PROTOIERIA ONEŞTI

Spitalul Penitenciar Târgu Ocna

Aşezământul „Castelul pentru arestaţii ocnei” a fost fondat în anul 1856, iar pentru cerinţele religioase ale celor ce erau aici instituţionalizaţi, a fost amenajat în incintă şi Paraclisul care purta hramul „Sf. Grigore Teologul”. Acesta a ars în anul 1863 şi a fost refăcut în 1874.
Paraclisul a funcţionat până în anul 1949, când regimul comunist l-a desfiinţat, devenind, pe rând, salon de deţinere, club al deţinuţilor, sală de adunare pentru misiunile religioase vizitatoare.
Din iniţiativa preotului Ţopa Adrian, cu sprijinul şi cu implicarea comandantului, colonel doctor Ionescu Mihai-Sorin şi a întregii conduceri a unităţii, au început lucrările de reamenajare a capelei în martie 2001.
Pictura a fost realizată în tehnica frescă prin grija şi ajutorul primit din partea Prea Cuviosului Arhimandrit Epifanie Bulancea de la Mânăstirea Măgura Ocnei, de către soţii Niculina şi Florin Prina.
Catapeteasma a fost realizată de către persoanele private de libertate din unitate, iar icoanele acesteia au fost donate de Părintele Arhimandrit Epifanie. Capela a fost înzestrată cu obiectele de cult religios necesare prin donaţia salariaţilor şi din fondurile unităţii.
Slujba de resfinţire a fost oficiată în data de 1 iulie 2002 de către P.S. Ioachim Băcăuanul Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, înconjurat de un impunător sobor de preoţi în frunte cu P.C. Preot Protopop Constantin Alupei. Cu această ocazie a fost instalat şi noul preot capelan Paul Vamanu, venit prin transfer din ArhiArhiepiscopia Iaşilor.
Capela a primit un nou hram potrivit specificului unităţii – Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, zi de sărbătoare pentru cei aflaţi în penitenţă, dar şi pentru ostenitorii acestui aşezământ.
Periodic suntem vizitaţi de către Părintele Protopop Constantin Alupei, care monitorizează activităţile moral-religioase desfăşurate şi sprijiniţi de către Mânăstirea Măgura Ocnei şi de Protopopiatele Oneşti şi Moineşti.
La slujbele religioase desfăşurate la capela unităţii participă deţinuţii din Secţia Munci, dar şi cadrele unităţii. Cei din secţiile Cronici, TB I şi TB II pot participa la serviciile religioase desfăşurate la sălile de mese ale secţiilor sau urmări slujbele religioase înregistrate şi transmise prin staţia TV cu circuit închis a penitenciarului, aşa cum se întâmplă la Paşti, la hram sau la unele sărbători religioase mari.

13 mai 2008 Preot capelan Paul Vamanu

sus