PROTOIERIA ONEŞTI

Sumar

În această secţiune, veţi găsi evenimentele consemnate din anul 2004 şi până în prezent. Acestea sunt ilustrate cu fotografii sau reportaje video, după caz...
Desigur, evenimente şi acţiuni au fost mai multe... Aici veţi regăsi doar o parte din ele, probabil cele mai importante.

Ştiri, informaţii, evenimente 2018...

Sumarul evenimentelor: | 2004-2016 | 2017 | 2018 |

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului premiată la Gala excelenței în asistența socială

​ În contextul Zilei mondiale a asistenței sociale, marți, 20 martie 2018, la Ateneul Român, Colegiul Național al Asistenților Sociali (CNASR), în parteneriat cu mai multe instituții publice și private din România și străinătate, a celebrat excelența în asistența socială pentru anul 2017 prin evidențierea celor mai implicați profesioniști, printre care se află și părintele inspector eparhial Ilarion Mâță, președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefran cel mare - Hârja”.
​ Marți, 20 martie, începând cu ora 18:30 la Ateneul Român, în contextul Zilei Mondiale a Asistenței Sociale, au fost evidențiați cei mai merituoși asistenți sociali din țară, dar și personalitățile care s-au remarcat în susținerea profesiei de asistent social. Recunoașterea publică, rezultatele profesionale deosebite, constituirea de modele de urmat și contribuția la promovarea imaginii profesiei au determinat și anul acesta alegerea câștigătorilor! Aceștia au fost aplaudați la scenă deschisă, în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului organizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR). 
Continuare [foto, info]...

1 Decembrie 1918 - Născut liber, crescut în unire, educat spre nemurire

​ În ziua de vineri, 16 martie, elevii clasei a VI-a B, ai Școlii Gimnaziale „Emil Racoviță, ce fac parte din Grupul Catehetic „Sfânta Filofteia” al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești, sub îndrumarea profesorului de religie și istorie Elena Daniela Coșa, a asistentului social Raluca Maria Alupei și a părintelui Alexandru Pânzaru, coordonatorul grupului, au vizitat linia frontului de la Oituz, locuri unde s-au purtat lupte în Primul Război Mondial, cimitirele eroilor și s-au întâlnit cu doi veterani de război.
​ Această activitate se încadrează în rândul obiectivelor Proiectului „1 Decembrie 1918 - Născut liber, crescut în unire, educat spre nemurire” ce candidează în cadrul Concursului Național „Unirea: libertate și unitate”, în Protoieria Onești.
Continuare [foto, info]...

Gala tinerilor poeți, la Asociației Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja

​ În contextul Zilei internaționale a poeziei, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, într-un cadru festiv, organizează premierea celor mai frumoase creații poetice ale copiilor din ciclul primar și gimnazial de la unitățile de învățământ din Municipiul Onești și nu numai.
​ Proiectul cultural „Tânărul poet și poezia - creație, revelație și tradiție a neamului nostru”,  inițiat de „Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, miercuri, 21 martie, începând cu orele 15.00, își va afla câștigătorii la cele trei secțiuni: pastel, poezie creștină și poezie istorică (Centenar), ciclul primar și cel gimnazial.
​ Proiectul se află la prima ediție și deja se bucură de un mare interes în rândul elevilor școlilor gimnaziale din Eparhia Romanului și Bacăului, mai ales din Municipiul Onești, fiind încheiate parteneriate cu unitățile de învățământ care și-au arătat interesul.
Continuare [foto, info]...

Liturghie arhierească și pomenire de patruzeci de zile pentru părintele Arsenie Voaideș

​ La Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Berzunți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit astăzi, 18 martie a.c, slujba Sfintei Liturghii și apoi rânduiala parastasului pentru părintele arhimandrit Arsenie Voaideș. Alături de ierarh au fost prezenți preoți și numeroși credincioși care au ținut să participe la parastasul oficiat pentru părintele „Arsenie duhovnicul și filantropul”, la împlinirea a patruzeci de zile de la nașterea sa în cer.
​ În Duminica a patra din Postul Sfintelor Paşti, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent la Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Berzunți, din protopopiatul Onești. Aici, a oficiat alături de un sobor de preoți și în prezența a numeroși credincioși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia a hirotonit pe părintele diacon Vasile Leru întru preot pe seama bisericii mănăstirii.
Continuare [foto, info]...

„Învierea lui Hristos - bucuria tuturor!”

​ Pentru că Sărbătoarea Învierii Domnului, fără faptele care spun mai mult decât o vorbă, nu ar avea același înțeles, elevii clasei a VI-a B, ai Școlii Gimnaziale ,,Emil Racoviţă” din Oneşti, sprijiniţi de părinţii lor şi îndrumaţi de profesor Elena Daniela Coşa, educaţi în spiritul valorilor moral-creștine, s-au implicat într-o nouă activitate filantropică, sub numele "Fii darul lui dumnezeu-dăruieşte un zâmbet!".
​ Această activitate este inclusă în proiectul filantropic "Învierea lui hristos – bucuria tuturor’’ şi în obiectivele proiectului naţional , "1 Decembrie 1918 - născuţi liberi, crescuţi în Unire, educaţi spre nemurire".
Continuare [foto, info]...

Centenar, Jertfă și Recunoștință

​ În seara zilei de 15 martie, a avut loc la Sediul Protopopiatului Onești o ședință informativă pe tema concursului „Centenar, Jertfă și Recunoștință”.
​ La ședința prezidată de pr. Protoiereu Ioan Bârgăoanu, la care au participat preoți și cadre didactice din protopopiat, s-a definitivat structura concursului și s-a discutat despre modul în care se vor implica Biserica și Școala în desfășurarea lui.
​ Concursul ce se va desfășura în perioada lunilor martie-aprilie 2018 vine ca o nouă modalitate de dialog cu tinerii din școlile și liceele din municipiul Onești pe tema trecutului și, mai ales, a receptării adevărului istoric.
Continuare [foto, info]...

Program social - filantropic realizat de enoriașii din parohia Slobozia-Bacău II, la Așezământul ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare-Hârja.

​ Ziua de 16 Martie 2018 a fost dedicată de către credincioșii din Parohia Slobozia- Bacău II, la îndemnul Pr. paroh Grama Marian și cu sprijinul consiliului parohial, persoanelor vârstnice de la Așezământul "Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja.
​ Dorind să aducă o rază de bucurie celor care sunt în suferință, părintele, împreună cu credincioșii au organizat prin programul eparhial "Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc", o colectă de cereale și alimente (cu o valoare estimată de 2500 lei)  și totodată o întâlnire de suflet cu aceștia, cu ajutorul elevilor Școlii Gimnaziale nr. 1, Slobozia conduși de dna. preoteasă, Grama Maria. 
​ În drumul lor către așezământ, au făcut un popas la Protoieria Sascut, unde Pr. Protopop Negoiță Ioan le-a înmânat acestora câte o insignă, reprezentând Centenarul Marii Uniri de la 1918. 
Continuare [foto, info]...

Proiect social - filantropic

Sarbatoarea învierii domnului - bucuria tuturor!
​ Susținem activ acest proiect social - filantropic ce se desfășoară prin Asociația "Filantropia Oneșteana", de mai multi ani.
​ Anul trecut au fost îmbrăcați, prin acest proiect, 33 de copii.
​ Anul acesta dorim să mărim numărul și, deocamdată, s-a ajuns la 48 de copii proveniți din familii sărace, ca beneficiari, lista fiind deschisă.
​ Găsiți, mai jos, lista cu acești copii, vârsta lor, înălțimea și dimensiunea de la talpa piciorului.
​ Prin strădania unor oameni cu suflet mare, cărora le mulțumim, deja lista este acoperită mai bine de jumatate.
Ce trebuie să faceți?
Continuare [foto, info]...

Francezii și românii în Primul Război Mondial

​ Marți, 13 martie, la sala Cinema Capitol din Onești a avut loc o conferință și o vizionare de film cu tema „Francezii și românii în Primul Război Mondial – Misiunea General Berthlot” Invitat special a fost General de corp armată (r) Vasile Jenică Apostol – doctor în științe militare, conferențiar universitar, scriitor, istoric.
​ În sală au fost prezenți preoți, elevi ai școlilor oneștene și cadre didactice.
​ În prima parte, invitatul a oferit celor prezenți o veritabilă lecție de istorie prezentând pe scurt evenimentele ce au precedat reîntregirea țării.
​ A urmat vizionarea filmului „Români și francezi în primul război mondial” și, la final, o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru cei ce au dorit să afle mai multe.
Continuare [foto, video, info]...

Hram la Mănăstirea Cașin

​ O zi cu totul deosebită a fost luni, 12 martie 2018 pentru comunitatea creștină a Parohiei “Mănăstirea Cașin II”, unde a fost sărbătorit hramul frumoasei Biserici ocrotită de “Sfântul Simeon Noul Teolog”, păstorită de părintele Protoiereu Ioan Bârgăuanu – singura biserică de mir din țară cu acest hram.
​ Cu acest prilej s-a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul și Taina Sfântului Maslu de un numeros sobor de preoți.
​ Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, creștinii ce au participat la această sărbătoare s-au putut închina sfintelor moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Varvara, aduse din Biserica pe care o ocrotește, din Mina Salina Târgu Ocna.
Continuare [foto, video, info]...

Procesiune în Duminica Sfintei Cruci

​ Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 19 martie 2017, preoții Protoieriei Onești și mulțime de popor binecredincios s-au adunat la Catedrala "Pogorârea Sfântului Duh" din municipiu unde, începând cu ora 16:00, au rostit Acatistul Sfintei Cruci.
​ Din curtea acestui edificiu au format un pod de mulțime ce a traversat orașul spre Biserica "Sfântul Nicolae", intonând imnuri creștine și cântări închinate Sfintei Cruci.
​ În procesiune, preoții au purtat Sfânta Cruce și Sfintele Moaște ale Sfintei Varvara – odor bisericesc adus, de curând, la biserica din Salina Târgu Ocna și intrat în zestrea acesteia.
Continuare [foto, video, info]...

8 Martie la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

​ În cadrul Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, Ziua Internațională a Femeii a fost un prilej de bucurie pentru toți rezidenții centrului, dar și pentru doamnele și domnișoarele din personalul instituției.
​ Cu acest prilej, încă de miercuri, 7 martie 2018, Parohia Helegiu, reprezentată de Pr. Paroh Constantin Taraipan și doamna preoteasă Mihaela, au pășit pragul așezământului nostru. Pe lânga donațiile alimentare, au împărțit mamelor, bunicilor și străbunicilor rezidente cadouri, flori și urări specifice.
​ În dimineața frumoasei zile de 8 martie, Protoieria Onești, reprezentată de Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu, a împărțit flori și a felicitat doamnele rezidente și personalul de îngrijire a centrului, transmițând aprecierea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Continuare [foto, info]...

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” lansează proiectul cultural „Tânărul poet și poezia - creație, revelație și tradiție a neamului românesc”

​ În contextul zilei internaționale a poeziei (21 martie), Asociația „ Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” și-a propus să nu rămână indiferentă față de poezie și de creația literară, încurajând pe tinerii sensibili și iubitori de poezie, oferindu-le ocazia deschiderii lor, dezvăluirea cunoștințelor, a sentimentelor ce-i mână spre transcendent și legătura lor cu înaintașii acestui neam.
​ Argument:
​ „Poezia este o creație ritmică a frumuseții în cuvinte” (Edgar Allan Poe)
​ „Poezia este un fel de muzică, trebuie să o asculți ca să o înțelegi” (Voltaire)
​ În ce constă proiectul?
Continuare [foto, info]...

Tricolorul, Antimisul neamului românesc

​ Marți, 6 martie 2018, la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești, a avut loc conferința “Biserica Ortodoxă Română în slujba unității naționale”.
​ Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a fost moderatorul aceste întâlniri dintre publicul oneștean și cei doi invitați, Diacon Lector univ. Dr. Vasile M. Demciuc de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava și Părintele Dumitru Păduraru, realizator Trinitas Tv.
​ După o expunere de înaltă ținută academică, dar și spitituală, emoționantă a subiectului tratat, a urmat o serie de întrebări din partea publicului, la care invitații au răspuns lămuritor.
Continuare [foto, video, info]...

Proiect Eparhial de prevenire a delincvenţei juvenile şi abandonului şcolar

​ Vineri, 2 martie, în cadrul Proiectului Eparhial de prevenire a delincvenţei juvenile şi abandonului şcolar, elevii clasei a VI-a B, ai Şcolii Gimnaziale ,,Emil Racoviţă’’ din Onești, coordonaţi de profesorul Elena Daniela Coşa, au fost alături de tinerii şi minorii din Centrul Educativ Târgu Ocna. Elevii au fost informaţi despre ce înseamnă delincvenţa juvenilă, care sunt cauzele şi consecinţele acesteia. 
​ Cu acest prilej, elevii au prezentat şi un program artistic (cântece patriotice şi populare, creaţii literare proprii despre Unire), dedicat Centenarului Unirii şi au participat la un atelier de handmade, unde au confecţionat, alături de tinerii din centru, felicitări pentru mame, cu ocazia zilei de 8 Martie.
Continuare [foto, info]...

Târg caritabil de mărțișoare la Tîrgu Ocna

​ În Dumunica a doua din Postul Mare, la Parohia „Sfântul Ioan” din Tîrgu Ocna a avut loc târgul caritabil de mărțișoare intitulat "Mărțișorul meu ajută când ți-e greu".
​ Acest eveniment a fost posibil prin implicarea Asociației Sfânta Anastasia Romana (componenta socială a Parohiei „Sfântul Ioan”), a Așezământului social-filantropic Hârja, a Centrului de recuperare CRRPD Tîrgu Ocna, a Școlilor Gimnaziale numărul 1 și 3 și a Liceului tehnologic din Tîrgu Ocna.
​ Practic, în perioada 25-28 februarie, tinerii și voluntarii acestor instituții au confecționat mărțișoare care au fost oferite credincioșilor în Biserica „Sfântul Ioan” a Parohiei cu același ocrotitor, după Sfânta Liturghie. Banii strânși în urma acestei activități cu scop caritabil ajută pe un tânăr din comunitate, David Canelos, care suferă de leucemie și este în prezent supus unui tratament dificil la Secția de Oncologie a Spitalului de copii "Sfânta Maria" din Iași.
Continuare [foto, info]...

Activitățile culturale ale lunii martie, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Copiii Centrului de zi „ Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, vă invită să luați partea la activitățile culturale din luna martie.
​Agenda culturală  a lunii martie:
1. Ziua internațională a femeii – 8 Martie . În această zi copiii Centrului de zi, coordonat de pedagogul social Florentina Ion, vor prezenta o activitate artistică, poezie și cântec, dedicată tuturor doamnelor, la sfârșitul căreia copiii vor împărți flori doamnelor prezente. Programul va fi prezentat începând cu ora 16.00.
Continuare [foto, info]...

Proiectul „Centenar – jertfă și recunoștință”

La sediul Protoieriei Onești a avut loc în seara zilei de 26 februarie 2018, o întâlnire de lucru a responsabililor cu derularea proiectului „Centenar – jertfă și recunoștință”, activitate cultural-religioasă la nivelul instituțiilor de învățământ din spațiul canonic al Protoieriei Onești.
Derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și la inițiativa părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, proiectul reprezintă o ofrandă a recunoștinței tinerei generații față de jertfa contemporanilor actului Unirii din anul 1918.
Pentru a putea fi încheiat la momentul festiv al manifestărilor oneștene, din 24 mai 2018, consacrate Centenarului, traseul desfășurării proiectului „Centenar – jertfă și recunoștință”
Continuare [foto, info]...

Ședință administrativă a preoților din Protoieria Onești

La sediul Protoieriei Onești s-a desfășurat astăzi, 26 februarie, Ședința administrativă a preoților Protoieriei Onești, la care a fost invitat să prezinte lucrarea cu titlul “Unitate de Credință și Neam”, părintele Florin Blănaru, preot slujitor la Mănăstirea Caraclău.
La începutul ședinței s-a oficiat Slujba Parastasului pentru părinții arhimandriți plecați către Împărăția cerurilor în această săptămână, părintele Arsenie Voaideș de la Mănăstirea „Sf. Sava” și părintele Antonie Jeflea de la Mănăstirea Giurgeni.
Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a coordonat lucrările şedinţei salutând prezența părintelui Alexandru Zamfir, consilier administrativ, reprezentant al Centrului Eparhial, a părintelui Ilarion Mâță, inspector eparhial și de asemenea a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului tuturor preoților prezenți.
Continuare [foto, info]...

Procesiune cu cinstitele icoane în orașul-stațiune Târgu-Ocna și în Oituzul istoric

În frumoasa și răcoroasa zi de 25 a lui Făurar, în Duminica Ortodoxiei, când întreaga Biserică sărbătorește biruința dreptei credințe asupra celor care luptau împotriva cinstirii icoanelor, a Sfintei Cruci și a sfintelor moaște, conform tradiției ce se păstrează în zona Moldovei și nu numai, în multe parohii și zone s-au organizat procesiuni cu Cinsititele Icoane.
Orașul Târgu-Ocna s-a umplut de căldura și sfințenia izvorâte din icoanele purtate pe brațe de către preoți și credincioși. În această oază de istorie, sub protia Părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, înconjurat fiind de preoți și credincioși de pe valea Trotușului, s-a săvârșit o procesiune cu cinstitele icoane.
Binecuvântarea de început s-a dat în vechea și binecuvântata biserică „Buna-Vestire”, fosta Mănăstire athonită Răducanu. Începându-se a se intona prima parte a acatistului „Bunei Vestiri”, s-a făcut un popas la biserica „Sfinții Voievozi”, ca la sfârșit să se intoneze a doua parte a acatistului, precum și rugăciuni de mulțumire și de sfințire a icoanelor într-o altă biserică veche, biserica „Adormirea Maicii Domnului”, fosta Mănăstire athonită Precista.
Continuare [foto, info]...

1 Decembrie 1918 – Născuți liberi, crescuți în unire, educați spre nemurire

Între manifestările culturale, programate cu prilejul Anului omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română, Sectrorul teologic-educațional organizează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Concursul Național Cultural – Artistic „Unirea: libertate și Unitate”. Încă de vineri, 23 februarie, în tinda catedralei „Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești a avut loc o întâlnire de lucru între preot, profesorul de religie și elevi pentru a discuta aspecte legate despre participarea la acest concurs.
„1 Decembrie 1918 – Născuți liberi, crescuți în unire, educați spre nemurire” este unul dintre proiectele ce au fost concepute pentru a participa la prima etapă a concursului ce va avea loc la nivel de protopopiat.
Continuare [foto, info]...

Mii de oameni la înmormântarea părintelui arhimandrit Arsenie Voaideș

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit astăzi, 20 februarie, slujba de înmormântare a părintelui arhimandrit Arsenie Voaideș, la Mănăstirea ”Schimbarea la Față” de la Berzunți. Alături de ierarh au fost peste o sută de preoți și câteva mii de credincioși care au ținut să-l conducă pe ultimul drum pe părintele ”Arsenie filantropul”, cum l-a numit chiriarhul.
Clopotele băteau și lumea urca spre mănăstire. Zeci și zeci, sute și sute, cu frunțile plecate și lacrimi în ochi, tineri și vârstnici, monahi și monahii. La orele 10.00, cântările de prohodire răsunau pe toată valea Berzunțiului și oamenii continuau să vină la biserica ”Schimbării la Față”. Din Ardeal, din Banat, din nordul Moldovei, din toată țara, peste 3000 de credincioși au sosit la înmormântarea părintelui Arsenie Voaideș, starețul mănăstirii Sf. Sava - Berzunți.
Din șoaptele rostite între creștini se pot înțelege regretul, durerea și tristețea.
Continuare [foto, video, info]...

Împreună Slujitori

Primul număr al revistei Protoieriei Onești, „Împreună Slujitori”, a apărut în mediul online Tipărit într-un număr restrâns de exemplare și lansat încă din luna decembrie 2017, primul număr, aniversar, al revistei Protoieriei Onești „Împreună Slujitori” și-a aflat loc și în mediul online, putând fi urmărit pe www.tirguocna.ro sau, mai lesne, pe www.potirulviisoarei.ro.
Apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul nostru, și la inițiativa părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, revista se dorește a fi o „candelă a credinței și o cronică a faptelor”, cum afirma părintele protopop Ioan, sau o „împreună-slujitoare cu Hristos pentru unitatea și pacea Bisericii și slava Preasfintei Treimi”, potrivit cuvântului de binecuvântare al IPS Ioachim.
Felicităm ostenitorii Colegiului de Redacție și-i dorim revistei spor în ogorul duhovnicesc al Bisericii.
Continuare [foto, info]...

Părintele Arhim. Arsenie VOAIDEȘ a trecut la Domnul

Cu nespusă durere, dar cu nădejde în iubirea milostivă a lui Dumnezeu pe care L-a slujit cu râvnă neostoită, am aflat vestea trecerii la cele veșnice a Părintelui Arhimandrit Arsenie VOAIDEȘ, starețul Mănăstirii „Schimbarea la Față”, Sfântul Sava-Berzunți și duhovnicul Mănăstirii „Buna Vestire”, Pogleț.
Tăicuța Arsenie a plecat într-o tăcere neobișnuită, el, cel căruia îi plăcea să fie înconjurat de oameni; el, cel căruia îi plăcea să fie în mijlocul mulțimilor și să-L facă prezent pe Hristos tuturor! El, cel care a ctitorit biserici în sate și cătune uitate de lume și catedrale în sufletele oamenilor.
El, care s-a dăruit pe sine consumându-se pentru toți ca o lumânare în lumina lui Hristos. El, Arsenie arhimandritul, părinte pentru cei aflați în nevoi, duhovnic al celor de pe văile Berzunțiului și dealurile Helegiului, taică pentru rromii din Bâșca, Băcioi, Pogleț, a plecat astăzi, într-o zi de februarie, lăsând multă tristețe în sufletele celor care l-au cunoscut, prețuit și iubit.
La acest moment de profundă întristare, transmitem gând de compasiune cinului monahal, ucenicilor săi și pelerinilor Mănăstirilor „Schimbarea la Față”, Sfântul Sava-Berzunți și „Buna Vestire”, Pogleț, rugând pe Hristos Domnul să primească sufletul Părintelui Arsenie întru Împărăția Sa cea veșnică.
Dumnezeu să-l ierte și veșnică să-i fie pomenirea!
Continuare [foto, info]...

Pomenirea deținuților mărturisitori din temnița Târgu Ocna

Joi, 15 februarie 2018, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a parohiei Poieni, a avut loc comemorarea anuală închinată lui Valeriu Gafencu și tuturor pătimitorilor din temnița Târgu Ocna.
Ca în fiecare an, și anul acesta, la poalele Măgurei - munte al eroilor, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a parohiei Poieni a fost săvârșită Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului spre comemorarea și veșnica pomenire a celor ce au pătimit pentru dreapta credință în temnița din imediata vecinătate.
La inițiativa Părintelui Vicar Arhim. Pimen Costea, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Fundația „Profesor George Manu”, au organizat acest eveniment, prima comemorare de la Târgu Ocna de acest fel având loc în 1991.
Continuare [foto, video, info]...

Zi de bucurie în pelerinaj la Sfânta Parascheva

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, joi, 8 februarie 2018, Corul Buna Vestire și Corul de copii Ziurel de zi, de la Parohia „Buna Vestire” Tg.Ocna, au mers într-un pelerinaj pentru a se închina la Sfintele Moaște ale Sfintei Parascheva de la Iași.
Sub îndrumarea părintelui paroh Ion Vasile Panțîru, care a vrut să recompenseze pe tineri pentru munca depusă de sărbători în cadrul activităților cultural-religioase derulate de parohie, copiii însoțiți de părinți și membrii corului parohiei (în total 57 de pelerini), au poposit dimineață la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, s-au închinat la racla cu Sfintele Moaște aflate aici și au participat la slujba arhierească, în cadrul căreia, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotonit un preot și un diacon.
Continuare [foto, info]...

Înnoire în slujire la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești

Vineri, 2 februarie, în ziua Praznicului Întâmpinării Domnului, la Catedrala Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești, după săvârșirea Dumnezeieștii Litughii a avut loc o festivitate în cadrul căreia a fost anunțată pensionarea părintelui Sebastian Albu și instalarea părintelui Alexandru Pânzaru în postul de preot slujitor rămas vacant.
Tinda catedralei oneștene a adunat încă de dimineață mulțime de credincioși la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în ziua de prăznuire a Întâmpinării Domnului.
Sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, pe lângă preotul paroh Justinian Alupei și preoții slujitori ai catedralei, s-au alăturat în rugăciune și preoți din câteva parohii oneștene.
Continuare [foto, info]...

Personal specializat pentru servicii sociale de calitate în Europa de Est

Din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Federației Filantropia a Patriarhiei Române și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federaței Filantropia a Patriarhiei Române, în perioada septembrie 2017 – februarie 2018, a reprezentat mediul social al Patriarhiei în cadrul Proiectului ”Specialist staff for quality social services în Eastern Europe” - „Personal specializat pentru servicii sociale de calitate în Europa de Est”,  de la Sofia și București, eleborat pentru domeniul educațional Erasmus+ , eleborat de Academia Concordia în parteneriat cu Kardinal König Haus Vienna – Austria. 
Continuare [foto, info]...

Rugăciune spre binecuvântarea darului primit de Spitalul Municipal Onești

La Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” din Onești s-a rostit o rugăciune spre binecuvântarea celor ce vor folosi aparatul “Sinoptophore YZ23B”, cel de-al treilea dar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului făcut beneficiarilor acestei instituții, prin Protoieria Onești.
În ziua de 23 ianuarie 2018, la secția de Oftalmologie a Spitalului Municipal Onești, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului, părintele inspector eparhial Ilarion Mâță și părintele protopop Ioan Bârgăoanu împreună cu preoți din Protoieria Onești, în prezența domnului primar Ing. Nicolae Gnatiuc și a cadrelor medicale, au rostit o rugăciune pentru ajutorul și vindecarea bolnavilor ce vor beneficia de tratament folosind aparatul “Sinoptophore YZ23B”.
Continuare [foto, info]...

Unirea Mică sărbătorită în Protopopiatul Onești

După rânduiala zilei de pomenire a făuritorilor Unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, în data de 24 ianuarie 2018, preoți și credincioși din Protoieria Onești au dat mână cu mână în rugăciune, aducând mulțumire și slăvind pe Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului odată cu acest istoric eveniment.
La Parohia Grozești-Oituz, cu binecuvântarea Înatpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ziua de miercuri, 24 ianuarie 2018, când s-au împlinit 159 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment deosebit din istoria poporului român, un sobor de preoți ai Protopopiatului Onești au săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române. În cadrul cuvântului de învățătură, părintele Silviu Neicu a evidențiat importanța istorică a evenimentului amintit, susținând un referat intitulat "Unirea Principatelor Române - un pas spre modernitate".
Continuare [foto, info]...

Unirea Principatelor Române serbată în parohiile Protopopiatului Onești

Unirea Principatelor Române a fost serbată la parohia Larga
Miercuri, 24 ianuarie 2018, Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918, la parohia Larga, Protoieria Onești, s-a serbat împlinirea celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.
A fost oficiată Sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropolitul Nifon al Ţării Româneşti şi mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române, iar la sfârșitul slujbei au fost trase clopotele în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor.
Continuare [foto, info]...

Hora Unirii la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voiovod Ștefan cel Mare - Hârja” a marcat Ziua Unirii Principatelor prin manifestări religioase, culturale și artistice.
Manifestări dedicate Uniri Principatelor Moldovei și Țării Românești, au avut loc și la Hârja. La poalele Carpaților de curbură, mai mulți beneficiari ai serviciilor sociale și medicale oferite de Asociația  „Sf. Voiovod Ștefan cel Mare - Hârja” au fost implicați, încă de dimineață, la serviciile religioase dedicate acestei zile istorice, prin oficierea Sf. Liturghii, unde s-au impărtășit cu Sfintele Taine mai mulți vârstnici și copii dar, și prin săvârșirea slujbei de Tedeum și a  Parastasului pentru Alexandru Ioan Cuza și pentru ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor.
Continuare [foto, info]...

Schitul „Sf. Cuv. Eftimie cel Mare” de pe Dealul Cireșoaia și-a sărbătorit hramul

Ziua de 20 ianuarie se înscrie în linia marilor sărbători ale acestei luni, Gerar, în care sunt prăznuiți unii dintre cei mai mari Sfinți Cuvioși ai Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești. Începând cu pomenirea Sf. Cuv. Serafim de Sarov, a Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești, unul din ocrotitorii Eparhiei noastre, a Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, a Sf. Cuv. Antonie cel Mare și alții, ajungem în măreața zi în care este prăznuit Sf. Cuv. Eftimie cel Mare, ocrotitorul spiritual al Schitului de pe Dealul Cireșoaia, un loc plin de istorie și jertfă.
Continuare [foto, info]...

Sinaxa preoților oneșteni la Catedrala arhiepiscopală din Roman

În data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, o sută de preoți oneșteni, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și sub directa îndrumare a părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, s-au adunat în sinaxă anuală la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman înălțând rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu și omagiind personalitatea poetului nepereche al românilor.
Cea de-a doua sinaxă preoțească, din seria celor șapte programate pentru anul 2018 în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a fost organizată la Catedrala arhiepiscopală din Roman de către Protopopiatul Onești, în data de 15 ianuarie, când românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Culturii Naționale.
Continuare [foto, video, info]...

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești sărbătorit în Salina Târgu-Ocna

În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Antipa, în data de 10 ianuarie, a fost mare sărbătoare în inima sării, la Mina Salină din Târgu Ocna, în biserica „Sf. M. Mc. Varvara și Sf. Cuv. Mc. Paraschevi din Roma”. Cu arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și cu implicarea Preacucernicului Părinte Ioan Bârgăoanu, sfântul ocrotitor al Eparhiei Romanului și Bacăului s-a bucurat de o cinstire deosebită.
Soborul de preoți uniți în rugăciune au început rânduiala din mină prin cântarea Acatistului Sfântului Cuvios Antipa, singurul călugăr athonit român trecut în rândul Sfinților. În continuarea programului liturgic a fost săvârșită Sfânta Liturghie, avându-l ca împreună slujitor pe Sfântul Cuvios Antipa, ca unul care luminează inimile credincioșilor cu strălucirea virtuților sale.
Continuare [foto, info]...

Centenarul la Onești a început cu Agheasmă Mare pentru a stropi sângele Eroilor Neamului

Pentru oneștenii ortodocși, vizita Părintelui nostru Arhiepiscop Ioachim este o mare bucurie și binecuvântare.
Dacă zilele trecute vorbeam despre preotul care vestește Botezul și Arătarea lui Hristos - Dumnezeu, Teofania, pe uscat, pe scări de bloc sau în gloduri, cu multă bucurie a Crucii și Învierii lui Hristos, iată că pe 6 ianuarie, inedit, prima dată ca Arhiepiscop al nostru, Părintele Arhiepiscop Ioachim a sfințit prin harul Duhului Sfânt apele și a dăruit urbei noastre Agheasmă Mare, lângă Catedrală, întru cinstea eroilor neamului.
Credința oneștenilor am văzut-o, am apreciat modul în care au venit și s-au rugat și le mulțumim deoarece au răspuns la chemarea Bisericii, a preoților și a ierarhului.
Continuare [foto, info]...

Botezul Domnului serbat la Catedrala „Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești

Sâmbătă, 06 ianuarie 2017, manifestarea Lui Dumnezeu prin Întruparea Fiului și prin Arătarea Sfintei Treimi cu ocazia Botezului Mântuitorului Iisus Hristos în râul Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul a fost serbată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin oficierea Sfintei Liturghii alături de soborul preoților și al diaconilor slujitori de la Catedrala „Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești.
Slujba Dumnezeieștii Liturghii din ziua praznicului împărătesc a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, alături de părintele protopop Ioan Bârgăoanu.
După rugăciunea Amvonului, conform rânduielii, soborul slujitorilor a ieşit din sfântul locaș  și s-a deplasat în procesiune, în sunetul clopotelor catedralei și al cântărilor sfinte, cu prapuri și icoana praznicului în mâini, spre scena special amenajată în curtea Catedralei oneștene.
Continuare [foto, video, info]...

sus