PROTOIERIA ONEŞTI

Căiuţi - Heltiu

Situata in comuna Caiuti a jud. Bacau pe malul stang si cursul inferior al raului Trotus se intinde parohia Heltiu-Boistea formata din 3 sate mici Vranceni, Heltiu, Boistea. Nu exista izvoare istorice care sa ateste vechimea satelor dar dupa anii inscriptionati pe picturile catapetesmei din cele 2 Biserici existente in parohie putem situa in sec. XVIII ca existand aici p malul stang al Trotusului o viata socio-religioasain plina desfasurare.
In partea de sud a parohiei avem marturii istorice a ruinelor , palatului reginei ‘’ un fost conac de proportii foarte drag familiei regale unde regina mama obisnuia sa se retraga in momentele grele prin care trecea tara la inceputul sec XX.

BISERICA DIN SATUL HELTIU

Din marturiile unei pietre funerare aflata in fata Sf. Altar gastm anul 1887 ca an a zidirii Sf Lacas aflat in vatra satului deci nu pe amplasamentul actual iar din tata in fiu ni s-a transmis ca o viitura puternica de la inceoutul sec XX maleste Sf Lacas acoperind chiar si geamurile iar credinciosii din acel timp renumiti ca bui constructori in lemn muta Bisericuta pe actualul amplasament la iesirea din satul Heltiu pe coama unui deal pt a fi ferita de viituri. Atasam poza Sf Lacas

sus