Pomenirea tuturor celor ce au suferit în închisorile regimului comunist.

Pomenirea tuturor celor ce au suferit în închisorile regimului comunist.

La Târgu Ocna, în “Biserica Sfinților Martiri și Mărturisitori din închisorile comuniste” din curtea Școlii de pregătire a Agenților de Penitenciare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, părintele capelan Florin Smarandi împreună cu preoții capelani din regimul penitenciar din împrejurimi alături de credincioși, au făcut pomenire tuturor celor ce au suferit în închisorile regimului comunist.

În fiecare an, pe data de 9 Martie se comemorează oficial foştii deţinuţi politic din România din perioada 1944-1989 şi toate victimele regimului comunist din această perioadă. Regimul comunist a aruncat în închisoare peste 1 milion de Români, dintre care mulţi au murit în urma regimului barbar de detenţie.

Ziua de 9 martie a fost proclamată de către Parlamentul României drept Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Potrivit Legii, data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului este 9 martie a fiecărui an, ziua pomenirii celor 40 de mucenici. Totodată, Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român.

• REZISTENȚA ANTICOMUNISTĂ DIN ROMÂNIA •

Rezistența anticomunistă românească este o mișcare populară de luptă împotriva dictaturii Partidului Comunist Român (6 martie 1945-22 decembrie 1989). A fost activă începând cu anul 1944 și a durat timp de mai mult de treizeci de ani, unele luptători izolați subzistând efectiv până la mijlocul anilor ’70.

În România, opoziția armată a fost prima și una dintre cele mai organizate forme de rezistență împotriva regimului comunist. Abia după căderea lui Nicolae Ceaușescu, în decembrie 1989, detaliile unei asemenea mișcări au fost aduse la cunoștința publicului. Dacă românii cunoșteau deja existența bandelor armate, acest lucru era posibil numai via propaganda comunistă care le evoca în mod regulat, faptele fiind deformate, puterea arătându-i pe luptătorii anticomuniști drept niște vulgari tâlhari la drumul mare, în solda puterilor imperialiste externe.

sursa: Biserica Sfinților Martiri și Mărturisitori din închisorile comuniste

Distribuie articolul pe: