Premierea tinerilor participanţi la Concursul ,,Hristos: sufletul satului meu”, în parohia Larga

Intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea Pătimirilor (Duminica Floriilor), Parohia Larga din Protoieria Onești, anul acesta a marcat-o prin premierea tinerilor şi copiilor participanți la Concursul ,,Hristos: sufletul satului meu” .
Acest concurs a fost dedicat „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română şi s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu grija Părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu.
Înainte de faza pe eparhie, Proiectul cultural-catehetic ,, Satul românesc – Vatra existenței noastre„ în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu” a beneficiat de o evaluare la nivelul protoieriei, iar parohia Larga a ocupat locul I.
La nivel de parohie toţi participanţii au fost premiaţi de către preotul paroh, Lucian Dumitru Vartolomei şi răsplătiți pentru munca lor și dragostea pentru tradiţiile specifice satului românesc, cu premii și diplome, felicitându-i din fața Sfântului Altar, după Sfânta Litrughie, în fața tuturor credincioșilor din biserică.
La final participanţii au cântat celor prezenţi un cântec specific satului românesc şi ţării nostre frumoase.
Au mai primit diplome omagiale profesorii şi voluntarii ce au făcut parte din echipa de realizare a proiectului. 
,,Acest concurs ne-a dat posibilitatea să interacționăm cu realitățile satului românesc, cu cele trecute, dar și cu cele prezente, tradiţia și portul popular păstrată prin oameni vrednici ai satului nostru. Bunul Dumnezeu să mă ajute să pot participa la toate concursurile ce ne sunt oferite în cadrul parohiei”, a menţionat Vlad Iordachi, 16 ani
„Felicit pe toţi copiii câştigători, pe părinţi, pentru toate rezultatele lor şi pentru faptul că au venit îmbrăcaţi în costume naţionale. Aceasta ne dă speranţa că tineretul păstrează tradiţiile noastre” a menţionat înv.Corina Buhalea ( membru echipa de realizare). 
Activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect au avut scopul principal de a cultiva dragostea față de tradiţiile satului și de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiționale și afirmării propriei identități religioase, să evidențieze importanța tradiției portului popular, precum și unicitatea satului natal.
În cuvântul său, preotul paroh i-a îndemnat pe copii să participe la concursurile naţionale organizate de Patriarhia Română subliniind că aceste concursuri au ca scop întărirea credinţei.

Distribuie articolul pe: