PROTOIERIA ONEŞTI

Unirea Principatelor Române serbată în parohiile Protopopiatului Onești

Unirea Principatelor Române a fost serbată la parohia Larga
Miercuri, 24 ianuarie 2018, Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918, la parohia Larga, Protoieria Onești, s-a serbat împlinirea celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.
A fost oficiată Sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropolitul Nifon al Ţării Româneşti şi mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române, iar la sfârșitul slujbei au fost trase clopotele în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor.
După Sfânta Liturghie, începând cu ora 10:00, a fost oficiată slujba de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act principal din istoria noastră națională.
La final preotul paroh alături de toți cei prezenenți la eveniment, copii, tineri și bătrâni îmbrăcați în frumoasele costume populare și-au dat mâna în Hora Unirii transmițând emoționantul mesaj de unitate și frațietate.
Preotul paroh Lucian Dumitru Vartolomei a îndemnat pe cei prezenți să nu renunțe la frumosul nostru port popular românesc, să învețe de la înaintași, precum ei odinioară au făcut acest lucru, cum să-și apere, identitatea, valorile spirituale și culturale ale poporului din care am răsărit.

Unificarea Principatelor Române - 1859, premergătoare Marii Uniri de la 1918, a fost sărbătorită astăzi în Parohia Păltinata prin oficierea Sfintei Liturghii, Slujbei de Te Deum și unui mic program artistic.
Au fost pomeniți înfăptuitorii Micii Uniri și doamna Aspazia Oțel Petrescu, fiică a Eparhiei Romanului, ce a mărturisit în temnițele comuniste, de ieri trecută în Împărăția lui Dumnezeu.
Photo credits: Amorăriței Bogdan

sus