Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și la invitația tradițională a Primariei Municipiului Onesti, în prezența unui sobor de preoți din Onești sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, a fost săvârșită astăzi, 30 noiembrie 2019 la Monumentul Eroilor ” Regina Maria ” din Municipiul Onești, o slujbă De Tedeum cu prilejul împlinirii a 101 ani de la Marea Unire.
La slujba au participat tineri elevi de la Școlile din urbea oneșteană , autorități locale, precum si mulți cetățeni iubitori ai eroilor neamului și acestei zile de suflet, Ziua patriei noastre.
În acest sens a fost intonat Imnul național de catre Fanfara militară și a urmat slujba de pomenire a tuturor eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru patria și credința străbună. Părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu a rostit mesajul înălțător al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, adresat cu ocazia serbării zilei de „1 decembrie”, care amintește printre altele:
„Dragi români,
Vă reamintim că Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost serbată într-o zi de Duminică, dobândind prin aceasta o semnificație simbolică ce ne duce cu gândul la Învierea Domnului Iisus Hristos din moarte și la reînvierea națiunii române din negura uitării.
După 101 ani de la răsunătorul eveniment, ne regăsim din nou, în zi de Duminică, omagiind faptele nemuritoare ale românilor de altă dată, cu speranța că și generația de astăzi, a celor care conduc destinul acestei țări, va lupta pentru unitatea, libertatea, demnitatea și prosperitatea românilor de pretutindeni. Iar aceasta cu atât mai mult cu cât la sfârșitul acestei luni vom comemora numele celor care cu gândul la libertate, și-au sacrificat viața acum 30 de ani, pentru ca noi, astăzi, să ne putem exprima liber gândurile, să avem acces la educație, să călătorim liber, să ne putem bucura de frumusețea acestei lumi binecuvântate de Dumnezeu.
Cu inima la jertfa lor curată și cu gândul la idealul Marii Uniri, să rugăm pe Hristos Domnul să primească rugăciunea pe care am înălțat-o astăzi, duminică, 1 Decembrie 2019, și să ocrotească România și pe români, păstrându-i în unitate de neam și de credință.”
Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 reprezintă actul fundamental care a contribuit la desăvârșirea realizării identității naționale și spirituale a acestui neam și care a marcat istoria țării, creionând în timp ideea de Românie modernă între statele independente ale Europei.
La împlinirea a 101 ani de la Marea Unire, avem datoria nu doar de a comemora faptele nemuritoare ale celor care au înfăptuit-o, ci și de a lupta pentru păstrarea patrimoniului material și spiritual lăsat moștenire de ei, de a le arăta că faptele noastre de astăzi împlinesc idealurile pentru care ei s-au jertfit.
Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o. Oricât de risipiți am fi prin lume și oricât de mult am admira civilizațiile marilor puteri mondiale, să facem recurs la memorie, să nu trecem în uitare istoria acestei țări și faptele uimitoare pe care bravii ostași români căzuți la datorie, cu arma în mâni și gândul la Dumnezeu, le-au așezat la edificiul României Mari.”
A urmat un cuvant din partea Primarului ing. Nicolae Gnatiuc care a amintit despre importanța zilei naționale și rolul important pe care tinerii îl au pentru cinstire eroilor neamului. În mod deosebit Primarul a amintit de Monumentul dedicat Centenarului Marii Uniri ridicat în anul 2018 , 24 mai.
A urmat un discurs impresionant rostit de Domnul General (r) Dr. Vasile Jenică Apostol care a reamintit despre înțelegerea zilei nationale , la 101 de la serbarea ei tot în zi de Duminică , 1 Decembrie, fiind o zi de sarbatoare , iar alegatorii venind din toate tinuturile Romaniei nu atat de usor ei fiind alesi prin vot în Bisericile crestine , reprezentantul de frunte purtand steagul.
De asemenea Domnia Sa a amintit de rolul activ al armatei romane care a ajutat ca manifestarile dedicate Unirii de la Alba Iulia sa se desfasoare in cele mai optime condiții de siguranță , fiind ricate 14 tribune la care vorbeau celor peste 100000 de mii de romani. Alba- Iulia este un oraș de suflet al neamului nostru , dar Unirea nu avea loc fără Jertfa Eroilor din zona Onestiului , respectiv Văile Oituz , Casin, Trotuș si Tazlău.
La finalul ceremoniei s-au depus coroane de flori, în cinstea și amintirea eroilor neamului românesc.
Recunostință eternă eroilor neamului nostru romănesc !