PROTOIERIA ONEŞTI

„Răspundem cu suflet vârstnicilor din România”, proiect dezvoltat de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a devenit partener în unul dintre cele mai importante proiecte dedicate seniorilor care se află în criză temporară, în situații de dificultate personală/familială sau care au nevoie de consiliere, informare și susținere emoțională.
spacer Proiectul TELEFONUL VÂRSTNICULUI este o linie telefonică gratuită și confidențială, destinată vârstnicilor din România. La numărul de telefon 0800 460 001 pot suna vârstnici care au nevoie de informare și consiliere, dar și dacă se simt singuri, din pricina izolării sociale foarte răspândite printre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

spacer Proiectul, inițiat și dezvoltat de Fundația Principesa Margareta a României, vine ca răspuns la problema îmbătrânirii populației, fenomen în creștere atât la nivel mondial și european, cât și la nivel național. Pr. Ilarion Mâță, Președintele asociației de la Hârja și inspector la Sectorul Social – Filantropic, a semnat convenția de colaborare cu Fundația Principesa Margareta a României, urmând să implementeze pe cuprinsul eparhiei și nu numai, proiectul adresat vârstnicilor fără suport familial cu risc de marginalizare și excludere comunitară.

spacer Pe lângă problemele financiare și cele medicale, categoria de populație cu vârsta de peste 65 ani întâmpină două mari probleme: singurătatea și accesul limitat la informație. Acestea sunt cauze de la care a pornit nevoia unui asemenea proiect, care în colaborare cu instituții specializate în îngrijirea persoanelor vârstnice din toată România, oferă soluții la problemele celor care apelează linia.

spacer Informațiile oferite de către operatorii specializați în asistență socială îi redirecționează pe apelanți la specialiștii din cadrul diverselor instituții care pot răspunde nevoilor acestora prin serviciile pe care le furnizează. Astfel că, un vârstnic singur, care nu se mai poate îngriji, care are nevoie de asistență medicală, de socializare va fi redirecționat către instituții care oferă servicii de îngrijire la domiciliu sau chiar în sistem rezidențial.

spacer Prin misiunea și serviciile furnizate de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, obiectul convenției cu Fundația Principesa Margareta a României constă în colaborarea părţilor în vederea creșterii nivelului de informare a vârstnicilor privind drepturile și beneficiile asigurate acestora de ambele părți.

spacer Vârstnicii din județul Bacău, care apelează la numărul unic de telefon pot beneficia în final de servicii de îngrijire în sistem rezidențial sau la domiciliu în funcție de nevoile identificate alături de operatorul telefonic.  Proiectul își propune ca dincolo de ALO!, o voce caldă și înțelegătoare să ofere un răspuns și o vorbă bună persoanelor în vârstă.

spacer Telefonul Vârstnicului este o linie națională gratuită și confidențială de ajutor pentru vârstnicii din România. Operatorii sunt disponibili pentru convorbiri de luni până vineri, între 08:00 și 20:00, și sâmbăta, între 08.00 și 16.00.

spacer spacer spacer (Georgiana Iojă)

sus