În data de 15 ianuarie 2020, când Romania serbează Ziua Culturii Naționale, peste o sută de preoți din Protopopiatul Onești, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au adunat, sub directa îndrumare a părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, în Sinaxă preoțească anuală la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, înălțând rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu și omagiind personalitatea poetului Mihai Eminescu.
Prima sinaxă preoțească din anul 2020, din seria celor șapte programate pentru anul curent în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a fost organizată la Catedrala arhiepiscopală din Roman de către Protopopiatul Onești, în data de 15 ianuarie, când românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Culturii Naționale și pe Mihai Eminescu, marele poet național.
Evenimentul cultural-duhovnicesc a debutat cu întâmpinarea Ierarhului, urmată de cuvântul adresat de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu preoților și credincioșilor prezenți, în care a prezentat motivația organizării sinaxei de anul acesta, a XX-a în seria întâlnirilor liturgice a tuturor preoților oneșteni cu Chiriarhul Eparhiei, sub forma unui Hrisov denumit Liturghie și filantropie.
Apoi, în cadru liturgic, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înălțat rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra ostenitorilor sfintelor altare din Protopopiatul Onești, care s-au implicat de-a lungul anului 2019 în activități pastoral-misionare, administrativ-edilitare, social-filantropice în parohiile încredințate spre păstorire și au sprijinit organizarea manifestărilor cultural-religioase, fiind foarte apreciată implicarea parohiilor în proiectele cultural-catehetice eparhiale „Cateheze în parohii” și „Școala de vară”, pelerinajul de la Mănăstirea Putna și multe alte activități.
Totodată, la momentul liturgic specific, au fost pomeniți în rugăciune poetul național Mihai Eminescu și membrii familiei sale, precum și făuritorii Culturii Naționale Române.
Momentul central al sinaxei a fost împărtășirea celor 100 de preoți din Protopopiatul Onești cu Trupul și Sângele Domnului din același Sfânt Potir prin mâna Chiriarhului lor, în semn de unitate teologică, liturgică și canonic-administrativă, împlinind prin aceasta fundamentul comuniunii în Hristos Domnul și garantând rămânerea în ascultare față de ierarh – ca cel care vizualizează prezența lui Dumnezeu în comuniunea mădularelor Trupului ecleziastic. Tot acum, în cadru festiv, pentru activitatea deosebită desfășurată în parohie, 17 preoți au fost hirotesiți în trepa de iconom.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru sprijul oferit preoților oneșteni de a fi în comuniune liturgică, în Catedrala arhiepiscopală de la Roman, pentru prima dată de când au fost organizate sinaxele preoțești, dar și pentru binecuvântarea oferită activităților desfășurate de-a lungul anului. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Ioachim a citit rugăciuni de dezlegare pentru preoții și credincioșii prezenţi. Părintele protopop a oferit Ierarhului din partea preoților o icoană cu Botezul Domnului și un tablou ce poartă chipul pictat al poetului Mihai Eminescu.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de mulțumire preoților oneșteni amintind câteva dintre împlinirile acestui protopopiat dinamic al eparhiei:
Iată, retrăim dimensiunea sacră a acestor întâlniri duhovnicești care au început acum 20 de ani, ceea ce înseamnă că este un jubileu astăzi, pentru Protopopiatul Onești. Eu am ținut mult să ne întâlnim cu fiecare și în context duhovnicesc, pastoral, misionar, învățătoresc și sacramental în general. Hristos ne-a trimis în lume să propovăduim cuvântul lui Dumnezeu, să botezăm, să sfințim, să facem prezent pe Dumnezeu tuturor. Unde este Episcopul, acolo este și biserica. Pentru frățiile voastre, acest lucru înseamnă că Episcopul este cel care vă dă această identitate în Hristos. În această zi închinată culturii naționale și în mod simbolic marelui poet național Mihai Eminescu, un om al rugăciunii și al versului frumos, în care fiecare român încearcă să-și găsească identitatea culturală la umbra poetului nepereche, am trăit clipe de aleasă bucurie duhovnicească în străvechea catedrală mușatină. Pentru acestea vă mulțumim și vă suntem recunoscători. Mulțumim, de asemenea, pentru faptul că în această zi însemnată v-ați adunat în sinaxă liturgică în acest chivot mușatin, împărtășindu-vă din același Sfânt Potir, și ați deschis seria manifestărilor dedicate anului omagial și comemorativ ce vor fi desfășurate în Eparhia Romanului și Bacăului.
Tot acum, în cadrul festiv oferit de această întâlnire, au fost felicitate de către Ierarh câteva personalități ale vieții sociale oneștene care au sprijinit manifestările cultural-religioase și inițiativele social-filantropice derulate în Protopopiatul Onești și totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit preoților care au contribuit la achiziționarea dispozitivului medical de tensiune ce va fi donat Spitalului Municipal Onești pentru a fi folosit în tratarea afecțiunilor bolnavilor.
Acest aparat a fost achiziționat de Protopopiatul Onești din donațiile oferite de credincioșii din parohiile oneștene în perioada Postului Crăciunului, iar IPS Ioachim a oferit domnului primar Nicolea Gnatiuc, alături de doamna director dr. Oana Secară, alături și împreună cu domnul manager Gelu Nicocea, acest aparat medical. Ioan Folea, un veteran în vârstă de 100 de ani, a fost distins de Ierarh cu o medalie și o diplomă de excelență.
În cea de-a doua parte a evenimentului s-a derulat activitatea dedicată Zilei Culturii Naționale sub genericul „Eminescu, poet al rugăciunii”, din program făcând parte recitaluri muzicale pe vers eminescian, în interpretarea Coralei „Ierotheos” a Protopopiatului Onești, care a dat și răspunsurile la strană pe parcursul Sfintei Liturghii.
(pr. Daniel-Ionel Marari)