În ziua de Duminică, 23 august 2020, bucuria a transfigurat pandemia.

Prilejul pentru care Cerul s-a coborât pe pământ a fost oferit de sfințirea Bisericii Schitului Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare-Cireșoaia, situat în proximitatea orașului Târgu Ocna.

Loc binecuvântat cu o mare încărcătură istorică, vârful de munte ce amintește de jertfa celor peste 1200 de soldați români căzuți în august-septembrie 1917, a reunit Biserica, Armata și poporul sub raze de har și adiere de tricolor.

Manifestările au debutat la primele ore ale dimineții cu oficierea Dumnezeiestii Liturghii de către un sobor de peste 30 de preoți sub protia părintelui arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

La ora 09.30 Înaltpreasfințitul Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost întâmpinat pe esplanada din fața Schitului de către preoți, cadre militare precum și de tineri îmbrăcați în mândrul port popular românesc. Au urmat două momente solemne marcate de depunerea a două coroane de flori de către ierarhul romașcan însoțit de reprezentanți ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „colonel Virgil Badulescu” – Miercurea Ciuc.

Înainte ca slujba de târnosire a Bisericii să aibă loc, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a primit din partea Marelui Stat Major al Armatei Române, pentru merite deosebite în apărarea și promovarea valorilor naționale și spirituale ale identității românești, „Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”.

Într-un scurt cuvânt cu accente patriotice, Înaltpreasfințitul a multumit credincioșilor, preoților și militarilor pentru că prin evenimentul de astăzi au creat o sinteză între trecut și present, la 103 ani de la epopeea marilor bătălii de la Porțile Moldovei.

În semn de prețuire au fost acordate, de către Înaltul ierarh, domnului general Iulian Berdilă și domnului colonel Vasile Cristea, „Medalia și diploma omagială 600 de ani a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului”.

Momentul central al zilei l-a constituit consacrarea Bisericii de lemn a Schitului ca Poartă a Cerului și Fereastră a Pogorârarii Sfântului Duh spre îndumnezeire. Ritualul săvârșit prin lucrul mâinilor Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, a aureolat cele două decenii de nevoință ale ctitorilor Sfântului lăcaș.

Partea finală a zilei a cuprins discursurile de mulțumire ale părintelui protosinghel Claudiu Constantin Panțîru și ale părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu, atât către ierarh, cât și către ctitori, donatori, ostenitori și credincioșii adunați în număr de câteva sute.

Concluzia a aparținut Înaltpreasfinției Sale care a arătat că jertfa de sânge a eroilor români căzuți pe Văile Cașinului, Oituzului și Trotușului se transfigurează în acest loc, ca și în altele, unde s-au înălțat lăcașuri de închinare, în Jertfa Euharistica nesângeroasă, Liturghie după Liturghie.

Apreciind osteneala și efortul depus, la propunerea Înaltpreasfinției Sale, părintele stareț Claudiu Constantin Panțîru, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Moldovă”.

De asemenea părintele Paul Benone Văsâi, slujitor în cadrul schitului, a fost hirotesit iconom pentru activitatea liturgică depusă în ultimii ani.Pentru bucuria prilejuită de prezența în mijlocul obștii, printre lacrimi, părintele stareț a oferit ierarhului o icoană zugrăvită cu chipul Sfântului Cuvios „Eftimie cel Mare”.

Mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile primite, el și-a arătat fidelitatea față de Înaltpreasfințitul Părinte IOACHIM, evocând momente din cei peste 20 de ani de la întemeierea Schitului, timp în care l-a simțit mereu aproape prin purtarea de grijă.Toți ctitorii și ostenitorii au primit diplome de recunostință din partea ierarhului.

De asemenea, câteva sute de pachete au fost împărțite în condiții de igienă și siguranță sanitară.

Menționăm ca pe toată durata manifestărilor s-au respectat normele și regulile impuse de legislație și autorități în contextul Pandemiei COVID-19.

Distribuie articolul pe: