PROTOIERIA ONEŞTI

- Hram Petru şi Pavel - 1996 -

Capela ,,Sfintii Apostoli Petru si Pavel’’, apartinand Scolii Nationale de Administratie Penitenciara si Centrului de Reeducare din Targu Ocna a fost sfintita in ziua de 29 iunie a anului 1996 de catre P. S. Episcop Eftimie al Romanului. Ea se afla in cartierul Tisesti al orasului Targu Ocna in incinta acestor asezaminte penitenciare, la intrarea in cladirea corpului scoala .
Capela s-a realizat cu sprijinul material si prin munca salariatilor de aici , a parintelui arhimandrit de la manastirea Magura Ocnei, Epifanie Bulancea , prin pictura efectuata de pictorul unitatii Petrisor Birtea , ajutat de Misu Birtea si persoane private de libertate.
Aici au loc slujbele pentru persoanele private de libertate - adulti, minori, precum si pentru elevii , cursantii si salariatii scolii de agenti si ai centrului de reeducare.
Deasemenea au loc si slujbe cu detinutii de confesiune romano- catolica .
Capela a ajuns la actuala infatisare prin reamenajarea unor sali de clasa, cand unitatea era condusa de col. Grefu Ioan, iar preot slujitor Nichita Daniel.
Din august 2001 , preot slujitor este pr. Florin Smarandi.
In ultima perioada s-a refacut pictura de la intrare, elemente de interior, mobilierul si s-au achizitonat noi obiecte si carti de cult .
Activitatile misionare si social caritative sunt de mare importanta pentru sprijinirea celor condamnati la inchisoare sau reeducare, aflati dincolo de gratii. Protoieriile Onesti si Moinesti , Asociatia ,,Oastea Domnului ‘’ fiind active in cadrul acestor actiuni.
Actualmente este in stadiu de proiect realizarea unei noi capele in interiorul sectiei detinere , pentru a se raspunde mai bine nevoilor persoanelor private de libertate la asistenta religioasa.

sus