PROTOIERIA ONEŞTI

Parohia Bogdăneşti

biserica bogdanesti

Localitatea Bogdanesti se afla in NV Municipiului Onesti, la intrarea in Valea Oituzului, pe DE 577, care leaga Onestiul de Brasov, pe locul unei stravechi asezari, cu vestigii din epoca neoliticului tarziu (cultura Cris) si din epoca bronzului (cultura Noua).
Numele localitatii aminteste de “descalecatul” lui Bogdan, unul dintre intemeietorii dinastiei Musatinilor, care au pastrat multa vreme mosia Bogdanestilor, impreuna cu cea a Borzestilor in domeniul coroanei.

Prima atestare documentra este din vremea voievodului Alexandru, domnul Moldovei, care in cancelaria domneasca din Iasi, in ziua de 7 aprilie 1558, “intareste uric (hrisov) Starostelui Oras, dupa dreapta si credincioasa slujba, a treia parte a Mosiei Bogdanesti, pe Oituz”, alta parte fiind daruita unor familii de razesi.
Ulterior, cea mai mare parte a terenurilor ce tineau de mosia Bogdanesti au ajuns in stapanirea marelui logofat Neculai Buhus si in cele din urma a vornicului Stefan Ruset, care alaturi de baneasa Safta Ruset, vor ramane in istoria acestor tinuturi, fiind pomeniti drept ctitori a trei sfinte biserici: una in Bogdanesti, cu hramul “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, alta in Radeana, cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, si cea de a treia, in Patrascani, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

Biserica “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” din Bogdanesti a fost ridicata inainte de 1778, fiind sfintita in acest an, de episcopul de Roman Leon Gheuca, cum se mentioneaza in pisania, cu caractere chirilice, ce se pastreaza la intrarea in biserica: “Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica s-a facut cu toata osardia si cheltuiala dumisale cucoana Safta Ruset, impreuna cu Stefan, Ana, Ioan si hatmanul Vasile; s-a sfintit de chir Leon Gheuca, Episcopul Romanului la anul 1788.”

Sfantul locas este constrruit din piatra si caramida, in forma de cruce, avand doua turle: una pe pronaos si alta pe pridvor, aceasta din urma avand functionalitatea de clopotnita. Catapeteasma bisericii, asezata in sfantul locas la 22 august 1785, a fost pictata de pictorul moscovit Nicolaie Zugravu si este inca functionala.

Turla clopotnitei lovita de un proiectil, in timpul primului razboi mondial, a fost refacuta si intregul acoperis a fost schimbat intre anii 1927-1929.

Afectata de cutremurul din 4 martie 1977, biserica parohiala din Bogdanesti a fost supusa unui amplu program de restaurare: in 1986-1987 a fost consolidata antiseismic, dupa proiectul regretatului professor Alexandru Cismigiu, fiind refacute totodata si tencuielile interioare si exterioare, iar 1994-1995, cu aprobarile de rigoare, a fost pictata, pentru prima data, in tehnica “fresco”, in stil bizantin, de o echipa condusa de pictorul Gheorghe Bondoc din Vedea, Arges.

Toate aceste lucrari au fost binecuvantate si sfintite in ziua de 1 sept. 1996 de catre Preasfintitul Eftimie Episcopul Romanului si Husilor.
Atat lucrarile anterioare cat mai ales trecerea timpului au facut ca tabla, ca de altfel intregul acoperis sa cedeze, incat, in urma expertizei efectuata de dr. ing. Constantin Avram, la solicitarea preotului paroh, in anul 2007, s-au inceput lucrarile de reparatii la acoperisul bisericii, intreaga structura fiind inlocuita, iar in locul tablei de zinc s-a pus tabla de cupru.

Totodata biserica este supusa unor lucrari de eliminare a igrasiei, sub fundatie si imprejurul bisericii fiind realizat un sistem de drenare si dirijare a apelor pluviale si din panza freatica.
De asemenea s-a inlocuit dusumeaua, dupa ce s-au efectuat lucrari de termo si hidroizolatie si s-a refacut pictura in zonele afectate de igrasie.

Aceste lucrari au primit inalta binecuvantare a Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Dr. Ioachim, la vremea aceea Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, care in vara anului 2008, s-a aflat in mijlocul credinciosilor din Bogdanesti pentru a le resfinti biserica. Incepand din anul 2008, in curtea bisericii parohiale se afla in constructie paraclisul cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, in forma de cruce, cu altar, naos, un mic pridvor si o magazie.

Lucrarile de pictura urmeaza a fi finalizate in 2015, dupa care se va instala si catapeteasma. In ultimii ani, in parohie, in locuri diferite, au fost ridicate mai multe troite, ca loc de popas si inchinare pentru trecatori, cu cheltuiala unor familii, dintre care amintim: Emil si Elena Crucioiu, Emil si Violeta Orheanu, Emil Ioan si Marinela Giurgea, Costica si Elena Bursuc s.a.

De mai bine de zece ani, in biserica parohiala din Bogdanesti, raspunsurile la Sfanta Liturghie sunt date de o corala pe patru voci, care, prin munca sarguincioasa, au ajuns sa stapaneasca un repertoriu variat, purtand semnaturile unor nume ilustre in muzica corala romaneasca, precum: G. Musicescu, Gh. Cucu, Nicolaie Lungu, etc.

In ceea ce priveste situatia terenurilor, parohia Bogdanesti a avut, pana in 1953 o suprafata de 37,66 ha de teren agricol si neagricol, atat in intravilan cat si in extravilan.
Din aceasta suprafata au fost restitutite 25,33 ha, prin trei Titluri de Proprietate eliberate succesiv, iar pentru cele 12,33 ha. nerestituite, Comisia Judeteana pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Privata asupra Terenurilor, a propus Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor, acordarea de despagubiri conform prevederilor Legii 247/2005.

Dintre preotii care au slujit in parohia Bogdanesti, sunt cunoscuti cei care au slujit in ultimul veac si care dupa ce au plecat din lumea aceasta, au fost inmormantati in curtea bisericii, in preajma Sfantului Altar.
- 1886 - 1920 pr. Andrei Mârza
- 1920 - 1934 pr. Constantin Simion
- 1934 - 1986 pr. Vasile Lupescu
In prezent pastoratia si administrarea Parohiei Bogdanesti este incredintata preotului paroh Apetri Ioan, care a fost hirotonit in anul 1983, pe seama parohiei Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Manastirea Casin si care, in 1986 a fost transferat, la cerere, la Bogdanesti.
- Pentru informatii detaliate poate fi utilizata Enciclopedia Valea Trotusului, de Corneliu Stoica, publicata, de Editura Magic Print, in 2006, la Onesti.

bogdanesti

bogdanesti

bogdanesti

bogdanesti

sus