Eroii neamului pomeniți și omagiați la umbra Crucii și a Drapelului

Ziua de 24 octombrie 2019, va rămâne adânc întipărita în conștiința celor chemați să înveșnicească timpul. La un secol de la luptele purtate în Primul Război Mondial și pe culmile Munților Cașinului, eroii neamului au fost din nou pomeniți și omagiați la umbra Crucii și a Drapelului.

Cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și la inițiativa comună a Primăriei Mănăstirea Cașin reprezentata de Dl. Primar Gabriel Apreotesei și a Oculului Silvic din localitate , reprezentat de Ing. Gheorghe Ciubotaru, au fost organizate slujbe de sfintire a unor monumente dedicate celor căzuți pe câmpul de luptă, precum și slujbe de pomenire.

Primul moment a constat în resfintirea în zona Zboina la cota 1261 a unui complex care cuprinde o Troița, o fântână și o inscripție ce datează din anul 1916 cunoscute locului ca Fântâna și Crucea Regelui Ferdinand I Întregitorul, moment urmat de slujba parastasului pentru eroi.

Cuvântul chiriarhului locului a fost rostit de către parintele protoiereu Ioan Bârgăoanu, iar ca alocutiuni s-au remarcat cea a președintelui Consiliului Județean Bacău, Dl. Sorin Brașoveanu și cea a președintelui Cultului Eroilor Bacău, colonel în rezervă Paul Valerian Timofte, Prof. Vilică Munteanu si Pr. Silviu Andrei Neicu.

Al doilea moment al zilei s-a consumat în zona Înțărcătoarea, unde s-a sfințit o Cruce închinată simbolic Eroilor căzuți în Munții Cașinului. De asemenea și aici s-a săvârșit Slujba Parastasului pentru eroi urmată de scurte alocuțiuni. Amintim că cele două puncte în care astăzi s-au desfășurat ceremoniile sunt situate chiar în zonele de conflict de acum un secol.

Crucea de la Înțărcătoarea marchează locul în care într-un spital improvizat de campanie în noiembrie 1916-ianuarie 1917 au fost triati, tratați sau declarați decedați peste 1500 de soldați căzuți în retragerea peste Carpați în Zona Fata Moartă a trupelor române, iar Complexul din Zona Zboina amintește de momentele fierbinți din iulie 1917 în ceea ce istoria a consemnat ca Batălia de la Mărășești.

Doamne poartă pe brațele eroilor SUFLETUL neamului Românesc!
A consemnat Pr. Silviu – Andrei Neicu.

Distribuie articolul pe: