfel, în cadrul activităţii din 06 martie 2017 "Bucuria icoanei , bucuria copiilor’’, un grup de elevi, alături de doamna profesoară de religie, Coşa Elena Daniela şi pr. Aramă Gheorghe, au vizitat Biserica Parohiei Crucea de Piatră.
Continuare [foto, info]...

Suflet de copil - în slovă şi culoare

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cadrul Şcolii Gimnaziale "Emil Racoviţă", Oneşti, s-a demarat proiectul educaţional "Suflet de copil - în slovă şi culoare", care va participa la Concursul Național de Creație "Icoana și Școala mărturisirii”, al Patriarhiei Române.
Acţiunea a demarat cu uşurinţă pentru că a pornit din inimă, cu gândul de exprimare a credinţei şi dragostei faţă de Dumnezeu, prin artă: creaţie literară şi plastică.
Elevii sub directa îndrumare a doamnei profesoare de religie Coşa Elena Daniela, au desfăşurat diverse activităţi în cadrul acestui proiect.
Continuare [foto, info]...

Bucuria Icoanei s-a întrupat la Târgu-Ocna

Tradițională de-acum la Târgu-Ocna, procesiunea din Duminica Ortodoxiei își pune pecetea peste fermecătoarea urbe a sării, conferindu-i întâietate între manifestările duhovnicești ale Postului Sfintei Învieri.
Cu binecuvântarea Arhiepiscopului nostru Ioachim și sub îndrumarea părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, procesiunea din Duminica Ortodoxiei a anului mântuirii 2017 a irumpt din altarul Precistei târgocnene și s-a odihnit în cel al Bunei Vestiri, fosta mănăstire Răducanu spânzurată între cer și pământ pe buza de stâncă a Trotușului.
O coloană impresionantă de credincioși prin frumusețea icoanelor purtate cu bucurie de mâinile Bisericii a străbătut stațiunea cu oprire la Biserica Sfinților Voievozi și încheind pelerinajul îngenunchind și sărutând Moaște de Sfinți care așteaptă buna vestire a Învierii de obște la Răducanu.
Continuare [foto, video, info]...

Copiii de la Parohia Larga, Protoieria Onești pe urmele mărturisitorilor credinței.

În contextul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești” și Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, copiii participanți la Concursul Național de Creație „Icoana și Școala Mărturisirii”, elevi ai Școlii Gimnaziale Larga, parohia Larga, Protoieria Onești, înscriși în proiectul „Icoana și școala mărturisirii”, îndrumați de pr. Lucian Vartolomei și profesorul de religie ortodoxă Buzatu Ionel, au mers pe urmele mărturisitorilor credinței ce au trecut și au murit în închisoarea de la Tg. Ocna.
Aceștia au vizitat Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, de lângă Penitenciarul din orașul Tg. Ocna biserică, în al cărei cimitir au fost înmormântați fără sicriu și fără cruce, în gropi comune, cei decedați în perioada 1950-1954, privegheați de razele lunii și de vuietul Trotușului.
Continuare [foto, info]...

Adunarea Generală anulă a aparținătorilor, la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja

În ziua de sâmbătă, 25 februarie 2017, în cadrul Așezământului social-filantropic "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc Adunarea generală anuală a aparținătorilor.
Ședința a fost prezidată de directorul instituției, Părintele Inspector Ilarion Mâță, căruia s-au alăturat membrii echipei administrative și bineînțeles aparținătorii bătrânilor rezidenți ai centrului.
Întâlnirea a avut ca tematică prezentarea echipei de lucru din cadrul așezământului, vizionarea filmului documentar al instituției, prezentarea rapoartelor de activitate pe anul 2016, punctual, de către coordonatorul fiecărui departament: medical, recuperare și reabilitare, social, economic, administrativ – gospodăresc, cultural, spiritual și resurse umane.
Continuare [foto, info]...

Sfințirea noilor clopote pentru Biserica "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" a Parohiei Bogdănești

Astăzi, 26 februarie 2017, în DUMINICA IERTARII, Duminica lăsatului sec pentru Postul Mare, la Parohia cu hramul "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din localitatea Bogdănești, cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dupa oficierea Dumnezeiestii Liturghii preoții cercului pastoral de pe Valea Oituzului si alti preoti invitati impreuna cu pr. Insp. Ilarion Mata si îndrumati de Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu, au săvârșit slujba Aghiasmei si s-au rugat pt sfințirea clopotelelor ce vor chema credincioșii la rugăciune si iertare în duminici și sărbători.
"Clopotul vechi s-a spart si deci a fost necesara innoirea lor cu altele noi,a precizat pr. Ioan Apetrei, parohul Bisericii din Bogdanesti.
Continuare [foto, info]...

Rugăciune și pomenire la Biserica "Buna Vestire" și "Sf. Simeon Noul Teolog"

Vineri, 24 februarie 2017, în ziua de prăznuire a "Primei și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul", in comuna M.Casin cu binecuvantarea Înaltpreasfintitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacăului, cercurile pastorale ale Protoieriei Onesti, s-au reunit in rugăciune sub protia Părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, săvârșind Taina Sfântului Maslu pentru bolnavii din parohii, spitale si asezăminte.
În contextul "Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română și anul omagial al iconarilor și pictorilor bisericești", s-au sfintit trei icoane închinate Maicii Domnului, între care amintim o reprezentare a icoanei facatoare de minuni "Prodromita".
Continuare [foto, info]...

Proiectul social filantropic “Prânzul pe roate”

Anul acesta, se împlinesc trei ani de când în Protoieria Oneşti, în cadrul Asociaţiei „Filantropia Oneşteană” a Catedralei „Pogorârea Sf. Duh”, s-a demarat acest proiect social filantropic cu Binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Ioachim Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
În urma schimbului de experianţă împărtăşit de colegii Echipei FORTE, în luna martie a anului 2013 am iniţiat proiectul social filantropic ”Prânzul pe roate ”. În cadrul acestei activităţi, cinsprezece bătrâni din municipiul Oneşti primesc în zilele de luni şi joi un prânz cald.
Beneficiarii pe care îi asistăm social sunt singuri, cu posibilităţi financiare foarte mici, imobilizaţi, iar acest ajutor este binevenit pentru a suplini nevoile lor.
Continuare [foto, info]...

Liturghia pentru nevăzători, primul mărțișor în așteptarea dulcei primăveri

Astăzi, 23 februarie 2017, Capela "Sfântul Pantelimon" a Spitalului Municipal Onești a fost din nou gazdă rugătoare către Doctorul sufletelor și al trupurilor, pentru membrii Asociației de nevăzători a municipiului nostru.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, s-a săvârșit după obicei Sfânta Liturghie dedicată lor, iar din partea Ierarhului nostru, prin Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu s-au împărțit celor prezenți daruri.
Pe lângă cuvântul de mângâiere al dumnezeieștilor învățături, cei ce s-au rugat astăzi în capela spitalului au primit încă un dar de suflet, un dar de rugăciune și binecuvântare, o carte cu paraclise și rugăciuni dedicate Sfântului Tămăduitor Nectarie.
Prin acest dar se dorește apropierea în rugăciune a celor ce văd cu ochii trupești cu cei ce văd mai bine prin ochii sufletești, cei apropiați ai nevăzătorilor să le șoptească din această carte pilda mântuitoare a sfintei credințe, nepot către bunic, frate către frate, creștin către creștin.
Continuare [foto, info]...

"Străin am fost și m-ați cercetat"

În această seară, împreună cu parintele Dan Iordan, am fost prezenți la adăpostul de noapte pentru oamenii strazii, strada Victor Babeş, nr.1, etaj 2, (intrarea prin spatele cladirii).
Am oferit din partea IPS Ioachim câteva porţii de mâncare de peşte şi alte bunuri.
Această acţiune a fost posibilă şi cu acordul doamnei Rodica Țaranu de la Asistenţă socială a municipiului Oneşti şi a Primăriei Oneşti.
E adevarat că nu se face primavară cu un ghiocel, însa având binecuvântarea IPS Ioachim îndemnăm creştinii ortodocşi şi preoții să aibă în grijă de cei bolnavi şi singuri în Postul acesta şi nu numai pentru a arăta vie iubirea lui Hristos Dumnezeu care lucrează prin fiecare fiu al Bisericii.
Continuare [foto, info]...

Filantropie de „Moşii de iarnă”

Sâmbătă, 18 februarie 2017, de „Moşii de iarnă”, copiii din Grupul de cateheză a Parohiei Păltinata, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, au împărţit bucurie şi daruri celor aflaţi în nevoie.
Astfel, dupa oficierea Sfintei Liturghii şi Parastasul celor adormiţi, micii voluntari s-au împărţit în trei grupe, fiecare echipă fiind coordonată de un adult şi având drept ocrotitor câte un sfânt: Sf. Haralambie, Sf. Filofteia şi Sf. Ecaterina.
Aşa cum este obiceiul, familiile nevoiaşe şi bătrânii singuri au primit alimente preparate din partea creştinilor din parohie, dar la acestea s-au adăugat darurile trimise de Asociaţia „Dacia Comunita Rumena Calabria” şi "Acli" din Italia.
În urma încheierii protocolului de colaborare cu cele doua asociaţii, au fost trimise ca ajutor pentru cazurile sociale din parohie diverse alimente neperisabile şi îmbrăcăminte.
Continuare [foto, info]...

Bolnav am fost și M-ați cercetat

Astăzi, împreună cu credincioşi ai parohiei Buna-Vestire din Mănăstirea Cașin, urmând îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în cadrul programului social-eparhial "Bolnav am fost și M-ați cercetat", am vizitat Centrul Alexandra din Oneşti unde sunt ingijiți copii cu diferite probleme, ne-am rugat împreună şi am oferit daruri cu ocazia moşilor de iarnă, după tradiție: fructe, colivă, colăcei și prăjituri.
Un dar de suflet a fost câte o Sfântă Icoană a Maicii Domnului pentru fiecare copil orfan, dar nu orfan de Dumnezeu.
Aşa am învațat cum să ne închinăm la Sfintele Icoane. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Continuare [foto, info]...

Comemorarea Mărturisitorilor și Apărătorilor Ortodoxiei din temnița de la Tg. Ocna

În contextul Anului omagial închinat mărturisitorilor credinței ortodoxe în perioada comunistă, joi 16 februarie 2017, începând cu ora 9:00, cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din Tg. Ocna, slujba de pomenire pentru deținuții politici care odihnesc în groapa comună din apropierea Penitenciarului-Spital.
Sfânta Liturghie și rânduiala parastasului au fost oficiate de către un sobor de preoți, sub protia Părintelui Arhimandrit Pimen Costea, Vicar administrativ și delegat al Centrului Eparhial de la Roman.
Au asistat numeroși preoți și credincioși de toate vârstele și din multe zone ale țării. Unii dintre mireni au fost îmbrăcați în costum popular tradițional, demonstrând astfel credință curată și statornică, dar și dragoste față de neamul românesc.
De asemenea mulți participanți la slujbă au purtat cu mândrie drapelul național, fapt care a creat o atmosferă ce demonstrează respectul față de patria natală și față de memoria celor pomeniți.
Continuare [foto, video, info]...

Pelerini în Ucraina

Cu Înalta binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părintelui Dr. Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului și la inițiativa Domnului ec. Ștefan Șilochi, Primar al orașului Târgu-Ocna, în perioada 2-6 februarie 2017, o delegație formată din Domnul ing. Gheorghe Baciu, primar al stațiunii Slănic-Moldova, părintele Protoiereu Ioan Bârgăoanu, părintele Daniel Iordan, secretarul Protoieriei Onești, însoțiți de preacucernici preoți din cele două orașe, pr. Vasile Panțîru, pr. Cătălin Ilie, pr. Dănuț Nechita, pr. Sorin Postelnicu și pr. Valentin Cojocaru, a vizitat o serie de localități din Ucraina și Biserici ortodoxe.
Ne referim în principal la orașele Cetatea Albă, Avangard și Odessa.
Această vizită a fost posibilă prin mijlocirea Consulatului General al României la Odessa, Ucraina, reprezentată de Domnul dr. Emil Rapcea, Consul General, care a și dialogat cu Biserica Ortodoxă Ucrainiană, respectiv Episcopul Diodor de Ijensk, desemnat de Mitropolitul Agatanghel să se ocupe de inițierea parteneriatului între instituții.
Continuare [foto, info]...

Să spunem STOP violenţei

Este o cinste pentru om să se ferească de certuri; dar orice nebun se lasă stăpânit de aprindere.” – Biblia, Proverbe 20:3
În cadrul orei de dirigenţie, elevii clasei a V-a B, Şcoala Gimnazială ,,Emil Racoviţă'', coordonati de doamna dirigintă, prof. Coşa Elena Daniela, alături de invitaţi, preot Justinian Alupei, Lucian Avram şi Lucian Burniche, reprezentanţi ai Poliţiei mun. Oneşti, s-a desfăşurat activitatea ,,Să spunem STOP violenţei''.
Scopul acestei activităţi a fost de a crea un mediu favorabil dezvoltării în rândul elevilor din cadrul şcolii, a unor comportamente paşnice printr-un management eficient al conflictelor.
Părintele Justinian le-a vorbit elevilor despre importanţă dragostei de aproapele, stoparea mâniei şi autocontrolul personal, pentru evitarea conflictelor.
Continuare [foto, info]...

Ziua de luptă împotriva cancerului sărbătorită în biserica Sf. M. Mc. Varvara din Salina Târgu-Ocna

Ziua de 10 februarie, a cinstirii Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie și totodată ziua de luptă împotriva cancerului, a fost sărbătorită în mod solemn astăzi în biserica Sf. M. Mc. Varvara din Mina Salina, Târgu-Ocna.
Cu binecuvântarea ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și la îndemnul P.C. Pr. Protoiereu Ioan Bârgăoanu, preoți din Protopopiatul Onești, cât și din Protopopiatul Moinești, au săvârșit Acatistul Icoanei Maicii Domnului Pantanassa (tămăduitoare de cancer), Sfânta Liturghie și apoi Taina Sfântului Maslu.
În acest timp turistii prezenți au putut să se roage împreună pentru toți bolnavii de cancer și nu numai din familiile lor, dând curs îndemnului cărții Înțelpciunii lui Isus, fiul lui Sirah, care zice: „Fiule! În boala ta nu fi nebăgător de seamă; ci te roagă Domnului şi El te va tămădui” (Înțelpciunea lui Isus Sirah 38, 9).
Continuare [foto, info]...

Ziua mondiala a luptei împotriva cancerului, rugăciune și misiune în Protoieria Onești

Ziua mondiala a luptei împotriva cancerului, rugăciune și misiune în Protoieria Onești Ziua de 4 februarie este o zi în care trebuie să reflectăm şi să ne gândim mai mult ca oricând la cei care se luptă cu această cruntă boală.​ ​
Astfel, vineri 3 februarie în cadrul Protoieriei Oneşti, la Spitalul Municipal "Sfântul Ierarh Dr. Luca", cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a marcat această zi printr-un program special de rugăciune.
În prima parte a zile, pr. Petrică Cuibar, preot slujitor la Capela "Sf. Pantelimon" din cadrul Spitalului, împreună cu Asistentul Social al Protoieriei Oneşti, doamna Raluca Maria Alupei şi Pr. Alexandru Pânzaru, au fost pentru câteva clipe alături de cele 35 de persoane internate la Secţia de Oncologie şi Paleative.
Le-au alinat durea şi suferinţa cu o rugăcine şi le-au oferit cele mai de preţ daruri, icoana, paraclisul şi untdelemnul sfinţit al Sf. Nectarie izbăvitorul de cancer.
Continuare [foto, info]...

Liturghie arhierească la Mănăstirea Codreanu - metoc chiriarhal

În data de 2 februarie, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a Mănăstirii Codreanu - metoc chiriarhal, din Protopopiatul Onești.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Bogdan-Marian Antohi, licențiat în Teologie Pastorală și Artă-Sacră la Facultatea de Teologie “Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași, a fost hirotonit întru diacon pe seama Parohiei "Izvorul Tămăduirii" și "Sf. Cuv. Parascheva" din localitatea Fundu Tutovei, protopopiatul Bacău.
Tot în această zi a oficiat și slujba botezului pentru pruncul Andrei al familiei Pr. Lungu Cristinel din parohia Slobozia, protopopiatul Onești.
Continuare [foto, info]...

Sfinții Trei Ierarhi cinstiți în Protoieria Onești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Onești, cadrele dicatice și elevii și-au cinstit ocrotitorii.
Într-o atmosferă de sărbătoare, capela ”Sf. Trei Ierarhi” a colegiului a fost spațiul de întâlnire duhovnicească cu sfinții care ocrotesc pe dascălii și discipolii plăcuți lui Dumnezeu, preocupați cu dobândirea învățăturii celei bune și folositoare vieții.
Încă de la primele ore ale dimineții, elevii și profesorii acestei instituții de învățământ oneștean au poposit în locașul de cult spre închinare și cinstirea sfinților ocrotirori.
Continuare [foto, info]...

Sfinții Trei Ierarhi modelul adevăratei prietenii

În data de 30 ianuarie 2017 la Colegiul Național ,,Costache Negri,, Tg.Ocna , s-a desfășurat proiectul educațional "Sfinții Trei Ierarhi modelul adevăratei prietenii”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, profesorul de religie ortodoxă Benone Paul Văsâi a prezentat viata și activitatea celor trei mari Ierarhi ai Bisericii noastre strămoșești.
Au fost amintite operele lor teologice mai importante și semnificația celor trei liturghii scrise de ei care se oficiază și astăzi în cultul ortodox.
Continuare [foto, info]...

Sfinții Trei Ierarhi - modele vii de cultură și spiritualitate pentru copiii și vârstnicii Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja

Luni, 30 ianuarie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a organizat evenimentul ” Bucurați-vă, Sfinților Trei Ierarhi, Stâlpi neclintiți ai Bisericii”.
Tinerii Centrelor de zi, ai Centrului de Excelență în Dezvoltarea Resurselor Intelectuale și Culturale (CEDRIC), cât și vârstnicii Centrelor rezidențiale din cadrul asociației de la Hârja, au realizat un deosebit moment cultural și spiritual în care au evocat biografia, opera, cultura și personalitatea Sf. Trei Ierarhi în contextul societății contemporane.
După ce au vizionat o prezentare power – point și după ce, în prealabil, tinerii și vârstnicii s-au pregătit în plan personal, au fost derulate mai multe ateliere de lucru ce au urmărit însușirea virtuților celor trei Sf. Ierarhi și asumarea calităților acestora în viața de zi cu zi, la școală, în familie și în comunitate.
Continuare [foto, info]...

Atelier de muzică bizantină a Grupului Psaltic „Filomelos”

Asociația Culturală „Filomelos”, în parteneriat cu Asociația Culturală Byzantion, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Onești, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, prin Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Borzești, își propune, odată cu începutul acestui an continuarea unui proiect de instruire în arta interpretării muzicii bisericești de tradiție bizantină a actualilor membri ai Grupului Psaltic „Filomelos”, elevi și studenți iubitori ai muzicii din municipiul Onești, viitori practicieni, slujitori ai stranei sau ai altarului.
Cu acest scop, Asociația culturală FILOMELOS și Biserica voievodală din Borzești au fost gazdele proiectului „Atelier de învățare și interpretare a muzicii Bizantine” (28-29 ianuarie 2017) ce a vizat cursuri practice și de teorie aplicată susținute de către prepr. univ. dr. Adrian Sîrbu și Arhidiaconul Alexandru Grigoraș de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, membri al Corului Academic „Byzantion” din Iași, psalți recunoscuți pentru interpretarea muzicii psaltice în stilul autentic românesc de tradiție bizantină.
Continuare [foto, info]...

Sfânta Liturghie pentru nevăzători

Membrii Asocieției pentru nevăzători ai Filialei Onești s-au unit din nou în Rugăciunea atotcuprinzătoare a Bisericii, Sfânta Liturghie.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și din purtarea de grijă a Părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, după obiceiul statornicit, s-a săvârșit astăzi, 26 ianuarie 2017, ultima zi de joi a lunii, Sfânta Liturghie pentru nevăzători la Capela Spitalului Municipal Onești.
La final, după ce sufletul le-a fost mângâiat prin cuvânt, au fost serviți de părintele capelan Petrică Cuibar cu cele după putință, dar cu dragoste pregătite pentru dânșii.
Continuare [foto, info]...

În iubire nu ar trebui să fie frică

În ziua de 26 ianuarie 2017 la inițiativa profesorului Văsâi Benone Paul s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negri”, Tg. Ocna, proiectul educational ,,În iubire nu ar trebui să fie frică”, editia a III-a, pentru a marca Ziua Internațională a nonviolenței în școli, serbată pe 30 ianuarie.
Activitatea destinată elevilor colegiului s-a desfășurat în colaborare cu Poliția Statiunii Tg.Ocna si Scoala Gimnazială nr.7 (Centrul de Reeducare).
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, profesorul de religie ortodoxă Benone Paul Văsâi a explicat tinerilor prezenți importanța prevenirii actelor de violență în școală și familie pornind de la îndemnul Sf.Ap.Ioan în- I-Ioan 4,18-19 și a explicat apoi consecințele violenței asupra persoanelor, comunității și Bisericii și că toate actele de violență mai ușoare sau mai grave pornesc de la lipsa dialogului.
Continuare [foto, info]...

Unirea Principatelor Române celebrată la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 24 ianuarie 2017, Asociația ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a organizat evenimentul intitulat ”Hora-ncingeți, frați români!”, prilejuit de împlinirea a 158 ani de la Unirea Principatelor Române.
Într-o atmosferă emoționantă pentru tinerii și vârstnicii asociației, evenimentul a debutat la Paraclisul instituției social - filantropice cu slujba de Te-deum și slujba de pomenire a celor care au înfăptuit unirea, în frunte cu Alexadru Ioan Cuza.
În sala de socializare a fost recitat poemul ”De ziua Principatelor Române”, alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
Continuare [foto, info]...

Mica Unire a fost serbată și la Mãnãstirea Sfântul Sava din comuna Berzunţi

Ziua Principatelor Române, cunoscută sub denumirea de „Mica Unire”, a fost marcatã și la Mãnãstirea „Schimbarea la Faţã” Sf.Sava com. Berzunţi, Judeƫul Bacãu, prin sãvârșirea Sfintei Liturghii de un sobor de preoƫi, sub protia Preacuviosul Parinte Stareƫ, Arhimandritul Arsenie Voaideș. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a sãvârșit slujba de Te Deum ca mulƫumire și aducere aminte de strãmoșii noștri, fãuritori ai Unirii.
La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a sãvârșit slujba de Te Deum ca mulƫumire și aducere aminte de strãmoșii noștri, fãuritori ai Unirii. Totodată, pelerinii prezenți la acest moment, îmbrăcați în costume populare și cu steaguri în mâini s-au prins în „Hora Unirii” confirmând peste timp statornicia credinței în același ideal de unitate a neamului și a credinței.
Continuare [foto, info]...

Unirii Principatelor Române în parohiile Protopopiatului Oneşti

Marţi, 24 ianuarie 2017, în parohiile Protopopiatului Oneşti, cu binecuvantarea Înaltpreasintitului Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, s-a săvârşit pomenirea făuritorilor Unirii Principatelor Române.
Vă oferim câteva imagini din parohiile Păltinata şi Oituz.
Continuare [foto, info]...

Pomenirea solemnă a făuritorilor Unirii Principatelor la biserica „Sfânta Varvara”

Pelerinii care au coborât, pe 24 ianuarie 2017, în adâncurile sării din Mina Salina, Târgu-Ocna, au fost întâmpinați cu Sfânta Liturghie care s-a săvârșit în biserica „Sfânta Varvara”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în această zi istorică care ne-a adus aminte de Unirea Principatelor Române din ziua de 24 ianuarie 1859.
În cadrul Sfintei Liturghii, la ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți în chip solemn Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon al Țării Românești, Mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei și toți făuritorii Micii Uniri.
La sfârșitul slujbei a fost săvârșit parastasul pentru inițiatorii și făuritorii acestui act așteptat de veacuri de frații români de dincolo și de dincoace de Milcov, când au putut să fie împreună și țara să primească întâia oară numele România.
Continuare [foto, info]...

Ziua Unirii Principatelor Romane

Marţi, 24 ianuarie 2017, in Aula Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" Oneşti, cu binecuvantarea Înaltpreasintitului Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, s-a săvârşit slujba de Te Deum, la Zziua Unirii Principatelor Romane.
Continuare [foto, info]...

O nouă apariție editorială: anuarul „Potirul Viișoarei” pe 2016 al parohiei Viișoara, protopopiatul Onești

Intrat în tradiția editorială a parohiei Viișoara, protopopiatul Onești, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, primul număr apărând pentru anul 2008, a ieșit de sub tipar anuarul „Potirul Viișoarei” pe 2016 care poate fi urmărit și în format digital pe www.potirulviisoarei.ro
Fără a cuprinde exhaustiv evenimentele de peste an petrecute în spațiul liturgic al parohiei, anuarul este totuși așteptat de credincioșii parohiei care-l primesc în dar, cele mai importante evenimente ale vieții bisericești parohiale rămânând înscrise pe paginile anuarului spre aducere-aminte și neuitare.
(a consemnat parohul Viișoarei, preot Petru Roncea)
Continuare [foto, info]...

Mânăstirea Cireșoaia și-a sărbătorit hramul la pomenirea Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

În miez de Gerar, când Biserica laudă viața Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare, înfruntând capriciile iernii, în ziua de 20 ianuarie 2017, cu binecuvântare IPS Ioachim, Arhipăstorul nostru de la Roman, și în prezența părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop al Oneștiului, un sobor de doisprezece ieromonahi și preoți a înconjurat cu dragoste liturgică pe părintele protosinghel Claudiu Panțiru, starețul așezământului monahal de la Cireșoaia, săvârșind slujba hramului și pomenirea eroilor care ne-au asigurat o Patrie liberă și o credință curată, dându-și viața pe aceste meleaguri în prima conflagrație mondială.
Sărbătoarea a fost cu atât mai măreață cu cât actul liturgic săvârșit acum s-a constituit ca primă treaptă pe scara evenimentelor ce se vor derula în acest an, 2017, la împlinirea a 100 de ani de la luptele crâncene de la Cireșoaia, când șuvoiul inamic a fost oprit să pătrundă pe această poartă spre inima Moldovei cu prețul sângelui vărsat în luptele de pe acești versanți ai Carpaților.
Continuare [foto, info]...

Sărindar liturgic în biserica „Sfânta Varvara”, Salina Târgu-Ocna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și din încredințarea P.C. Părinte Protoiereu Ioan Bârgăoanu, pe 18 ianuarie 2017, în ziua de prăznuire a Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Mina Salina din Târgu-Ocna, ca încheiere a Sărindarului de obște.
Sărbătoarea a fost înfrumusețată prin soborul de preoți prezenți în adâncurile pământului.
Turiștii prezenți de-a lungul celor 40 de Sfinte Liturghii au putut gusta din Apa cea Vie care izvorăște în fiecare Sfântă Liturghie și care ne este dată spre viața veșnică.
Continuare [foto, info]...

Întâlnire de lucru la Protoieria Onești privind implementarea proiectului catehetic patriarhal „Icoana și Școala mărturisirii”

Între activitățile catehetice derulate de Patriarhia Română, proiectul „Icoana și Școala mărturisirii” se înscrie în seria activităților marcante ale anului 2017 închinat iconarilor și apărătorilor Ortodoxiei. Cu binecuvântarea IPS Ioachim, acest proiect se desfășoară și în Protopopiatul Onești unde a avut loc luni, 16 ianuarie 2017, o întâlnire de lucru la care au fost prezenți preoții și profesorii de Religie implicați în acest proiect, sub îndrumarea părintelui protopop Ioan Bârgăoanu și în prezența părintelui Daniel Marari, Inspector eparhial pentru catehizare în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Continuare [foto, info]...

Mihai Eminescu a fost pomenit și omagiat în Protopopiatul Oneşti

Poetul nepereche Mihai Eminescu a fost omagiat la Viișoara, Protopopiatul Onești, duminică, 15 ianuarie 2017, la împlinirea a 167 de ani de la nașterea sa, 15 ianuarie 1850....
Ziua Culturii Naționale serbată la Biserica „Buna Vestire” - Răducanu din Tg. Ocna.
În data de 15 ianuarie 2017, la Biserica „Buna Vestire” - Răducanu, din Tg. Ocna, la inițiativa Părintelui Paroh Vasile Ioan Panțîru, s-a sărbătorit Ziua Culturii Naționale printr-un program cultural-religios desfășurat după Slujba Sfintei Liturghii...
Mihai Eminescu evocat la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 15 ianuarie 2017, Asociația ”Sf.Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a retrăit alese momente de bucurie literară, cu prilejul celebrării Zilei Culturii Naționale...
Pomenirea poetului național Mihai Eminescu și prezentare de carte la Parohia Larga, Protoieria Onesti.
Astăzi 15 ianuarie anul mântuirii 2017 la Parohia Larga „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, comuna Dofteana, protoieria Onești, Ziua Culturii Naționale a fost marcată prin prezentarea cărții ,,De la drama țăranului la drama intelectualului în creația lui Liviu Rebreanu” autor doamna Chițigoi Daniela, profesoară de limba și literatura română la școala gimnazială din satul Larga...
Continuare [foto, info]...

“Liturghie ca-n copilărie” la Parohia Caraclău

În Biserica „Preasfintei Treimi” din Caraclău a fost duminică, 15 ianuarie, prilej de mare bucurie duhovnicească. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Părintele Diacon Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal, fiu al satului Caraclău, a vizitat, împreună cu familia sa, Biserica satului și a copilăriei sale și s-a alăturat în slujire Părintelui Paroh Gheorghe Pânzaru.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele diacon a ținut un cuvânt de învățătură despre Evanghelia zilei, apoi a vorbit cu nostalgie despre bucuria copilăriei petrecută la Caraclău amintindu-și despre strana unde a început pentru prima dată să cânte, despre bunicii care cu drag îl aduceau la Biserică și a mărturisit că, deși a plecat de mult timp din acest sat, de fiecare dată când revine se simte ca acasă.
Continuare [foto, info]...

Liturghie arhierească în Parohia Deleni din Protopopiatul Onești

Parohia cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Deleni, comuna Helegiu, judeţul Bacău, situată în partea de nord-est a râului Tazlău, a îmbrăcat haine de sărbătoare în Duminica a 29-a după Rusalii când IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în mijlocul comunității ortodoxe din acest sat încărcat de istorie și tradiții a Protopopiatului Onești.
La primele ore ale dimineții, un sobor de peste 30 de preoți în frunte cu părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu și dimpreună cu bunii credincioși coordonați spiritual de părintele paroh Ciprian Purice au întâmpinat în cântări duhovnicești, cu pâine și sare, semne ale ospitalității moldave, pe IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Imediat după primirea Sa, Ierarhul a sfințit crucea și locul unde se va înălța noua capelă închinată Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu, ceea ce se dorește a fi un paraclis multifuncțional foarte util și mult dorit de enoriași, terenul pe care se va ridica noua construcție fiind donat de Gelu și Elena Marcu.
Continuare [foto, video, info]...

Cea de-a XVII-a sinaxă a preoților din Protopopiatul Onești a avut loc la Târgu Ocna

Cea de-a XVII-a sinaxă a preoților din Protopopiatul Onești s-a desfășurat joi, 12 ianuarie, la Biserica "Precista" din orașul Târgu Ocna. Cu această ocazie Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat, începând cu ora 09.30, Dumnezeiasca Liturghie la care au participat sub coordonarea Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu, 105 slujitori ai sfintelor altare din Protoieria Onești. Preoții au primit din mâna Ierarhului Sfântul Trup şi Sfântul Sânge ale Mântuitorului Hristos.
Joi, 12 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Protopopiatul Onești participând la cea de-a XVII-a sinaxă a preoților oneșteni, desfășurată în Biserica „Precista” din localitatea Târgu Ocna.
Continuare [foto, video, info]...

Concert în Salina - Tg. Ocna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la invitația P.C. Părinte Protoiereu Ioan Bârgăoanu și cu bunăvoința domnului director Ing. Ilie Cornel, Corul Juniorii Operei Naționale Iași au desfășurat un concert de colinde în interiorul Minei Salina de la Târgu Ocna.
Copiii, însoțiți de doamna Crina Sandu, de doamna dirijor Raluca Zaharia și de ceilalți reprezentanți, au sosit în biserica „Sfânta Varvara” din mină în cadrul Sfintei Liturghii, încântând turiștii prezenți astăzi cu un mic recital de colinde.
Apoi au poposit în sala de spectacole și conferințe „Florin Piersic” a minei Salina, unde turiștii prezenți în baza de tratament au putut pune la suflet o colindă tradițional-românească și nu numai. Bucuria momentului nu se putea încheia fără ca, din partea Protoieriei Onești, să le fie oferite copiilor, prin părintele Elisei Roncea, slujitor în mină, o mică răsplată pentru osteneala lor.
Corul Juniorii Operei Naționale Iași urmează să susțină tot astăzi un concert la biserica Precista la ora 18.00.
Continuare [foto, info]...

Sumarul complet al evenimentelor 2017 [foto, video, info] >>>

Sumarul complet al evenimentelor dintre anii 2004 şi 2016 [foto, video, info] >>>

sus