PROTOIERIA ONEŞTI

Unire și Recunoștință

Centenar Onesti - 27 Martie 2018


Evenimentele pe larg


Reportaj TrinitasTV

În cadrul proiectului „Unire și Recunoștință”, derulat în Anul Centenar la Onești, ziua de 27 martie a fost marcată sub genericul „Români au fost Români sunt încă” printr-o suită de manifestări culturale, științifice, artistice și religioase.
Aniversarea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a debutat luni, 26 martie, cu simpozionul intitulat „Românismul la 100 de ani” – găzduit și organizat de Colegiul Dimitrie Cantemir.
Prestigioasa instituție învățământului oneștean i-a primit cu brațele deschise pe colegii - elevi și profesori - de peste Prut. Au avut loc dezbateri, luări de cuvânt și momente artistice.
Centrul de greutate al manifestărilor a fost în ziua de 27 martie.
La primele ore ale dimineții, oaspeții din Basarabia și Bucovina au pecetluit prietenia cu gazdele de la Onești printr-un gest simbol: au plantat împreună 100 de stejari în parcul municipal.
A urmat, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” un program ce a cuprins:
- Discursurile oficialităților
- Un Tedeum săvârșit de preoții oneșteni în amintirea eroilor căzuți pentru reîntregirea țării.
- O dezbatere moderată de generalul de corp armată în rezervă Vasile Jenică Apostol
– doctor în științe militare, istoric, scriitor și conferențiar universitar.
- Un simpozion tematic moderat de prof. dr. Bogdan Florin Romandaș cu participarea fostului director al Arhivelor Naționale Bacău – prof. Vilică Munteanu
- Momente artistice prezentate de românii din Basarabia, Bucovina și... Onești.
- Vernisarea unei expoziții cu lucrări ilustrative ale elevilor de pe ambele maluri ale Prutului.
- Hora Unirii a încheiat manifestările de la biblioteca oneșteană. Implicată activ în manifestările dedicate Centenarului Reîntregirii Naționale.
Biserica Ortodoxă Română și-a dat concursul.
Preoții protopopiatului Onești le-au călăuzit pașii oaspeților basarabeni și bucovineni pe tărâmul de legendă al nașterii marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la biserica din Borzești și mănăstirea de la Bogdana.
Slujitorii bisericii i-au îndrumat apoi pe prietenii noștri pe valea Cașinului și a Oituzului unde s-au dat lupte grele în cele două războaie.
Periplul oaspeților noștri s-a încheiat la Hârja unde există centrul social pentru vârstnici al asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”.
Aici, invitații noștri au relaționat cu bătrânii găzduiți și îngrijiți de biserică.
Printre aceștia veteranul de război Nicolae Rogoza care, ca cei 95 de ani ai săi, le-a povestit celor prezenți, cu lux de amănunte, faptele de vitejie din focul luptelor de odinioară.
În această dimineață, 28 martie, frații noștri au plecat spre casele lor purtând în suflet dorința de a reveni cu toții la patria mamă.

sus