Astăzi, 11 iunie 2021, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Doctor Luca, aducând înaintea creștinilor ortodcși un model desăvârșit de slujire a aproapelui, atât în plan somatic , precum și duhovnicesc.
Sfântul Ierarh Doctor Luca și-a croit treptat un loc aparte în conștiințele oneștinilor, iar în data de 28 August 2014, prin HCL 106, Municipalitatea Onești a consfințit această realitate prin alegerea Sfântului ca ocrotitor al Spitalului Municipal Onești, conferindu-i numele de: Spitalul „ Sfântul Ierarh Doctor Luca”.
Au trecut de atunci 7 ani, de când Sfântul Ierarh Doctor Luca a devenit Sfântul tămăduitor al oneștenilor, iar astăzi, personalitatea sa marcantă a fost sărbătorită de membrii Spitalului Muncipal Onești, personalul administrativ, doctori, asistenți și infirmeri, alături de prietenii Capelei „Sfântul Mc. Pantelimon”.
În cadrul acestui eveniment, Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu, alături de un sobor de preoți, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, s-a aflat în mijlocul personalului Spitalului, săvârșind Sfânta Liturghie și slujba de parastas pentru ctitorii și cei adormiți, medici, asistenți și infirmieri.
La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Protopop a subliniat impactul major pe care caracterul de neclintit al Sfântului Ierarh Doctor Luca l-a imprimat viețuirii duhovnicești, precum și rigorii medicale, descoperind că cele două slujiri, deși diferite, prezintă același scop: alinarea suferenței celui bolnav, ca împlinire a poruncii iubirii.
În încheirea cuvântului său, Pr. Protopop a felicitat pe Domnul Primar Laurențiu – Victor Neghină, pe Managerul Spitalului Gelu – Titel Nicolcea și pe medicii și personalul Spitalului, oferindu-le în semn de prețuire și de recunoaștere o distincție, pentru dragostea, implicarea și susținerea manifestate față de Capela „Sfântul Mc. Pantelimon”.
Evenimentul a culminat cu sfințirea a trei icoane închinate în cinstea Mântuitorului Hristos, a Sfântului Mc. Pantelimon și a Sfântului Ierarh Doctor Luca, realizate din dragostea și osteneala Părintelui Petrică Cuibar alături de credincioșii care calcă pragul Capelei din incinta Spitalului.
Praznicul de astăzi a descoperit astfel, că lucrarea Sfântului Ierarh Doctor Luca nu este una despre care să se menționeze la timpul trecut, ci este vie și prezentă în viața oneștenilor, pe care-i ocrotește, întrucât a reunit cele două slujire, a grijii față de trup și față de suflet prin buna colaborare a instituției Spitalului cu instituția Bisericii.