Treime de arhierei la moment aniversar, în Eparhia Romanului și Bacăului

Treime de arhierei la moment aniversar, în Eparhia Romanului și Bacăului

Miercuri, întâi mai, în cea de-a patra zi a Săptămânii Luminate, Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost gazda evenimentelor prilejuite de împlinirea a nouăsprezece ani de arhierie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. La acest popas aniversar, alături de Ierarhul omagiat au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și preoți din eparhie, pelerini și tineri care au dorit să-și exprime gratitudinea și prețuirea față de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, fiind în comuniune liturgică.

Preoți, pelerini și tineri îmbrăcați în costume tradiționale românești au participat în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ieremia, întâi mai 2019, la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită în Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman de o treime de arhierei sub protia  Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, căruia s-au adăugat Preasfințitul Părinte Calinic Bătășăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în calitate de gazdă a evenimentului. Din soborul slujitorilor, alături de cei trei ierarhi au mai făcut parte preoți consilieri și inspectori eparhiali, precum și părinții stareți ai mănăstirilor și schiturilor din cuprinsul acestei străvechi eparhii moldave. În cadrul solemn al sfintei slujbe, ierarhii au rostit rugăciuni de mulțumire către Milostivul Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei eparhii și a Chiriarhului locului, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.  Răspunsurile la strană au fost date de corala ”Armonia”, venită de la Constanța în contextul acestui eveniment.

După săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, ÎPS Arhiepiscop Teodosie a rostit un emoționant  cuvânt în care a vorbit despre chemarea la arhierie, evidențiind totodată personalitatea Chiriarhului Eparhiei Romanului și Bacăului, care de două decenii, cu timp și fără timp, se străduiește să așeze cărămida jertfei Sale la edificarea spiritualității, culturii și vieții social-filantropice în eparhia încredințată spre păstorire.

 Nu este timp mai plin de daruri și de bucurie ca perioada Săptămânii Luminate. Astăzi am poposit aici pentru a cinsti Miercurea cea Sfântă și în cadrul acesteia să cinstim pe Păstorul acestei Eparhii, pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Sfânta Evanghelie de astăzi ne-a pus înainte bucuria prin care noi am înțeles că toți ierarhii au chemare de la Dumnezeu. Ea ne-a dezvăluit în mod providențial modul în care Mântuitorul Hristos a chemat la apostolie pe ucenicii Săi, iar Sfântul Apostol Pavel precizază că nimeni nu-și ia singur cinstea de episcop decât cel ce este chemat de Dumnezeu. Așa a fost chemat de Dumnezeu și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim acum nouăsprezece ani, pe când avea o slujire atât de frumoasă, într-o misiune în Franța, unde nu și-a făcut doar studiile, ci a mărturisit Ortodoxia și a întemeiat acolo comunități românești. 

Înaltpreasfințitul Ioachim este pentru mine un frate adevărat și un păstor chibzuit. Anul acesta se împlinesc 49 de ani de când am fost împreună, mai întâi colegi de școală și apoi colegi de slujire. El s-a bucurat de fiecare dată de respectul nostru, al colegilor săi, ca cel ce a fost întotdeauna un om cu vocație monahală, harnic și chibzuit. Calitățile cu care l-a înzestrat Dumnezeu au crescut treaptă cu treaptă, El slujind cu atâta dăruire și fiind prezent peste tot  acolo unde credincioșii îl cheamă și preoții îl solicită. Toată eparhia, în complexitatea ei, ne arată unitate și jertfă, vorbind despre un păstor care este implicat în viața spirituală a păstoriților săi, pe care îi vizitează mereu cu gând de îmbărbătare. 

În această Eparhie au fost întotdeauna slujitori buni. Aici, la Roman, au absolvit cursurile actualului Liceu Teologic „Episcop Melchisedec” personalități deosebite ale vieții spirituale românești, între care amintesc pe părintele nostru iubit, Ioan Ivan, care ne-a fost profesor la Seminarul „Veniamin Costachi” de la Neamț. 

Totodată, Înaltpreasfințitul Teodosie a subliniat motivația prezenței sale la Roman și a rememorat crâmpeie din perioada de studii pe care a trăit-o alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim:

 Am poposit aici împreună cu Preasfințitul Calinic fără a fi chemați. Ne-a chemat dragostea de păstorul dumneavoastră și bucuria de a fi astăzi împreună. Astăzi cinstim într-un buchet trei sărbători: împlinirea de către Înaltpreasfințitul Ioachim a 65 de ani de viață, primirea darului arhieriei acum nouăsprezece ani, și zece ani de la ridicarea acestei eparhii la rangul de Arhiepiscopie. Cum să nu fim chemați de atâta bucurie și lumină, demnitate și dragoste în această zi, aici, la Roman? Înaltpreasfinția Sa a fost un distins elev, student și slujitor și a rămas în aceeași notă înnobilând și dând vigoare acestei Arhiepiscopii, chemându-vă pe toți să luați lumină cum v-a chemat și în noaptea de Înviere, pentru că lumina pe care o luăm noi nu este simbolică, ci sfântă, pogorâtă din cer, din haina în care s-a îmbrăcat Hristos după înviere. Sunt bucuros că am slujit astăzi împreună cu acești doi frați arhierei atât de vrednici și am avut ocazia să aduc un omagiu, o bucurie, o exprimare a dragostei pe care i-o port Înaltpreasfințitului Ioachim. Anul acesta este pentru mine slujba cea mai plină de emoție și de bucurie pentru că ne întâlnim aici în această catedrală atât de frumoasă, cu atâta rezonanță istorică, cu atâția ierarhi care au slujit aici, cu atâta frumusețe care înconjoară acest simbol local. Rog pe Dumnezeu să vă dăruiască ani mulți de slujire, cu sănătare și împliniri, Înaltpreasfinția Voastră! 

Pentru acest moment de sfântă și binecuvântată sărbătoare, darul de suflet al PS Episcop vicar Calinic Botoșăneanul a fost volumul ”Ofrandă la ceas aniversar”, tipărit cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Editura ”Doxologia” și prezentat la finalul Sfintei Liturghii de către monahia Dionisia Șchiopu, directorul Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman:

 ”Scrisă cu suflet și din suflet, cartea este rezultatul unei prietenii rodnice și îndelungate, care arată unirea în duh dintre autor și ierarhul omagiat. Cuvintele înscrise în paginile acestui dar nu sunt simple observații, ci mărturii obiective, sincere, cu o încărcătură emoțională aparte, născute din experiențele filocalice pe care cele două personalități ale vieții ecleziastice le-au trăit de-a lungul timpului. Cele ce impresionează atenția celui care lecturează aceste pagini de cronică sunt limpezimea exprimării și acuratețea stilului, care adună firul istorisirii într-un șipot născut dintr-o adâncă încordare a gândului autorului, portretist și martor deopotrivă  al evenimentelor  relatate”. 

Acest volum a fost tipărit în 5000 de exemplare, câteva sute fiind împărțite în mod gratuit credincioșilor prezenți la eveniment.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit celor doi ierarhi pentru cuvintele emoționante rostite, precum și preoților și credincioșilor prezenți:

 Este foarte greu să fii arhiereu la Roman, știind faptul că înaintea ta au fost niște oameni remarcabili, care au marcat istoria și teologia Ortodoxiei românești, iar alții au fost trecuți în rândul sfinților. De fiecare dată când intru în această catedrală am o emoție cu totul aparte, știind că înaintea noastră au slujit aici Pahomie de la Gledin, Sfântul Teodosie de la Brazi, Sfântul Dosoftei, Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, apoi Veniamin Castachi, Teodosie Atanasiu sau marele Melchisedec Ștefănescu. Este totdeauna o bucurie să slujesc aici și să simt duhul înaintașilor văzând pelerinii care intră pe portalul construit de Melchisedec, care străjuiește orașul și valea Siretului. Sunt bucuros că în ziua alegerii mele ca ierarh ați participat la Sfânta Liturghie fiind ca un buchet de flori spirituale oferit lui Dumnezeu. O zi a alegerii sau întronizării episcopului nu este o zi a episcopului, ci o zi a eparhiei. Deci astăzi am fost cu toții participanți la onoarea care i se aduce unui ierarh, știind că prin ierarhul unei eparhii avem identitate în Iisus Hristos. Mulțumesc tuturor celor care au participat astăzi la acest moment aniversar! 

La final, celor trei ierarhi s-a adăugat și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care a adresat un cuvânt omagial Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, apoi au fost oferite Ierarhului omagiat buchete de flori și frumoase gânduri de prețuire de către oaspeți de seamă și reprezentanți ai comunităților parohiale din întreaga Eparhie.

După Sfânta Liturghie, ierarhii, preoții și credincioșii au ieșit din Catedrala arhiepiscopală ocupând cele 500 de locuri din fața scenei special amenajate pentru sărbătorile pascale, pentru a asculta preț de 45 de minute concertul susținut de Corala Armonia”, intitulat „Bucurați-vă, Hristos a înviat!”. După introducerea făcută de moderatorul evenimentului, părintele Ciprian Ioan Ignat, emoția, bucuria și entuziamul celor șaptesprezece piese din repertoriul pregătit pentru acest moment omagial au încântat pe ascultători care i-au răsplătit pe cunoscuții membri ai prestigioasei corale cu aplauze.

Distribuie articolul pe: